Güncelleme Tarihi:
AVRUPA’nın ikinci, dünyanın 9’uncu büyük havayolu şirketi olan Alman Havayolları Lufthansa’nın korona krizi öncesi taşıdığı yolcu sayısı şimdi yüzde 1’e düşmüş bulunuyor ve saatte bir milyon Euro kaybediyor. Son olarak 4.4 milyar Euro rezervesi olduğunu açıklayan Lufthansa Yönetim Kurulu Başkanı Carsten Spohr gelecek haftalarda likide kayıplarının çok yüksek olacağını ve devlet yardımı olmadan şirketin yaşayamayacağı uyarısında bulunmuştu. Pazartesi günü müsteşarlar düzeyinde yapılan görüşmede hükümet 9 milyar Euro yardım paketi ve kredi akışıyla şirkete devlet ortaklığı teklif etti.
LUFTHANSA SİYASET BASKISI İSTEMİYOR
Business Insider haber portalının Lufthansa ve hükümet anlaştı haberi bir anda şirketin borsadaki hisselerini yükseltti. Ancak hükümet henüz anlaşma olmadığını açıkladı. Süddeutsche Zeitung gazetesinin haberine göre, Lufthansa, hükümetin 9 milyar Euro yardım paketi şartlarını kabul etmedi. Hükümet temsilcileri Lufthansa temsilcileriyle görüştü ve şirketi iflastan kurtarmak için hangi şartlarda devlet yardımı vereceklerini kendilerine açıkladı. Görüşmeden dışarı sızan bilgilere göre, devlet 9 milyar Euro yardımla Lufthansa’nın yüzde 25 payını satın almak istiyor. Buna karşılık veto hakkı yanında denetleme kurulunda iki üye hakkı istiyor. Lufthansa ise siyasetin çok az söz hakkı olmasını istiyor. Bunun yanında krediler için de ağır yük altına girmeyi reddeden Lufthansa’ya ödeyeceği faizin yılda yarım milyar Euro’ya mal olacağı hesaplanıyor.
B PLANI DÜŞÜNÜYOR
Lufthansa denetim kurulu işveren ve çalışanları temsilen 20 üyeden oluşuyor. Devletin iki üyeyle temsil edilmesi durumunda işveren temsilcilerinin çoğunluğa sahip olarak önemli kararları engelleyeceğinden korkuluyor. Bu nedenle Lufthansa B planı üzerinde çalışıyor. B planıyla Lufthansa, Condor havayolu şirketinde olduğu gibi bir koruma şemsiyesi altında iflası inceliyor. Lufthansa siyasetin icazeti altına girmektense, tahkim aracılığıyla iflasa gidip eski borçlarından kurtulmayı düşünüyor. Lufthansa şirketinden bir sözcü tüm opsiyonları incelediklerini söyledi. Hükümetle Lufthansa yönetimi arasında müzakereler devam ediyor. Ancak bu hafta bir sonuç alınması beklenmiyor. Lufthansa Yönetim Kurulu Başkanı Carsten Spohr, Die Zeit gazetesine yaptığı açıklamada krediler ve devlet yardımı karşılığı siyasetin büyük etkisi altına girmeye karşı uyardı. Spohr bu sorunun şirketin kaderini belirleyeceğini söyledi ve son 3 yıl tarihi başarıya imza attıklarını, eğer bu başarının devam etmesi isteniyorsa, hükümet ve siyasetten bağımsız girişimci ruhunun geçerli olması gerektiğini vurguladı.
Ancak uzmanlara göre A ve B planı opsiyonlarını inceleyen Lufthansa’nın çok da fazla zamanı yok.