Güncelleme Tarihi:
Ene, "Türkiye'de eşek arılarının etkisiyle incir üretiminin önemli öl?üde azaldığı, bunun İngiliz bisküvi üreticilerini de vurduğu, bu nedenle İngiliz halkının ?ok sevdiği incir bisküvilerinin market raflarından kalktığı" yönündeki iddiaları değerlendirdi.
Söke'de incir sezonunda ortalama 130 ton incir üretildiğini belirten Ene, bu yıl kooperatif olarak yaklaşık 60 ton incir alabildiklerini kaydetti.
İncirde rekolte düşüklüğünün basında yer aldığı gibi eşek arılarından kaynaklandığını düşünmediklerini belirten Ene, 3 yıl önce bu sorunu yaşadıklarını, ancak daha sonra sıkıntının farklı yönlerde ortaya ?ıktığını belirtti.
Yusuf Ene, "Ağustos ve Eylül ayında yağmur yağarsa incirin en büyük düşmanı eşek arısı olur. Ama son ü? yıldır bu sorun yok. Sorun kuraklık. Kuraklık incir üreticinin rekoltesini de üründeki kalitesini de düşürdü" dedi.
EŞEK ARISI DEĞİL TARLA FARESİ
Germencik Ziraat Odası Yönetim Kurulu ?yesi Ahmet Şenel de yıllardır incir üretimi ve işletmeciliğiyle uğraştığını, eşek arılarının genelde dağ kesimlerinde zarara yol a?tığını belirtti.
Son yıllarda incirin eşek arılarından pek zarar görmediğini, en büyük zararın kuraklıktan kaynaklandığını vurgulayan Şenel, diğer zararın da tarla farelerinden geldiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bence asıl sorun fareler. Kuraklık ve fareler incir rekoltesini düşürdü. Ağa?ları kemiren fare, incir ağa?larının ?abuk kurumasına yol a?ıyor. Her ne kadar kısa sürede kurumasına yol a?mıyorsa da bir yıl veya iki yıl aradan sonra o ağa?larda verim düşüyor. Bu da incirde hasara yol a?ıyor."
Ge?miş yıllarda bölgede 70-80 bin tonlara ?ıkan incir rekoltesinin 2007'de 25-30 bin ton seviyelerinde ger?ekleştiğini belirten Şenel, eşek arısının incirin daha az olduğu bölgelerde etkin olabildiğini ifade etti.
İncir üretici Zeki Kayhan, eşek arılarının ortaya yeni ?ıkmadığını, bu nedenle incirdeki verim kaybının buna bağlamanın doğru olmayacağını söyledi.
"KALİTE AÇISINDAN DA İYİLEŞME OLACAK"
TARİŞ İncir Birliği Başkanı Hüseyin Karazor, bu yıl incir rekoltesinde 3-5 bin ton artış olacağını, incirin kalitesinin de iyileşeceğini bildirdi.
Karazor, ge?en seneye oranla yağışların iyi olduğunu, ancak yine de Aydın ve İzmir bölgesinin yeterli yağış alamadığını belirtti.
Kalite a?ısından kuru incirde iyileşme beklediklerini kaydeden Karazor, şöyle dedi:
"Avrupa Birliği'nin alımlarında norm koyduğu aflatoksin i?eren inciri geri ?evirdiğini biliyoruz. Biz o ürünleri karanlık odalarda ayıklıyoruz ama bu maliyetlere yansıyor. Ge?en yılki rekolte, 35-40 bin ton civarındaydı. Bu yılki rekoltede 3-5 bin ton artış olur. Bu ?ok önemli bir rakam değil ama kalitede iyileşme olacak. Bu sene aflatoksinin olmadığı ürün daha fazla olacak."
Rekoltede yüksek artış kaydedilmemesinin nedenini "ge?en yılki kuraklıktan etkilenen ağa?ların kesilmesine" bağlayan Hüseyin Karazor, kuru incir üretiminin, yağışların iyi olması durumunda ancak beş yılda toparlanabileceğini savundu.
D?NYA T?KETİMİNİN Y?ZDE 70'İNİ ?RETİYORUZ
TARİŞ İncir Birliği Başkanı Karazor, üretilen incirin yüzde 90'ını ihra? ettiklerini, yüzde 10'unun ise i? piyasada tüketildiğini ifade etti.
Türkiye'de kuru incir tüketim alışkanlığının bulunmadığını belirten Hüseyin Karazor, bu kadar yararlı bir üründen faydalanılmamasını "?ok acı" bulduğunu kaydetti.
?retilen incirin daha ?ok İngiltere, Fransa ve Almanya'ya ihra? edildiğini bildiren Karazor, dünyadaki incir tüketiminin de yüzde 70'inin Türkiye'den karşılandığını söyledi.
İngiltere'nin bisküvide "ezme" tabir edilen inciri tüketen bir ülke olduğunu belirten Hüseyin Karazor, "Yabancı basında yer aldığı gibi İngiltere'ye ihra? edilen incirdeki azalma eşek arılarından değil, ge?en yılki kuraklıktan ve rekoltedeki düşüşten kaynaklanıyor" dedi.
Ge?en yılki incir fiyatının ihracatta ton bazında 4 bin 700 ile 5 bin dolar arasında olduğunu ifade eden Karazor, bu yıl da fiyatların bu düzeyde olmasını arzuladıklarını, düşmesini istemediklerini bildirdi.