Güncelleme Tarihi:
Reuters’ın bir kopyasına ulaştığı tasarıyla, 2007 yılında siyasi blokların kabul ettiği yasada yer alan, bölgesel yönetimlerin kendi denetimlerindeki topraklarda bulunan rezervler üzerinde kısmi yetki sahibi olma hakkı ortadan kalkıyor. Dünyanın dördüncü en büyük petrol yataklarına sahip Irak’ta, petrolün çıkarılması ve pazarlanması işlerinin yönetimi Bağdat hükümetine veriliyor.
Böylece Kürtlerin yaşadığı bölgelerdeki petrol havzalarının da önümüzdeki dönemde yapılacak ihalelere katılması söz konusu olabilecek. Kürtler daha önce böyle bir durumu kabul etmeyeceklerini açık bir dille ifade etmişti.
Yasanın 2007 yılında versiyonuna göre petrol bakanlığı sadece keşfedilmiş ancak çalıştırılmaya başlanmamış havzalar üzerinde söz sahibiydi.
Irak’ın Maliki liderliğindeki, Arap ağırlıklı hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasında Kürtlerin yaşadığı toprakların kontrolü üzerinde yıllardır anlaşmazlıklar yaşıyor. Bu anlaşmazlıklar yüzünden Kuzey Irak’tan petrol ihracatı Ekim 2009’dan Şubat 2011’e kadar durdurulmuştu.
Kabinenin Ağustos sonunda kabul ettiği yasa değişikliği oylama için meclise gönderildi ancak parlamento sözcüsü Usame el Nuceyfi çözüm için uzun bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Nuceyfi, “Değişiklik petrol anlaşmaları imzalama yetkisini merkezi hükümetin ve petrol bakanlığının elinde topluyor. Ancak Kürtler anlaşmalar konusunda daha fazla güç istiyor” dedi.
BAKANLIK: SEKTÖRÜN GELİŞİMİ İÇİN
Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad ise “Yeni bir petrol yasasının uygulamaya konması Irak’ın enerji sektörünün geliştirilmesi için çok önemli. Biz de siyasi mücadeleden uzak, yeni bir yasa arayışındayız” dedi.
Cihad, “Tasarıdaki her türlü tartışmalı detayın çözümlenmesi siyasetçilerin değil teknokratların işidir” dedi.