Güncelleme Tarihi:
Kemal Yurtnaç, kurulun, dünya genelinde başvuran 660 isim arasında seçildiğini ve tamamen gönüllülük esasına dayandığını vurguladı. Danışma Kuruluna seçilen isimlerin açıklanmasından sonra, kurulun her kesimi temsil etmediği ve kurulun çok geç oluşturulduğu yönünde eleştiriler gelmişti. Hamburg’dan kurula seçilen Nebahat Güçlü, Türkiye’deki siyasi bazı gelişmeleri de gerekçe göstererek, kuruldan ayrıldığını açıklamıştı.
Eleştirilere yanıt veren Kemal Yurtnaç, yurt dışı vatandaşlar danışma kurulunun 1998 yılında bir genelgeyle hayata geçtiğini hatırlatarak, “Biz siyasi bir kurum değiliz. Vatandaşa hizmet etmek isteyen birimiz. Kurum olarak danışacağımız akil adamları seçtik” dedi. Farklı kesimlerin temsil edilmediği yönündeki eleştiriye de yanıt veren Kemal Yurtnaç,
“155 ülkede 6 milyona yakın vatandaşımız yaşıyor. Amacımız sorunları bilip çözüm üretmek. Örneğin Mavi Kart sorununu farklı kesimlerden duymak neyi değiştirir. Hollanda’da yaşanan bir hak ihlalini masanın solunda oturandan duymakla sağında oturandan duymak arasında ne fark olacak. Kaldı ki, biz sadece bize yönelik başvuranlar arasından kime danışacağımızı belirledik, başvuranın siyasi kimliğine bakmadık” dedi. Yurtnaç, Kurul üyelerinin 5 yıllığına seçildiğini ve bir sonraki dönemde daha fazla başvuru beklediklerini kaydetti.