Güncelleme Tarihi:
Türkiyede Cumhuriyet kadınları konusunda yaptığı araştırmalar ile tanınan araştırmacı gazeteci ve yazar İpek Çalışlar, Frankfurt Kitap Fuarındaki Hürriyet standında Latife Hanım isimli kitabından çeşitli bölümler okudu.
Bir dönem Cumhuriyet Gazetesi ve Nokta Dergisinde haber müdürlüğü yapan İpek Çalışlar, Atatürk ile Latife Hanımın 2,5 yıl beraberlikleri sırasında yaşanananları o dönemde onlara en yakın yetkili ve birinci ağızdan tekrar dinlediğini ve gerçekleri ortaya çıkarmaya çalıştığını söyledi.
Atatürk ile Latife Hanımın tanışması, Atatürkün İzmir Göztepede bir evi kendisine karargah olarak kullanmak üzere yerleşmesi ve bu evin aslında Latife Hanıma ait bir ev olması hadisesi olduğunu belirten Çalışlar, akşam evine gelen Latife Hanımı korumalar eve sokmayınca Latife Hanımın kızması üzerine kendisine karargaha gelen kadın diye isim verildiğine aslında Latife Hanımın karargaha zorla girmek isteyen bir kadın değil kendi evine girmesine izin verilmeyen bir kadının o anda sinirlenmesi olduğuna dikkat çekti.
Daha sonra dinleyicilerin 'Latife Hanımı biz hep Atatürk ile yaşadığı münakaşaları ile hatırlıyoruz. Bu neden böyleydi' sorusuna yazar Çalışlar, şu yanıtı verdi:
Açıklık getirdim
'Sonuçta Latife Hanım Atatürk gibi büyük bir devlet adamı, komutan eşiydi. Onun eşine yaklaşmada bazı sıkıntıları oluyordu. Atatürkün etrafında olan kurmayları onu yalnız bırakmıyordu. Bu konuda Latife Hanıma kolaylık göstermiyorlardı. Latife Hanım varlığını ya da geldiğini eşine duyurmak, için sert hareketler yapabiliyordu.
Onun bu tavrı Atatürkün yanındaki kişiler tarafından son derece sert hareketler olarak değerlendiriliyordu. Latife Hanım son derece zeki, elbette geçimi zor bir kadındı. Ama onun hakkında ne yazık ki pek çok şey yanlış biliniyor. Ben kitabımda tüm bu yanlış anlamalara bir açıklık getirmeye çalıştım' dedi. Latife Hanım adlı kitabın Almancası Orlanda Yayınevi tarafından 'Mrs Atatürk-Latife Hanım' adıyla yayınlandı.