Mahkeme İtiraf Etti

Güncelleme Tarihi:

Mahkeme İtiraf Etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 09:29

Alman Anayasa Mahkemesi, Türk basınını duruşmaya almayan Münih Mahkemesine "Neden böyle yaptınız?" diye sorunca şok itiraf geldi.

Haberin Devamı

NSU cinayetlerini incelemek üzere Bavyera Meclisi’nde kurulan araştırma komisyonu, çalışmalarına devam ediyor. Komisyon önceki günkü oturumunda cinayetlerin baştan beri soruşturmasını yapan Nürnbeg Başsavcısı Walter Kimmel’i dinledi.

İfade esnasında tamamen polis teşkilatının isteklerine boyun eğdiği ortaya çıkan Kimmel, komisyon başkanı SPD’li Franz Schindler’in, “Soruşturmayı yürüten savcı sizsiniz, peki neden hep polisin isteği oldu’ sorusuna, “Olay yeri incelemeleri ve soruşturma polis tarafından yapılıyor. Onların çalışmalarına güvenmek zorundayım” diye cevap verdi.

O BÖCEĞİ SORDU

Schindler, bir ara neonazi katillerin kurşunlarıyla can veren Enver Şimşek’in kızı tarafından yazılan kitabı eline alarak, “Burada Enver Şimşek öldürüldükten sonra arabasına aileyi takip etmek için böcek takıldığı anlatılıyor, bu kimin işi olabilir” diye sordu.

Konuşmakta güçlük çeken Başsavcı, “Bu konuda bilgim yok” dedi. Diğer yandan seri cinayetlerin faillerini bulmak için kurban yakınlarının arasına gazeteci kılığında ajan soktuklarını itiraf eden Başsavcı, “Faillere ulaşmak için başka çaremiz yoktu. Kurban yakınları ve Türk esnaf resmi görevlilerle konuşmaya yanaşmıyordu. Belki daha farklı bilgi alabiliriz diye muhbirler ve özel dedektifler kullanıldı” diye konuştu.

Mahkeme başkanının “Peki bu sistemi kim önerdi?” sorusuna ise Kimmel, “Fikir emniyet güçlerinden geldi. Ben de uygun bularak sorgu hakiminin onayına sundum. Yargı organı onay verince uygulama yapıldı” diye cevap verdi.

HİÇBİR İŞE YARAMAMIŞ!


Güvenlik güçlerinin gizli tutulan dosyalarında Nürnberg’te polis tarafından açılan sahte döner büfesinin yanı sıra Münih’te de bir dönerci dükkanı işletildiği ortaya çıktı. Federal meclisteki verdiği daha önceki ifadesinde Nürnberg’te sahte döner büfesi işlettiklerini doğrulayan Kimmel, Münih’teki sorgulama esnasında “Bir tane de Münih’te vardı ama ikisi de hiçbir işe yaramadı” dedi.

ALİ MERCİMEK YORUMLADI

Neden ısrarla kurban yakınları ARAŞTIRMA komisyonu önünde yaklaşık üç saat ifade veren Başsavcı Walter Kimmel, konuşması boyunca aşırı sağcı, neonazi ya da NSU kavramlarını kullanmamaya aşırı özen gösterdi. Komisyonun hemen hemen tüm üyeleri, “Araştırmalarınız hep kurban yakınları arasında olmuş. Cinayetlerin aşırı sağcılar tarafından işlenmiş olabileceği hiç mi aklınıza gelmedi” diye sordu.

Aşırı sağcı konusunun geçtiği sorular karşısında hep aynı cümleleri tekrarlayan Kimmel ise, “Bulgularda hiç politik bir unsura rastlamadık. Bu nedenle araştırma ihtiyacı duymadık. Cinayetleri Türk istihbaratı MİT’in işlemiş olabileceği konuşuldu, ama başka bir siyasi motif aklımıza gelmedi. Bugün bile şaşkınlık içindeyiz” dedi. Komisyon Başkanı Franz Schindler’in “Cinayetlerin kurban çevresinden mafyavari çeteler tarafından işlendiğine dair de hiç bulgu yoktu. Neden ısrarla kurban yakınlarının üzerine gidildi” diye sorunca Başsavcı, “Cinayet soruşturmalarına, eğer herhangi bir bariz iz yoksa hep maktul çevresinden başlanır” dedi.

Seri cinayetleri soruşturmakla görevli Başsavcı Kimmel’in görev bölgesinde işlenen beş cinayetin hiç birinde olay günü, olay yerine gitmemiş olması da komisyon üyelerinin eleştiri konusu oldu.

Ali MERCİMEK/MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!