Macaristan'a giriş sıkı, çıkış çok rahat

Güncelleme Tarihi:

Macaristana giriş sıkı, çıkış çok rahat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2011 16:45

Macaristan, Schengen giriş kapısı. Çıkış çok rahat. Giriş çok sıkı. Yolcu başına sadece iki paket sigara hakkı var. Fazla sigaraya hem el konuluyor hem yüksek ceza kesiliyor. Macarlar Euro ile ödemelerde resmen kazık atıyor.

Haberin Devamı

Macaristan sıla yolu için en çok tercih edilen ülkeler arasında. Bu güzergahtan giden yolcular Avusturya’nın tünel, Slovenya ve Hırvatistan’ın otoyol ücretlerinden kurtuluyor. Bu durumda en az 40 Euro tasarruf ediyor. Avusturya’da iki tünel ücreti 16 Euro, Slovenya’da vinyet ücreti 15 Euro, Hırvatistan’da ise sadece Zagrep’ten Sırp sınırına kadar otoyol ücret 14.40 Euro. AB ülkelerinde oturan Türk vatandaşları için vize yok. Zaten Avusturya’dan girişte de sınır kontrolleri kalkmış bulunuyor.

PASAPORT VE BELGELER
Tekrar hatırlatmakta fayda var. Sakın, süresi geçmiş pasaportlarla yola çıkmayın. Macaristan sınırından geri çevrilirsiniz. Eski pasaportlar artık uzatılmıyor. Yeni pasaport almak için Büyükelçilik kapılarında en az 10 gün beklemek zorunda kalırsınız. Macaristan, çıkışı çok rahat, öte yandan izin dönüşü Schengen giriş kapısı olduğu için sınır ve gümrük kontrolleri son derece sıkı. Dönüşte belgeler çok iyi inceleniyor. Gümrükte araçlar didik didik aranıyor. Bu yüzden girişte çok uzun kuyruklar oluşuyor. Buna hazırlıklı olun ve yanınızda bol içecek bulundurun. Macar sınır yetkilileri çocukların sınırda susuzluktan ağladıklarına dikkat çekti.

VİNYETİ UNUTMAYIN
Macaristan’da trafikte farlar gündüz de açık kalmak zorunda. Otobanı kullanmak için vinyet almak şart. Vinyetsiz otobanda seyahat etmenin cezası yola göre 60 Euro ile bin 320 Euro arasında değişiyor. Ceza tutarı vinyet kontrolü yapan görevli memur veya trafik polisi tarafından belirleniyor. Cezanın 15 gün içinde Macaristan'daki postanelere ödenmesi gerekiyor.

Sınırdan girişte vinyet satan kulübeler var. Vinyeti arabanın camına yapıştırmak gerekmiyor. Vinyet satan görevli aracın plaka numarasını bilgisayara yükleyip fiş veriyor. Fişi saklamak gerekiyor. Polis yolda durdurup vinyet sorduğu zaman fişi göstermek yeterli. Sakın “polis durdurmaz” diye vinyet almayı ihmal etmeyin. Plakası bilgisayara yüklenmeden, otobanda seyreden araçları optik okuyucular merkeze bildiriyor.

EURO'YLA KAZIKLIYORLAR
Vinyet ücreti Euro olarak da ödenebiliyor. Ancak dikkat! Macarlar Euro ile ödeme yapanları kazıklıyor. 4 günlük vinyet ücreti Macar parasıyla bin 650 Forint. Yaklaşık 6 Euro. Ancak Euro ile ödeme yaparsanız, 9 Euro alıyorlar. Hemen hemen iki katı. Sadece vinyet değil, benzin ya da içecek alırken de Euro ile ödeme yapanlar iki katını ödüyor. Sınırda bir miktar para bozdurmak her zaman daha karlı.

RADARLARA DİKKAT
Macaristan baştan sona otoban. Otoyol geniş ve bakımlı. Otoyolda çok miktarda sabit radar var. Biz Macaristan’a Türkiye’den dönüşte, Sırbistan sınırındaki Röszke sınır kapısından girdik. Başkent Budapeşte’ye kadar navigasyon radar alarmı hiç vermedi. Ancak Budapeşte’den Avusturya sınırındaki Hegyeshalom sınır kapısına kadar tam 11 kez radar alarmı çaldı.

Macaristan yolları güvenli. Ancak zaman zaman gasp olaylarına rastlanılmakta. Seyahat sırasında pasaport, para, ruhsat, ehliyet ve benzeri değerli eşyaların güvenliğine dikkat edin. Özellikle park yerlerinde, araç içinde görünür şekilde eşya bırakmayın.

MACARİSTAN GİRİŞ KAPILARI
Avusturya üzerinden Macaristan’a 6 giriş kapısı bulunuyor: Hegyeshalom, Sopron, Kophaza, Rabafüzes, Fertöd ve Bucsu.
Macaristan’dan Sırbistan’a iki giriş kapısı var: Röszke ve Tompa.
Macaristan’dan Romanya’ya ise 4 giriş kapısı: Nagylak, Battonya, Gyula ve Artand.

AMAN SİGARAYA DİKKAT
Türkiye’den dönüşte Kapıkule sınır kapısında yolcunun yabancı ülkelerdeki gümrük mevzuatı konusunda uyarılması şartıyla yolcu başına 9 karton sigaraya izin veriliyor. Hatta daha fazla sigara almak için başka yolculardan pasaport isteyenlere rastladık. Geçtiğimiz yıl sigara konusunda Bulgaristan ve Macaristan’da büyük sorunlar yaşandı. Bu iki ülkede her yolcunun sadece 2 paket hakkı var. Yanlış anlaşılmasın, karton değil, paket. Yani 40 adet sigara. Bu uygulamadan habersiz olan Türk yolcular, geçen sene sınırda yüksek para cezaları ödedi. Sırbistan’dan Macaristan’a girişte Röszke sınır kapısında hem Sınır Koruma Genel Müdürü hem de Gümrük Müdürüyle konuştuk. Gümrük Müdürü Venicz Laszlo şöyle dedi: “16 yaş üzeri her yolcunun sadece iki paket sigara hakkı var. Bu uygulama AB’nin kararı. İki paketin üzerindeki sigara miktarına hem el konuluyor hem de ceza kesiliyor. Yolcu gümrükte sigara miktarını beyan ederse, vergi alınıyor ve sigaraya el konuluyor. Eğer bildirmezse, bu durumda sigara miktarına göre ceza kesiliyor. En az ceza 100 Euro. 6 karton sigaranın cezası 25 bin Forint. 15 kartondan fazlaysa, yolcu mahkemeye çıkarılıyor. 300 Euro’nun altındaki ziynet eşyası gümrüğe tabi değil.”

PİRİNÇ BULGUR
Budapeşte Büyükelçiliğimiz de Macar gümrük mevzuatıyla ilgili şu uyarıları yaptı: “Ticari nitelikli olarak değerlendirilebilecek altın, mücevher gibi, ziynet eşyalarının beyan edilmesi zorunludur. Aksi halde, kaçakçılık suçu kapsamında değerlendirildiğinden, bu tür eşyalara el konulması ve ceza alınması sözkonusu olabilmektedir.

Bu bağlamda, pek çok vatandaşımız sınır kapılarından Konsolosluk Şubemizi arayarak, ülkeye girişte gerekli bildirimi yapmamaları nedeniyle, ellerindeki ziynet eşyalarına ya da nakit paralarına Macar gümrük makamlarınca el konulduğunu belirtmekteler.

Vatandaşlarımızın Türkiye’den dönüşlerinde, kışlık ihtiyaç olarak tüketecekleri, pirinç, bulgur, kuru bakliyat türü gıda maddelerini yanlarında çok miktarda getirdikleri, Macar gümrük yetkililerinin belli miktarlar üzerindeki kısmına izin vermedikleri, bu durumdaki vatandaşlarımızdan sözkonusu fazla gıda maddelerinin ya bir yere dökülmesini veya güzergah değiştirerek Macaristan dışındaki başka bir yoldan gitmelerini önerdikleri duyumları da alınmaktadır.

Ev hayvanları için aşı karnesi ibrazı yeterli olmayıp veterinerlerden temin edilen "PET PASSPORT"un ülkeye girişte ibraz edilmesi gerekiyor.

ESKİ VE YENİ PASAPORT
Macaristan’ın Röszke sınır kapısında görüştüğümüz, Sınır Koruma Genel Müdürü Gabor Eberhard, izin dönüşü Türkiye’de yeni biyometrik pasaport alan Türk vatandaşlarının, AB ülkelerinde oturma izni damgası olan eski pasaportlarını birlikte ibraz etmeleri halinde, sınırdan geçebileceklerini söyledi. Yaz sezonunda Röszke sınır kapısından günde 50, 55 bin kişinin geçiş yaptığını belirten Genel Müdür Gabor Eberhard, bu sayının hafta sonu 150 bine çıktığını, Röszke’nin AB’nin ikinci en yoğun sınır kapısı olduğunu vurguladı. Genel Müdür Gabor Eberhard, Röszke’ye 10 km uzaklıkta, Sırbistan sınırındaki Tompa sınır kapısının sakin olduğunu belirtti ve “Türk yolculara bu kapıyı da kullanmalarını öneririm. Sürücülere güvenli bir yolculuk için yolda sık sık mola verip dinlenmelerini ve bol su tüketmelerini tavsiye ediyorum. Türk yolculardan ricam, çıktıktan sonra gümrük sahasında durmayıp, bir km ötedeki park yerine park etsinler.
Yolcuların sınırda polise çikolata hediye etmesi ya da para vermesi yasak” dedi.

YENİ TRAFİK YASASI
1 Temmuz 2011’den itibaren yeni yürürlüğe girecek olan Macar trafik yasası önemli değişiklikler getiriyor. Buna göre hız sınırı, emniyet kemeri, trafik ışıklarına uymama (kırmızıda geçme) ve alkollü araç kullanma konularında kural ihlali yapılması halinde, trafik kontrolleri sırasında 10 bin Forint (yaklaşık 40 Euro) ile 300 bin Forint (yaklaşık bin 130 Euro) arasında para cezası kesilecektir. Ceza ya da depozit ödenene kadar araca el konulabilecektir. Kaza halinde tercüman olmadan ifade vermemeyin ve herhangi bir belgeye imza atmayın.

MACARİSTAN'A GİRİŞ KAPILARI
Avusturya üzerinden Macaristan’a 6 giriş kapısı bulunuyor: Hegyeshalom, Sopron, Kophaza, Rabafüzes, Fertöd ve Bucsu.
Macaristan’dan Sırbistan’a iki giriş kapısı var: Röszke ve Tompa
Macaristan’da Romanya’ya ise 4 giriş kapısı: Nagylak, Battonya, Gyula ve Artand.

MACARCA SÖZLÜK (Türkçe okunuşuyla)
Yo nopot: İyi günler
Yo regelt: Günaydın
Yo eştet: İyi akşamlar
Yo esagat: İyi geceler
Visont lataşra: Allahaısmarladık
Hol von o vetse? Tuvaletler nerede?
Şegitşeg: İmdat
Mibe kerül? Ücreti ne kadar?
Kerem: Lütfen
Kösönöm: Teşekkür ederim
Vis: Su
Kave: Kahve
Teo: Çay
Kenyer: Ekmek
Salato: Salata
Boryu huş: Dana eti
Barani huş: Kuzu eti
Morho huş: Sığır eti
Ninç: Yok
İgen: Evet

ÖNEMLİ TELEFONLAR
Polis : 107
İtfaiye : 105
Cankurtaran ambulans : 104
Macar otomobil klübü (MAK) : 188
T.C. Budapeşte Büyükelçiliği: Andrassy ut. 123 1062 Budapest - Hungary
Tel : 0036 1 478 91 00
Faks: 0036 1 341 04 56
Bükreş Büyükelçiliği
Tel: 0040 21 206 37 00
Adres: Calea Dorobantilor 72

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!