Güncelleme Tarihi:
ALMANYA meclisinde yapılan oylamada 514 milletvekili Lizbon anlaşmasına "evet" oyu verirken, 58 milletvekili ise "hayır" oyu kullandı.
Federal Eyalet Temsilciler Meclisinin de (Bundesrat) 23 Mayısta yapacağı oylamada onaylaması beklenen Lizbon anlaşmasıyla ilgili kararın iptal edilmesi için bazı Sol Parti milletvekilleriyle Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Milletvekili Peter Gauweiler, Anayasa Mahkemesinde dava açacaklarını açıkladılar.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, mecliste yaptığı konuşmada, Fransa ve Hollandada yapılan referandumlarla reddedilen AB anayasasının yerine hazırlanan ve Lizbon anlaşması olarak da adlandırılan reform sözleşmesini büyük ilerleme olarak nitelendirerek, sözleşmenin Avrupayı bugüne kadar olmadığı kadar güçlendireceğini, Almanyanın da bundan büyük ölçüde istifade edeceğini söyledi.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Kurt Beck de sözleşmeyle sosyal adaletin Avrupanın ortak vizyonu haline gelmesi gerektiğini belirtirken, Sol Parti Başkanı Lothar Bisky ise sözleşmenin "neoliberal" bir ruha sahip olduğunu ve zor anlaşıldığını ifade ederek, saydamlaşmanın kolaylaştırılmasına yardımcı olmayacağı görüşünü dile getirdi.
Yeşiller Partili Milletvekili ve eski Çevre Bakanı Jürgen Trittin de konuşmasında, Türkiyenin AB üyeliğine değinerek, bu konunun polemik yapılmaması gerektiğini söyledi.
DANİMARKA DA PARLAMENTOSU LİZBON ANLAŞMASINI ONAYLADI
Danimarka parlamentosu, AB anayasası yerine kabul edilen Lizbon anlaşmasını onayladı. Parlamentoda yapılan oylamada, söz konusu anlaşma, 25e karşı 90 oyla kabul edildi.
Danimarka, böylece, 27 AB ülkesinden anlaşmayı kabul eden 11. ülke oldu. Böylece, geçen iki hafta içinde Lizbon Anlaşmasını kabul eden ülkeler Portekiz, Slovakya,Polonya ve Bulgaristan'ın arasına Danimarka da katılmış oldu.
AB anayasası, 2005 yılında Fransa ve Hollandada düzenlenen referandumlarla reddedilmiş, yerine geçecek olan sözleşme 13 Aralıkta Lizbonda imzalanmıştı.
Lizbon anlaşmasının 1 Ocak 2009da yürürlüğe girmesi öngörülüyor.