Mağdura Schröder sözü

Güncelleme Tarihi:

Mağdura Schröder sözü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2005 00:00

Berlin’de Türk işadamlarıyla öğle yemeğine katılan Başbakan Gerhard Schröder, çifte vatandaşlık mağdurlarına güçlük çıkarılmadan oturum ve yerleşim izni verileceğini söyledi.

Haberin Devamı




Schröder İşadamlarıyla
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’le dün Berlin’de Türk işadamlarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi. Yemekte Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliğinin yanı sıra Türkiye’ye ile ekonomik ve kültürel alanda işbirliğinin geliştirilmesi konuları konuşuldu. Yemekte, 2000 yılından sonra izinsiz tekrar Türk vatandaşlığına geçtikleri için otomatik olarak Alman vatandaşlığını kaybeden Türklerin durumu da gündeme geldi.




Schröder İşadamlarıyla
Başbakan Schröder, yeni Alman Vatandaşlık Yasası’na Alman makamlardan izin almadan başka bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybettiklerini hatırlattı ve ``Biz bu durumda olanlara güçlük çıkartmak istemiyoruz. Bu durumda olanlara oturma veya yerleşim izni verilecektir.

Başvurmaları durumunda Türk vatandaşlığından feragat etmeleri koşuluyla yeniden Almana vatandaşlığına geçmelerinde de zorluk da çıkartılmayacaktır’’ dedi.

Türk işadamları ``Sayın Schröder’i son derece samimi gördük. Bu yemeği bir geleneğe dönüştürme önerisi de başbakanın duygularını belirtiyor. Olumlu izlenimlerle ayrıldık.

Özellikle AB konusunda bir kez daha vurguladığı kararlılık ve bu konudaki samimiyeti inandığımız Schröder imajını bir kez daha ortaya koydu’’ diyerek yemekten olumlu izlenimlerle ayrıldıklarını kaydettiler.

Sıcak buluşma




Schröder İşadamlarıyla
Başbakan Schröder, tarihi Adlon otelinin birinci katındaki salonlardan birinde verilen öğle yemeğine katılan Türk işverenlerle masalarına oturmadan önce birer birer tokalaştı. Kimseyi gücendirmemeye özen gösterirken, ``Elini sıkmadığım davetli kaldı mı?’’ diye espri de yaptı. Daha önceki yıllarda verilen yemeğe çok sayıda davetli katıldığı halde dünkü yemeğe 25’e yakın kişi davet edildi.


Seçim yemeği değil




Schröder İşadamlarıyla
Başbakan Schröder dünkü yemeğin kesinlikle bir "seçim yemeği" olmadığının altını çizdi. Almanya’da yaşayan Türkler gibi diğer göçmenlerin de hangi partinin kendileri lehine politika ürettiklerini çok iyi bildiklerini dile getiren Schröder, "bütün politik partilerin söylemleri ortada. Hepiniz bunları çok iyi biliyorsunuz. Oylarınızı inandığınız partiye verin.

Almanya’ya güvenin

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile Türk işadamlarının geleneksel hale gelen Berlin Adlon yemeğinde konukların yemek masalarına Schröder’in fotoğrafının bulunduğu Türkçe hazırlanmış seçim broşürleri konuldu. `

Almanya’ya güvenelim’ başlığı taşıyan broşürün ön yüzünde Gerhard Schröder’in fotoğrafı da yer aldı. Broşürün arka yüzünde ise `18 Eylül Pazar günü iki oyunuzu da SPD’ye verin’ çağrısı yapıldı. Dört sayfalık katlanabilinir küçük broşürün iç sayfalarında ise SPD’nin 10 maddelik seçim hedefleri yer aldı.

Kuzu sırtı

Adlon’daki yemekte antre olarak karnı baharlı karides, ana yemek olarak da keçi peyniri ile hafif kızartılmış kuzu sırtı servisi yapıldı. Tatlı olarak da çilekli-çikolatalı pasta ile dondurma ikram edildi.

Su, soda ve meyve sularının yanı sıra 2003 ürünü Rheingau beyaz şarabı, kırmızı şarap olarak da İtalyan’ın Toskana bölgesinin Montepulcina’sı tercih edildi.

Berlin’deki Adlon Otel’de Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile yemekte şu Türk işadamları ve politikacılar bir araya geldi:

ATİAD Başkanı Zeki Şafak Ozan, ATİAD üyeleri Cüneyt Kandemir, Eşref Ünsal, Recep Keskin, Yusuf Ziya Aksu, TDU Başkanı Bahattin Kaya, TDU Yönetim Kurlu üyeleri Remzi Kaplan ve Diyap Sakallı, TD-IHK Başkanı Kemal Şahin, TD-IHK Başkan Yardımcısı Nihat Sorgeç, TD-IHK Genel Sekreteri Gülay Yaşın, Siemens´ten Zafer İncecik, Almanya TUSİAD Temsilcisi Mehpare Bozyiğit Kirschmann, Almanya TOFAŞ Yetkilisi Ali Haydar Berkpınar, işadamları Mustafa Baklan, Mehmet Sadık Gülkılık, Aydın Yardımcı, Sadullah Torun, Şenol Yegin, Zafer İncecik, Hulusi Bayam, Ahmet Yılmaz, Ahmet Güler ve SPD Federal Meclis Milletvekili Lale Akgün, SPD Berlin Friedrichshain-Kreuzberg Federal Meclis adayı Ahmet İyidirli, SPD üyesi Ozan Ceyhun.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!