Kurtlar Vadisi´nde seyirci patlaması

Güncelleme Tarihi:

Kurtlar Vadisi´nde seyirci patlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2006 00:00

Yasak tartışması, Kurtlar Vadisi Irak filmine ilgiyi artırdı. Almanlar, filmi görmek için salonları doldurmaya başladı. Filmi bugüne kadar 378 bin kişi izlerken Cinemaxx, politik baskılara boyun eğip 8 salondan filmi kaldırdı. Diğer sinemalar bu 8 kopyayı kaptı.

Haberin Devamı




Cinemaxx
Almanya´nın gündemini oluşturan Kurtlar Vadisi Irak filmini, bir sinema kaldırırken, diğerleri kaptı. Dev salonlar zincirine sahip Cinemaxx, filmi bugünden itibaren Essen, Krefeld, Wuppertal, Kiel, Hannover, Augsburg, Bremen ve Sindelfingen´de göstermeyecek. Cinemaxx yetkilileri filmi gösterimden kaldırmadıklarını, filmi iki haftalığına kiraladıklarını ve bugün biten kira sözleşmesini uzatmama kararı aldıklarını açıkladı.

Kararı değiştirmeyiz

Merkezi Hamburg’daki en büyük sinema işletmecisi Cniemaxx yetkilileri, siyasi baskılarla filmi kaldırırken, bunu farklı bahane bulmaya çalıştılar. Cinemaxx basın sözcüsü Arne Schmidt, "Biz filmi gösterimden kaldırmadık. Filmin kira sözleşmesi iki haftalıktı ve 8 salonda gösteriyorduk. Ancak film üzerine çok yoğun tartışma çıktı. Film hakkında karşı ve taraf olmak üzere iki cephe oluştu.

Biz bu iki cephenin sertleşmesine, ortamın gerilmesine önayak olmamak için iki haftalık kira sözleşmesini uzatmak istemedik. Bu kararı ne Bavyera Eyalet Başbakanı Stoiber’in ne de içişleri Bakanı Beckstein’ın baskısı üzerine aldık. Biz kira sözleşmesini uzatmama kararını geçen hafta çarşamba günü verdik. Kopyaları bugün başka sinemalara vermek zorundayız. Kararımızı geri almak da istemiyoruz" dedi.

Bize mailler geldi

Cinemaxx basın sözcüsü Schmidt, filmi bazı basın yayın organlarında gösterildiği gibi kin dolu görmediklerini, sinemalarındaki seyirciler arasında filmi seyrederken bir bayram havası da esmediğini söyledi. Basın sözcüsü Schmidt, "Biz filme karşı değiliz. Öyle yazıldığı gibi sinemalarımızda seyircilerin alkış tuttuğunu da görmedik.

Ancak gerilim yaratmak istemiyoruz. Bu filmi gösterdiğimiz için ’Yahudi ve Amerikan karşıtı filmi gösteriyorsunuz, bir daha sinemanızda beni göremeyeceksiniz’ diye çok sayıda mail ve telefon aldık. Bu cepheleşmeyi daha fazla teşvik etmek istemedik ve sözleşmeyi uzatmadık" diye konuştu.

Her yerden istek

Cinemaxx´in filmi kaldırmasına, filmin Avrupa dağıtımından sorumlu Anıl Şahin´den tepki geldi. Geçmişte Cinemaxx yönetim kurulunda yer alan Şahin, her sinemacının hayal ettiği şekilde ilgi gören bir filmin kaldırılmasının "Korkaklık" olduğunu söyledi.

Şahin, "Cinemaxx şirketinin yüklü kredi borçları var. Bazı politikacılarla ters düşüp kredi sıkıntısı çekmekten ve bir efsanenin yok olmasından, yani sinemanın zarar görmesinden korktular. İstedikleri kadar Stoiber gibi politikacıların baskısı altında kalmadıklarını söylesinler. Buna ben başta olmak üzere kimse inanmaz" dedi. Şahin, Cinemaxx´in Türkleri hiçe saymasının mantık dışı olduğunu söylerken" Kendileri kaybederler" dedi.

Rakipler 5 dakikada paylaştı

Filmi göstermeye devam eden ve Stoiber´in baskısına boyun eğmeyen sinemacılara teşekkür eden Şahin, "Cinemaxx´in bize göndereceği filmin 8 kopyası, rakip şirketler Cinestar ve Kinopolis tarafından 5 dakikada kapışıldı. Hatta 20 kopya için de sipariş verildi. Cinemaxx´in istemediği filmi rakipleri çoktan aldılar bile. Bunun yanı sıra filmi göstermek isteyen Brezilya, Meksika, Hırvatistan ve Macaristan´dan filmi istiyorlar" dedi. Şahin ayrıca, Kurtlar Vadisi´nin çok yakında İsveç´te de gösterime gireceğini hatırlattı.

Avrupa´nın her yerinde izleniyor

Kurtlar Vadisi Irak´ı gösterime girdiği 9 Şubat´tan beri Avrupa´da 378 bin kişi izledi. Almanya´daki izleyici sayısı son 13 günde 270 bine ulaştı. Almanya´da 69 sinemada oynayan film ayrıca Avusturya, İsviçre, Belçika, Hollanda, Danimarka, İngiltere, Rusya gibi ülkelerde gösteriliyor. Film şuan en çok izlenenler listesinde 10 sırada bulunuyor.

Yine yaş baskısı

Yakında İsveç´te gösterime girecek. Filmin Almanya´daki yaş sınırı halen 16. Fakat FSK adlı kuruluş, gelen baskılar üzerine filmi 3 Mart´ta tekrar gözden geçirerek yaş sınırının 18´e çıkarılmasına gerek olup olmadığına karar verecek.

Cinemaxx´in filmleri şu sinamalar tarafından alındı: Bonn-Bad Godesberg Kinopolis, Koblenz Kinopolis, Mainz City Kinocenter, İngolstadt Cinestar, Ahlen Cinema, Genk Euroscoop, Biberach an der Riss Sternenpalast.Filmin Almanya´da yeni gösterime gireceği sinemalar: Haslach Rio-Scala, Meschede Linden Center, Langen Neues UT, Tischenreuth Cine Planet, Limburg Cineplex, Schrobenhausen Cinepark, , Hechingen Burgtheater.

Celal ÖZCAN-Ahmet ATAK / MÜNİH / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!