Lindner’in kara para aklamaya karşı ‘Parayı takip et’ planı!

Güncelleme Tarihi:

Lindner’in kara para aklamaya karşı ‘Parayı takip et’ planı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 14:13

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, kara para aklama ve diğer yasa dışı işlemlerle mücadele etmek için yeni bir birim kurumayı planlıyor.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Christian Lindner kara para aklama ve diğer illegal girişimlerin önüne geçmek için bir Federal Mali Kriminal Polis Dairesi oluşturmak istiyor. Almanya’da kara para aklamanın çeşitli yönetemleri var. Hâlâ nakit olarak ödenebilen gayrimenkullerden, nakit akışları düzgün bir şekilde kontrol edilemeyen kuyumculara ve oyun salonları, kumarhanelere kadar çeşitli sektörlerde para aklama işlemleri gerçekleştiriliyor. Gerekli kurumsal kontol mekanizmaları ve iyi eğitimli personel eksikliği bu tür yasa dışı faaliyetlerin kontrolünü zorlaştırıyor.

ALMANYA’NIN KARNESİ ZAYIF
Halle-Wittenberg Üniversitesi’nden yapılan bir değerlendirmeye göre Almanya, her yıl 100 milyar Euro’nun aklandığı bir kara para aklama cenneti olarak kabul ediliyor. Yıllardır uzmanların da eleştirdiği bu durum, kara para aklama eylemlerine karşı uluslararası bir kuruluşun da radarında. Mali Eylemler Özel Timi (Financial Action Task Force- FATF), tarafından hazırlanan ve yarın yayımlanması beklenen bir rapora göre Almanya’nın karnesi zayıf. Finans çevrelere göre, Almanya’ya çıkarılacak bu bilanço, Maliye Bakanı Lindner üzerindeki baskıyı artırıyor. Bu gerçeği kabul etmek zorunda kalan Maliye Bakanı yeni bir kontrol mekanizması oluşturma fikriyle acele ediyor. Mali suçlara karşı mücadele ve yaptırımların tek bir çatı altında toplanması hedefleniyor.

‘PARAYI TAKİP ET’
Üç ayaklı olması planlanan yapılanmanın ilk ayağında Maliye Bakanı Lindner tarafından önerilen isim henüz netleşmese de ‘Parayı takip et’ sloganından hareketle Federal Mali Kriminal Dairesi olarak adlandırılması düşünülen birim yer alıyor. Bu birimin, yetkili makam olarak, yasa dışı finansal akışları doğrudan takip etme, soruşturma ve yaptırımların uygulanması aşamasında etkin olması planlanıyor. Şüpheli vakaların da bulunduğu mevcut Mali İşlem Soruşturmaları Merkez Ofisi (FIU), ikinci bir ayak olarak planlanıyor. FIU yeni oluşturulacak birim için çalışacak. Gümrüklerle birlikte çalışan FIU geçmişte, birçok şüpheli vakayı işlem yapmadan bir kenara attığı için eleştirilerin odağındaydı. Yeni yapının üçüncü ayağını da gayrimenkul veya şans oyunları, kumar gibi finans dışı sektörlerin, merkezi bir koordinasyon dairesi üzerinden daha sıkı denetlenmesi oluşturacak. Şimdiye kadar federal eyaletlerde 300’den fazla denetleme makamı bulunuyor. Maliye Bakanı Lindner’in yeni bir merkezi kontrol dairesi önerisi koalisyon hükümetinde genel olarak olumlu karşılandı ancak ayrıntılar henüz netleşmedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!