Güncelleme Tarihi:
Avusturya parlamentosu, AB anayasası yerine kabul edilen Lizbon Anlaşmasını onayladı.
Muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ve Avusturyanın Geleceği İttifakının(BZÖ) karşı çıktığı anlaşma, iktidardaki Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve ana muhalefet konumundaki Yeşiller Partisinin desteğiyle kabul edildi.
FPÖ lideri Heinz Christian Strache (resimde), bu anlaşmanın "Avusturyanın tarafsızlığını ve hükümranlık haklarını elinden aldığını" iddia ederek tümüyle reddedilmesini talep ederken, "Hükümetin anlaşmayı referanduma sunmayarak halktan korktuğunu kanıtlandığını" ileri sürdü.
Aşırı sağcı FPÖ ve BZÖnün son dört hafta içinde anlaşmaya karşı düzenledikleri gösteriler sırasında topladıkları 113 bin 313 imza, parlamento tarafından dikkate alınmadı.
Strache, AB reform anlaşmasıyla birlikte Türkiyenin AB üyeliğinin de referanduma sunulmasını istedi.
FPÖ liderinin talep ve suçlamalarını reddeden SPÖ lideri Başbakan Alfred Gusenbauer, "ABnin başarılı bir tarih olduğunu ve bugünden itibaren bu tarihi birlikte yazacaklarını" belirtti.Gusenbauer, Strache ve partili arkadaşlarının "AB ve reform anlaşması hakkında gerçek dışı propaganda yaparak halk arasında panik yarattıklarını" söyledi.
Anlaşmanın onaylanmasında koalisyon hükümetine destek olan ana muhalefet konumundaki Yeşiller Partisi üyeleri de "Avusturyanın AB içinde önemli bir ortak olarak kalması için sonuna kadar mücadele edeceklerini" bildirdiler.
AB anayasasının Fransa ve Hollandada düzenlenen referandumlarda reddedilmesinden sonra AB üyesi ülkeler anayasa yerine geçecek "AB Reform Anlaşmasını" hazırlamışlardı.
Anlaşma, ABnin Lizbon zirvesinde imzalandığı için "Lizbon Anlaşması" olarak da anılıyor.