Lindner’in vergi reformu planına tepki: Yüksek gelirli 3 misli faydalanacak!

Güncelleme Tarihi:

Lindner’in vergi reformu planına tepki: Yüksek gelirli 3 misli faydalanacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2022 10:33

Yeşiller, Federal Maliye Bakanı Christian Lindner’in vatandaşın yükünü 10.1 milyar Euro azaltacak vergi reformu planına karşı çıktı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da yaşanan pandemi ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşın yükünü azaltmak için Federal Maliye Bakanı Christian Lindner öncüğünde planlanan vergi reformu destek bulmadı. Anamuhalefet CDU/CSU ve Sol Parti’nin yanı sıra hükümet ortağı Yeşiller de, planlanan vergi reformununun özellikle dar gelirlilere hissedilir düzeyde bir katkı sağlayacağına dikkat çekerek, varlıklılardan daha fazla vergi alınmasını içeren yeni düzenlemelerin devreye sokulmasını talep ettiler. Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Andreas Audrersch, ”Lindner’in reform planından yüksek gelir grubu, dar gelirlilerin 3 misli daha fazla yararlanacak” derken, “Şu anda asıl dar gelirlilerin daha fazla desteğe ihtiyacı var. Biz koalisyon hükümeti olarak bunu gözardı edemeyiz” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

10.1 MİLYAR EURO HACİMLİ REFORM
Lindner’in planladığı vergi reformunda, vergiden muaf gelir diliminin gelecek yıl itibariyle 10 bin 347 Euro’dan 10 bin 632 Euro’ya ve 2024 yılında da 10 bin 932 Euro’ya yükseltilmesi öngörüldü. Yüzde 42 olan en yüksek vergi dilimi için de 58 bin 596 Euro olan yıllık kazanç miktarı gelecek yıldan itibaren 61 bin 971 Euro’ya, 2024’te de 63 bin 615 Euro’ya yükseltilecek. Bu veriler ışığında yıllık kazançları 25 bin olanların vergi yükü 213 Euro azalacak. Yılda 60 binden fazla kazanalar 486 Euro, 100 bin Euro’dan fazla kazananlar da 672 Euro daha az vergi ödeyecek. Sol Parti Eş Başkanı Martin Schirdewan, Lindner’in vatandaşın vergi yükünü azaltmak için hayata geçirmeyi planladığı reformun devlete 2023 yılında 10.1 milyar Euro’ya, 2024 yılında da 17.5 milyar Euro’ya mal olacağına dikkat çekti. Ancak bundan yüksek gelirlilerin yüzde 90 pay alacağını belirtirken, “Biz bu sıkıntılı dönemi atlatabilmeleri için dar gelirlilerin yükünün azaltılmasını istiyoruz. Ama Lindner’in reform planı bu hedeften çok uzak” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!