Kuryelik yaptım pişman oldum

Güncelleme Tarihi:

Kuryelik yaptım pişman oldum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2010 10:09

Avrupa'daki holdingzedeler, yeşil sermaye şirketlerine ateş püskürdü. Mağdurlardan Kemalettin Durkal, "Haşim Bayram'a bizzat 120 bin mark vardim. Samimiyetimiz artınca, bana kuryelik de yaptırdılar. Bin pişmanım" dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA Türkleri Dayanışma Derneği'nin hafta sonunda Almanya'nın Hanau kentinde düzenlediği toplantıda biraraya gelen 600'e yakın holding mağduru, yeşil sermayeli şirketlerin yüksek kar vaatlerine kanarak büyük miktarda para kaptırdıkları için bin pişman olduklarını söylediler. Toplantıya katılan holding mağdurlarından Eskişehirli Kemalettin Durkal (65), 1966 yılında Almanya’ya geldiğini ve uzun yıllar matbaada çalıştığını belirterek, Kombassan'a parayı nasıl kaptırdığını şu şekilde açıkladı:

Samimiyeti kullandılar

"1996 yıllında Kombassan Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, kendini şirketin tahsildarı olarak tanıtan Ekrem Kavas ile birlikte evime geldi. 120 bin markımı bizzat Haşim Bayram’a verdim. Bu arada Ekrem Kavas ile dostluğumuz ilerledi. 1999 yılında Ekrem Kavas bana, Kombassan’ın Konya’daki merkezine götürmem için 200 bin mark verdi. Paraları çoraplarımın içine sokarak havaalanından geçirdim ve Konya’ya götürdüm. Kombassan adına para toplayan Ekrem Kavas benim gibi çok sayıda arkadaşımı o dönemde kurye olarak kullanarak, Türkiye’ye para gönderdi.”

Boş vaatler bunlar

1971'den beri Almanya'da eşiyle birlikte gece gündüz fabrikada çalışarak para biriktiren Bayburtlu Mehmet Zeki Saldırak (56), çocuklarının eğitimi için 1992'de Türkiye'ye kesin dönüş yaptığını söyledi. Saldırak, "Çocuklarım üniversiteyi Almanya’da okumak istediler. İstanbul Maltepe’deki camide dolaşan Yimpaşçılar, bende para olduğunu bildikleri için sürekli bana para yatırmamı istiyorlardı. Hatta çocuklarımı Almanya’da okutacaklarını ve Kanal 7 tv'de iş vereceklerini vaat ettiler. Aklıma yattı. Yimpaş’ın Almanya’da mağaza açılışlarını görünce tüm birikimim olan 500 bin markı Yimpaş’a yatırdım. Fakat ne çocuklarım üniversitede okuttular, ne iş verdiler. Şimdi paramı geri almak için uğraşıyorum. Bu süreçte sağlığım bozuldu. Ölene kadar peşlerindeyim" dedi.

Yarısını kurtardım

Hasan Artuğ (61-Şanlıurfa): “1970 yılında Almanya’ya geldim. Otobüs şoförü olarak çalıştım. Bu arada ev alıp-sattım. 1998 ile 2000 yılları arasında holdinglere 900 bin mark yatırdım. Fakat 500 bin markımı kurtardım. 2000 yılında baktım, bir takım sıkıntılar var hemen holdinglere başvurdum. Kombassan, Büyük Anadolu Holding, Silm Holding ve Kaldere Holding’e yatırdığım paraların tamamını aldım. Umpaş ve Jet-Pa’da toplam 400 bin markım var. Bunu içinde mücadele veriyorum. Ne gerekiyorsa yapacağım. Açıkçası ben biraz deliyim. Bazen ibret olsun diye olmadık şeyler yapasım geliyor."

Kapımızı açtık

Fuat Konya (39): “1998 yılında ailemin tüm birikimini Yimpaş’a kaptırdık. Bu holdingler vatanını, milletini seven ve dinine bağlı insanları sömürdüler. Beni üzen şey, aynı saflarda namaz kıldığımız, evimizde ekmeğimizi yiyen insanların bizi dolandırmış olmasıdır. Ben Ankara'ya, cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza sesleniyorum. Bu işi çözsünler. Cem Uzan’ların üstüne gittiği gibi bu holdinglerinde üzerine gitsinler.”

Babam yatalak oldu

Zeki Kan (30): “Babam Cömert Kan, Kombassan’a 54 bin mark, Yimpaş'a da 172 bin mark yatırdı. Bu, ailemizin tüm birikimi idi. Şimdi 61 yaşında olan babam, adeta bu olayı kahır ederek yatalak oldu. Bu toplantıya gelmediği için, beni gönderdi. Biz de bir ümit dünyası oradan buraya koşturuyoruz. Ama bu adamların paralarımızı vereceği yok.”

Faizsiz kazanç diye kandırmışlar

Fatma Günal (41) ve Fidan Bal (43): “Vefat eden annemiz Münevver Yıldırım, toplam 290 Eurosu'nu Kombassan’a ve Yimpaş’a yatırdı. 1969 yılında babam Mehmet ile annem Münevver Yıldırım, Almanya’ya gelmişler. Her ikisi de gecelerini gündüzlerine katarak, ek işlerde çalışarak bu parayı giriktirmişler. Annem çok inançlı bir insandı. Özellikle haram ve faiz yememeğe özen gösterirdi. Bu faizsin kazanç diye annemi kandırmışlar. Annem paramızı kaptırınca, çok sorunlar yaşadı ve hep içine attı. Sonunda 59 yaşında hayata gözlerini kapadı. Peşinde 3 ay sonra babam vefat etti. Kardeşler olarak o gün söz verdik. Bu dolandırıcılara bu paraları yedirmeyeceğiz. Sonuna kadar bu dolandırıcıların peşini bırakmayacağız.”

Bana dayak attılar

Ömer Şenol (34- Niğde): “Kombassan’a 150 bin mark yatırdım. 2006 yılında Konya’da Kombassan’ın merkezine giderek paramı geri istedim. Beni ailemin yanında dövdüler. Benim gibi çok sayıda mağdur ailede oradaydı. Onlara da aynı şekilde davrandılar.”

78 Holding para topladı

Kamuoyunda yeşil sermaye olarak adlandırılan 78 holdingin resmi kaynaklara göre yaklaşık 5 milyar Euro para toplayarak ve yaklaşık 300 bine yakın Avrupalı Türk'ü mağdur ettiği biliniyor. Bu rakam bazı araştırmalarda 25 milyara kadar çıktığı ifade ediliyor. Meclis Holding Araştırma Komisyonu’nun 2005 yılında hazırladığı rapora göre bu holdinglerin 54’ünün merkezi Konya’da bulunuyor. Meclis komisyonuna göre 1990’lardan itibaren kurulmaya başlanan bu holdingler kar payı adı altında yüzde 20’leri aşan faiz vaadiyle para topladı. İlginç olan ise bu holdingler özellikle 28 Şubat 1997 sonrası topladıkları paraları arttırmışlardı. Holdinglerin büyük bir çoğunluğu ise 2001 krizinin ardından battılar.

En büyükleri Kombassan ve Yimpaş

Bu konuda kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’na ifade veren Kombassan Holding’in sahibi Haşim Bayram yalnızca kendi holdinginin yaklaşık 80 bin kişiden 800 milyon Euro para topladığını söylemişti. Yimpaş holding başkanı Dursun Uyar’da kendi holdinginin 120 bin gurbetçiden para topladığını söyledi. Yimpaş’ın toplam 180 milyon Euro para topladığı ve sadece 39 milyon Euora geri ödediği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Yurtdışında yüksek kar vaadiyle para toplayan holdinglerden bazılarının isimleri şöyle: Kombassan, Yimpaş, Jet-Pa, Endüstri, İttifak, Sayha, Adya, Anser, Kaldera, Büyük Avrasya ve Aksaray.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!