"Kurucu Devlet" gibi algılanmıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Kurucu Devlet gibi algılanmıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2008 18:29

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, BM Güvenlik Konseyinin Kıbrıs Barış Gücünün (UNFICYP) görev süresini uzatan kararında, çözüme ilişkin unsurlar sıralanırken, 23 Mayıs 2008 tarihli Ortak Açıklamada yer alan tüm hususların karar metnine yansıtılmadığını belirtti. Avcı, "kurucu devlet" ifadelerine yer verilmemesini onaylamalarının mümkün olmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, Güvenlik Konseyinin Genel Sekreter Ban Ki-mun’un BM Barış Gücünün adadaki görev süresinin uzatılması ve altı aylık faaliyetlerini içeren 2 Haziran 2008 tarihli raporuna ilişkin kararını değerlendirdi.

'Karşılıklı güven ortamının oluşturulmasına en çok ihtiyaç olduğu bu dönemde, adil ve kalıcı bir çözüm bulmak amacıyla kapsamlı müzakerelerin başlatılması için Kıbrıs Türk tarafının tüm iyi niyetiyle ve olağanüstü bir gayretle çalışmalarını sürdürdüğünü, Kıbrıs Türkünün bugüne dek uluslararası toplumla uyum içerisinde hareket ettiğini' vurgulayan Avcı, ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetimini (GKRY) 'Kıbrıs hükümeti' olarak addeden 'dengesiz bir karar ve yaklaşımla herhangi bir sonuca varılamayacağını' kaydetti.

Avcı, Güvenlik Konseyini, dengeleyici unsur olarak gereken adımları atması yönünde bir an önce harekete geçmeye çağırdı.

BM Genel Sekreterinin bir önceki raporunda da yeterince vurgulanmayan izolasyonlarla ilgili hassasiyetlerine, son raporda daha da az yer verildiğinin; kararda ise maalesef bu hususun tamamen göz ardı edildiğinin görüldüğünü belirten Avcı, bu durumun Kıbrıs Türk halkının insan haklarının açıkça ihlaline göz yumulduğunu gösterdiğini belirtti.

Avcı, kararda, 21 Mart ve 23 Mayıs 2008 tarihli mutabakata atıfta bulunulduğunu, ancak çözüme ilişkin unsurlar sıralanırken, 23 Mayıs 2008 tarihli Ortak Açıklamada yer alan tüm hususların karar metnine yansıtılmadığının görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:

'Bu paragrafta yalnızca GKRY’nin pozisyonunu destekleyici mahiyette olan ’iki kesimli, iki toplumlu ve ilgili Güvenlik Konseyi kararlarında tanımlandığı şekliyle siyasi eşitlik temelinde bir federasyon’ ifadesine yer verilirken, ’bu ortaklığın, tek uluslararası kimliğe sahip bir Federal Hükümetinin yanı sıra eşit statüye sahip bir Kıbrıs Türk Kurucu Devleti ve bir Kıbrıs Rum Kurucu Devleti olacaktır’ ifadesine yer verilmemesini onaylamamız mümkün değildir.'

TARAFLI YAKLAŞIM

'Taraflı yaklaşımın, İngiltere’nin GKRY ile imzaladığı 5 Haziran tarihli tek yanlı memorandumdaki sakat anlayışın karara yansıması olarak değerlendirildiğini' ifade eden Avcı, kararda, Rum tarafının çözüme ilişkin görüşlerine ve Kıbrıs’ın sözde 'askersizleştirilmesi' tezlerine destek veren BM Güvenlik Konseyi 1251 (1999) sayılı kararına
atıf yapıldığını kaydetti.

Avcı, 'Bir yandan askersizleştirme savunulurken, GKRY’nin 2-6 Haziran 2008 tarihleri arasında Fransa ve Yunanistan ile ortak ’Argonaftis’ adlı uluslararası askeri tatbikat düzenlemeye devam ettiğini hatırlatırız' ifadelerini kullandı.

'GÜVEN YARATMA ÇABALARINI AKAMETE UÐRATTI'

Turgay Avcı, Kıbrıs’ta BM parametreleri çerçevesinde adil, kapsamlı, siyasi eşitlik temelinde yeni bir ortaklık kurulması yönünde çabaların sarf edildiği bu dönemde, GKRY’nin bu tür askeri tatbikatlar düzenlemesinin çelişkili bir durum yarattığını ve iki halk arasında güven yaratma çabalarını akamete uğrattığını vurguladı.

'Kıbrıs Türk tarafı olarak 16 Ekim 2007’de BM Genel Sekreterine, askeri tatbikatların karşılıklı olarak durdurulmasını öngören Güven Yaratıcı Önlemler Paketi sunmuş olmalarının, KKTC olarak güven ortamının tesisine verdikleri önemin ve adada gerilime yol açabilecek tutumlardan kaçındıklarının açık bir göstergesi olduğunu' belirten Avcı, şu ifadelere yer verdi:

'HATALI YAZILIM'

'Kararda, ayrıca, mayın temizleme çalışmalarına ilişkin olarak BM Barış Gücü ile Kıbrıs Türk tarafı arasındaki işbirliğinin tam olarak yansıtılmadığı, Kıbrıs Türk tarafında mayın temizleme çalışmalarını yürütmekte olan otoritenin Kıbrıs Türk Güvenlik Komutanlığı olduğunu defaatle belirtmemize rağmen, bu hatalı yazılımın aynen devam ettiğini gözlemlemekteyiz.

Kararda, ayrıca, Kıbrıs Türk tarafına ve Türk askerine bir kez daha hatalı ve haksız yere Akyar konusunda çağrıda bulunulmaktadır. Akyar bölgesinin ara bölge olarak değerlendirilerek sürekli olarak kararda yer
almasını kabul edilemez bulduğumuzun bir kez daha altını çiziyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Akyar’da yapılacak herhangi bir işlem sadece KKTC otoritelerini ilgilendirir. Kaldı ki Akyar’daki mevcut durumda herhangi bir değişiklik yapıldığı yönündeki iddialar da tamamen asılsızdır.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!