Güncelleme Tarihi:
Fransa, İngiltere ve Lübnan tarafından verilen ve sivilleri koruma amacıyla Libya'nın hava sahasında “tüm uçuşların” yasaklanmasını ve BM ülkelerinden uçuşa yasak bölgenin uygulanması için “gerekli her türlü önlemi” almalarını öngören tasarının bu gece TSİ 00.00'da oylamaya sunulması bekleniyor.
Tasarıyı hazırlayan ülkelerden İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grant, gazetecilere yaptığı açıklamada, oylamanın yerel saatle 18.00'de (TSİ 00.00) yapılacağını söyledi. Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Gerard Araud da daha önce yaptığı açıklamada, oylamanın aynı saatte yapılmasını istediklerini belirtmişti.
ABD'nin BM Daimi Temsilciliği ise twitter'daki mesajında oylamanın daha erken saatlerde yapılabileceğini duyurmuştu.
Konsey'de bir karar tasarısının kabul edilebilmesi için 15 üyelsinden en az 9'unun “evet” oyunu alması ve 5 daimi üye (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi gerekiyor.
LİBYA TEMSİLCİSİ: ASKERİ MÜDAHELE YASA VA AHLAK DIŞI
Libya hükümet sözcüsü Musa İbrahim, BM'nin izin vereceği herhangi bir askeri müdahalenin "yasa ve ahlak dışı" olacağını söyledi. Musa İbrahim, "Bu bir silahlı ayaklanmadır. Hangi ülke olsa buna karşı savaşır" diyerek, uluslararası toplumun kararlarını medyadaki haberlere göre aldığını iddia etti.
Askeri müdahalenin yapılmaması gerektiğini, bunun Libya halkına zarar vereceğini belirten İbrahim, böyle bir durumun içerdeki tutumlarını güçlendireceğini, çünkü Libyalıların artık bir dış düşmanı olacağını ve bunun da birlik olmalarını sağlayacağını ifade etti.
FRANSA'DAN ACİL MÜDAHALEYE DESTEK
Bu arada Fransa Başbakanı François Fillon, BM Güvenlik Konseyi'nin onaylaması halinde ülkesinin Libya lideri Muammer Kaddafi'ye kısa süre içinde askeri müdahaleyi destekleyeceğini söyledi.
Fillon, Fransız televizyonuna yaptığı açıklamada, Kaddafi'nin tehdidinin, uluslararası toplumun seferber olmasının ne kadar acil olduğunu gösterdiğini belirtti.
SİVİL HEDEFLERİ VURURUZ
Libya Savunma Bakanlığı, ülkeye herhangi bir dış askeri müdahalede bulunulması halinde, sivil ve askeri hedefleri vuracağını bildirdi.
Libya, ülkeye herhangi bir dış askeri müdahale durumunda Akdeniz'deki sivil ve askeri deniz ve hava trafiğine saldırma tehdidinde bulundu.
Jana ajansının haberine göre, Libya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Libya'ya karşı bir saldırının Akdeniz'de hava ve deniz trafiğini tehlikeye sokacağı belirtildi ve "Akdeniz havzasının sadece kısa vadeli değil uzun vadeli büyük bir tehlikeye maruz kalacağı" kaydedildi.
Bakanlık, ülkeye herhangi bir dış askeri müdahalede bulunulması halinde, sivil ve askeri hedefleri vuracağını bildirmişti.
KADDAFİ: BU GECE GELİYORUZ
Libya lideri Muammer Kaddafi, muhalefetin merkezi Bingazi'deki halka seslenerek, "Bu gece geliyoruz" dedi.
Kaddafi, radyodan yaptığı konuşmada, hükümet güçlerinin bu akşamdan itibaren Bingazi'ye saldırı başlatacağını belirterek, kendilerine karşı gelenlere "acımayacaklarını" söyledi.
Libya lideri, Bingazi'deki silahsız vatandaşların korkacak bir şeyi olmadığını, ancak her evin aranacağını kaydetti.
Teslim olanlara af önerisi getiren Kaddafi, Bingazi'yi yeniden almaya ant içti.
ALAIN JUPE: ZAMAN AZALIYOR
Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, BM Güvenlik Konseyi'nin, Libya'da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasını öngören karar tasarısını bir an önce kabul etmesini umut ettiklerini söyledi.
Juppe, BM Güvenlik Konseyi'nde bu gece oylamaya sunulması beklenen karar tasarısının kabul edilmesini sağlamak amacıyla geldiği New York'ta BM merkezinde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Fransa'nın, Kaddafi rejiminin, özellikle Bingazi'de sivil halka yönelik saldırılarını durdurma yolunda büyük çaba gösterdiğini belirten Juppe, bu kapsamda zamanın azaldığını ve konseyin bir an önce karar tasarısını kabul etmesini umut ettiklerini söyledi. Bu kapsamda Arap ülkelerinin katılımının son derece önemli olduğuna dikkat çeken Juppe, öncelikli adımın karar tasarısının konseyde kabul edilmesini sağlamak olduğunu, ondan sonra atılacak adımlara daha sonra karar verileceğini belirtti.
Hangi Arap ülkelerinin desteğini aldıklarının sorulması üzerine ise Juppe, Arap Birliği'nin geçen hafta tutumunu açıkladığını ve uçuşa yasak bölgeye destek verdiğini hatırlattı. Juppe, bu kapsamda bazı Arap ülkelerinin karar tasarısının kabulü halinde kararın uygulanmasına katılacaklarına inandıklarını söyledi.
Tasarı metninde yer alan “sivilleri korumak için Libya'da işgalci güç oluşturmadan, gerekli tüm önlemlerin alınması” ifadesine yönelik bir soru üzerine de Juppe, tasarıya göre Libya toprağında yabancı askeri güç oluşturulmasının öngörülmediğini bildirdi.
CLINTON: TEHDİTİ YOK ETMEK İÇİN BOMBALAMA GEREKEBİLİR
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Tunus'ta yaptığı açıklamada, Kaddafi'ye yönelik alınacak uluslararası tutumun içeriğinin, New York'ta Birlemiş Milletler'de görüşülmeye devam ettiğini belirtmişti.
Yoğun görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Clinton, görüşülen Libya'da uçuş yasağı bölgesi oluşturulmasına yönelik karar tasarısının "uçakların, pilotların korunması için Libya savunma sistemlerinin bombalanması dahil belirli hareketlerin yapılmasını gerektirdiğini" söyledi.