Lösemiyle savaşta bağışçıya ihtiyaç var

Güncelleme Tarihi:

Lösemiyle savaşta bağışçıya ihtiyaç var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2010 11:30

Almanya'da her 45 dakikada bir kişi lösemi hastalığına yakalanıyor. Bu hastalıktan kurtulmak için doku tipi uygun bir bağışçı bulmak gerekiyor. Aynı ırktan olanların doku tipinin uyma ihtimali ise daha yüksek. DKMS yetkilisi Banu Yazıcı, kemik iliği bankalarında Türk kökenlilerin doku tipi örneklerinin yetersiz olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

ALMAN Kemik İliği Bankası DKMS yetkilisi Banu Yazıcı, lösemi hastaları için herkesi kan örneği vermeye çağırdı. Aynı ırktaki kişilerin doku tiplerinin birbirine uyma olasılığının daha fazla olduğunu hatırlatan Yazıcı, veri bankalarında yeterince Türk kökenli bağışçının bulunmadığını söyledi. Yazıcı, 18-55 yaş arası, kronik hastalığı olmayan ve uygun kilodaki herkesin 5 miligram kan örneği ya da bir çubukla ağız içi mukoza örneği vererek belki de bir insanın hayatını kurtarabileceğini dile getirdi.

Herkes yakalanabilir
Almanya'da her 45 dakikada bir kişinin yakalandığı kan kanseri, diğer adıyla lösemi hastalığı hakkında bilgi veren Banu Yazıcı şunları söyledi: "Lösemi hastalığı akut veya kronik olarak her an herkesin başına gelebilir. Bu hastalık insanın bağışıklık sistemini bir anda yok ediyor. Bir lösemi hastasının son kurtulma şansı kök hücre veya kemik iliği naklidir. Kişi kemik iliğine kaydolup dokusu herhangi bir hastayla tuttuğunda, vericiden iki türlü alım yöntemi vardır. Birincisi leğen kemiğinden kemik iliği kan karışımı alınır, bunun halk arasında yanlış bilinen omurilikle hiç bir alakası yoktur. İkinci yöntemde ise vericiye 5 gün önce verilen bir ilaçla kanda bulunan kök hücrelerinin çoğalması sağlanır ve hastanede çoğalmış olan kök hücreler kandan toplanır. Bu iki işlem de verici için kolaydır ve sağlık açısından hiçbir riski yoktur."

Türk bağışçı az
Şu anda iki milyon yüz binin üzerinde potansiyel kök hücre bağışçısı ile dünyanın en büyük kök hücre bankası olan DKMS'de Türk kökenli bağışçının çok az olduğunu sözlerine ekleyen Banu Yazıcı, "Genelde kök hücrelerin tutma olasılığı aynı ırk için daha fazladır. Şuan DKMS veri bankasında 50 bin civarında Türk verici kayıtlı. Bu sayının çoğalması gerekiyor ki hem Türkiye hem Almanya'daki Türk hastalarımıza daha fazla yardımcı olabilelim" şeklinde konuştu.

Bize ulaşmak çok kolay
Herkesi doku tipi örneği vermeye davet eden Yazıcı, "İnsanların bize ulaşabilmesi için Almanya'nın çeşitli yerlerinde doku tipleme kampanyaları yapıyoruz. Ayrıca Türkçe olarak da hizmet veren www.dkms.de isimli internet sitemize girip oradan bir kayıt seti ısmarlayabilirler. Bir doku tiplemesi bize 50 Euro'ya mal oluyor, biz bağış paralarıyla ayakta duruyoruz. İnsanlar gönüllerinden ne kadar kopuyorsa verebilirler, veremiyorlarsa da en azından kan örneği versinler ki biz daha fazla hastayı kurtarabilelim" dedi. Hayat kurtarmak için DKMS'ye para yardımı yapmak isteyenler ise Kreissparkasse Tübingen, BLZ 64150020, Spendenkonto 255556 numaralı hesaba bağışta bulunabiliyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!