Güncelleme Tarihi:
Hükümetin yüzde 3.5+4’lük teklifi üzerine masadan kalkan taraflar, Hakem Kurulu’nun kararına uymak zorunda kalacak. Kurul, bugün ilk olarak memurlar adına masada yer alan Kamu İşveren Heyeti Başkanı Ahmet Gündoğdu veya temsilcisini dinleyecek. İkinci gün Türk Kamu Sen adına Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Necati Alsancak, konfederasyonlarının taleplerini iletecek. Gerekçelerini anlatacak.
Ardından söz sırası KESK’e geçecek. İkinci günün son konuşmasını Memur-Sen temsilcisi ile Memur-Sen’e bağlı sendika temsilcileri yapacak.
27 Mayıs Pazar günü çalışmasına saat 10.00’da başlayacak olan kurul, Memur-Sen’e bağlı sendikaları dinlemeye devam edecek. Öğleden sonraki oturumunda ise Kamu İşveren temsilcisi bürokratları dinleyecek.
28 Mayıs Pazartesi günü 14.00’te başlayacak Kurul toplantısında taleplerin genel değerlendirilmesi yapılacak.
29 Mayıs Salı günü ise 14.00-18.00 saatlari arasında nihai değerlendirme yapılacak ve karar kamuoyuna açıklanacak. Hakem Kurulu’nun kararı kesin olacak ve taraflar bu karara uymak zorunda kalacak.
Türk Kamu-Sen Genel Başkanı ve Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk, Hakem Kurulunda neden yüzde 20+20 zam istediklerini detaylarıyla anlatacaklarını söyledi. Koncuk, kurulun 23 Mayıs'taki Cumhuriyet tarihinin en büyük ve en etkili eyleminin Kurul tarafından değerlendirileceğini umduğunu belirtti. "Eğer bu dikkate alınmaz ise Türkiye, bu tabloyu sıkça yaşayacaktır" diyen Koncuk, "İlla bizim isteğimiz olsun, demiyoruz. En azından makul bir orta noktada buluşulacağını umuyoruz" dedi. Ek ödemelerin yeniden ele alınması gerektiğinin altını çizen Koncuk, özellikle öğretmenler, öğretim üyeleri ile sağlık çalışanlarının durumlarına dikkat çekti.
KURUL’DA KİMLER VAR?
Kurul, tamamen memur ve memur kökenli sendikacılardan oluşuyor.
Toplam 11 üyeden oluşan Hakem Kurulu’nun 4 üyesi kamuyu, 4 üyesi de memuru temsil ediyor. İki üye üniversitelerden bağımsız olarak katılırken kurula Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlık ediyor. Atama ve temsil itibariyle bakıldığında Kurul’da hükümetin 6’ya karşı 5 ağırlığı bulunuyor.
* İlhan Hatipoğlu (Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü): Bütçe gelir ve giderlerinin en sıkı takipçisi olan Hatipoğlu, memurluğundan ziyade önceliğini bütçe açığı oluşturuyor.
* Cavit Dağdaş (Hazine Müsteşar Yardımcısı): Bütçe ödeneğinin üzerinde yapılan her harcama, Hazine için ilave borçlanma anlamına geliyor. Dolayısıyla bütçe dışı gider artışlarına sıcak bakmıyor.
* Erhan Usta (Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı): Görevi, bütçeden yapılacak kamu harcamalarını daha bütçe oluşmadan orta vadeli programa uygun olarak planlamak.Başbakan’ın atıfta bulunduğu Orta Vadeli Plan dışına çıkılmasına geçit vermeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
* Şaban Talaş (Devlet Personel Başkan Yardımcısı): Pazarlık masasında sendikalara teklif edilen zammın çok üzerinde yeni bir zam rakamına olur vermesi beklenmiyor.
MEMURUN 4 TEMSİLCİSİ VAR
Memuru, Memur-Sen adına Hacı Bayram Tonbul ile H.Rahmi Akyüz, Kamu-Sen adına İsmail Koncuk, KESK adına da Ali Kılıç olmak üzere toplam 4 üye temsil ediyor. Onlar zammı en az yeniden değerleme oranı olan yüzde 10,26’ya yükseltmesini istiyor.
İKİ AKADEMİSYEN
İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sedat Murat, hükümet tarafından seçildi. Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aydın Başbuğ ise sendikaların sunduğu öğretim üyeleri arasından yine hükümet tarafından seçildi. İki üye de 666 Sayılı Eşit İşe Eşit Ücret Kararnamesi’nin en büyük mağdurları olan öğretim üyelerini temsil ediyorlar. Ancak Murat’ın, sendikalardan ziyade hükümet tarafında oy kullanması bekleniyor.
PEKİ ONLAR NE KADAR MAAŞ ALIYOR?
*Sayıştay Başkanı Recai Akyel: 7 bin 478 TL
*Genel Müdür İlhan Hatipoğlu: 5 bin 678
*Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta: 5 bin 678
*Müsteşar Yardımcısı Cavit Dağdaş: 5 bin 678
*Bakşkan Yardımcısı Şaban Talaş: 4 bin 813
*Prof. Sedat Murat: 3 bin 808
*Doç.Aydın Başbuğ: 2 bin 624