Maden kazasında tazminat umudu

Güncelleme Tarihi:

Maden kazasında tazminat umudu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2010 13:44

Borken'de maden ocağında 22 yıl önce meydana gelen patlamada ölen işçilerin yakınları için tazminat umudu doğdu.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Kassel kenti yakınlarındaki Borken kasabasındaki Stolzhenbach Kömür Ocağı'nda, 1 Haziran 1988'de meydana gelen patlama sonucu yaşamını yitiren 14'ü Türk, 57 madencinin yakınları için tazminat umudu doğdu. 22 yıl önce meydana gelen acı olaydan sonra ilk kez tazminat talebiyle mahkemeye başvuran ölen madencilerden birinin eşi 6 bin Euro tazminat istedi.


22 yıldır patlamada ölen eşinin acısıyla yaşadığını söyleyen talihsiz kadın, olayın üzerinden yıllar geçmesine rağmen sorumluların ortaya çıkarılmasına yönelik hukuki bir girişimde bulunulmadığını ifade etti. Bu nedenle örnek bir dava açmaya karar verdiğini kaydeden davacı kadın dönemin işletme müdürü, şimdi emekli olan bir yönetici ve işletmenin o dönemdeki sahibi olan Preussenelektra'nın devamı niteliğindeki Eon şirketinden tazminat talep etti. Kassel Mahkemesi 15 kurban yakınının da müdahil olarak katıldığı davada tarafları dinyeyerek tazminat talebini karara bağlayacak.

Aileler perişan
Olayda yakınlarını yitiren Türkler'in acıları ise hala taze. İki yıl önce, olayın 20'inci yıl dönümü nedeniyle Borkum Belediyesi himayesinde DİTİB'e bağlı Borken Akşemsettin Camii, Protestan ve Katolik Kiliseleri ile Maden İşçileri Derneği düzenlenen anma töreninde acılı aileler bir araya gelmişti. Törene kazada yaşamını yitiren Giresunlu Dursun Büyüktürk, Trabzonlu Ali Bozdağ ve Bartınlı Faik Ölçek'in eşleri ve yakınları göz yaşlarına hakim olamadılar. Kazayı yaralı olarak atlatan Türkler de olayın acısını yeniden yaşarken ölen arkadaşlarını anımsadılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!