Mahkeme ofis talebini reddetti

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme ofis talebini reddetti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2024 10:54

Berlin-Brandenburg Yüksek İdare Mahkemesi de eski Başbakan Gerhard Schröder’in Federal Meclis’teki eski makamını ve personelini alma hakkına sahip olmadığı yönünde karar verdi.

Haberin Devamı

ESKİ Başbakan Gerhard Schröder, Berlin Yüksek İdare Mahkemesi’nde kendisiyle ilgili davanın karar duruşmasına eşi Soyeon Schröder-Kim ile birlikte geldi. Mahkeme Başkanı Wolnicki, Schröder’i “Buraya bizzat gelmeniz çok güzel, onur duyduk” diyerek karşıladı. Mahkeme heyetine ofisini neden geri almak istediğini anlatan Schröder, çok sayıda çalışanı olan eski ofisinin eski başbakan olarak çalışmaları için önemli olduğunu söyledi. Ofis ve personele yapılan ödemeyi ‘cömert bir düzenleme ama uygun bir düzenleme’ olarak değerlendirdi. Schröder, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta arabuluculuk yapmaya çalıştığını, ayrıca devlet veya diğer kurumlarla anlaşmazlık yaşayan vatandaşlar tarafından defalarca yardım istendiğini söyledi. Schröder, Federal Meclis binasındaki ofisi iptal edildiği için bunların eski resmi göreviyle bağlantılı olmasına rağmen bu tür faaliyetleri özel bir vatandaş olarak yürütmek zorunda kaldığını söyledi.
Ukrayna’nın talebi üzerine Rusya ile savaşta arabuluculuk yapma girişimi, yoğun seyahatler ve görüşmeler gerektirdiğini, özel hayatında bu tür şeyleri organize etmesinin pek mümkün olmadığını belirten Schröder, personeli olmadığı için görüşmelerin tutanaklarını eşinin tuttuğunu anlattı. Schröder, “Burada açıkça belirtmek isterim ki, bu tür görüşmeler sadece eski görevim nedeniyle ortaya çıkmaktadır” dedi.

Mahkeme ofis talebini reddetti

Gerhard Schröder, avukatı Michael Nagel

Haberin Devamı

TEMYİZ HAKKI VAR
Mahkeme, Schröder’in Federal Almanya Cumhuriyeti’ne karşı açtığı davayı reddederek Berlin İdare Mahkemesi’nin Mayıs 2023 tarihli kararını teyit etti ve eski makamını ile personelini alma hakkına sahip olmadığı yönünde karar verdi. Mahkeme Başkanı Boris Wolnicki, böyle bir talebin genel hukuktan ya da eşit muamele ilkesinden kaynaklanmadığını söyledi. Mahkemede devletin, kamu görevlerini yerine getirmeye devam edebilmeleri için eski başbakanlara ofis sağlama konusunda onlarca yıllık bir uygulaması olduğunun altı çizildi. Ancak bu uygulamadan hiçbir hukuki sonuç çıkarılamayacağı vurgulandı. Mahkemenin kararında, “Özellikle, eski makam sahibi açısından yasal bir talep oluşturmamaktadır” denildi. Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararı henüz nihai değil. Schröder’in temyize gitmesi halinde dava Federal İdare Mahkemesi’ne taşınabilecek. Davanın önemi nedeniyle temyize izin verildi.

Mahkeme ofis talebini reddetti

Haberin Devamı

ÜÇ AY SONRA İPTAL EDİLDİ
Federal Meclis Bütçe Komisyonu, Schröder’in görevini Mayıs 2022’de, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşının başlamasından yaklaşık üç ay sonra iptal etmişti. Gerekçe olarak da eski başbakanın 2022 baharından bu yana zorunlu olan önceki faaliyetleriyle bağlantılı yükümlülüklerini yerine getirmemesi gösterildi. Schröder’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile olan bağlantıları, ofisinin elinden alınmasına neden olacak yeniden yapılanmanın nedeni olarak açıkça gösterilmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!