Kurtarma gemilerini geri çekti

Güncelleme Tarihi:

Kurtarma gemilerini geri çekti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2015 13:46

Birleşik Krallık, Avrupa’ya botla ulaşmaya çalışan mültecileri deniz kazalarına karşı korumak ve botların batması durumunda onları kurtarabilmek için Ege’de devriye gezen iki gemisini geri çağırma kararı aldı.

Haberin Devamı

Mültecilerin kurtarılmasında aktif olarak rol oynayan bir çok sivil toplum kuruluşu hükümetin Yunan Adaları ile Türkiye arasında devriye gezen bu kurtarma gemilerini geri çağırmasının “oldukça endişe verici” olduğunu söyledi.
 
İngiliz Independent gazetesine açıklamalarda bulunan Save The Children derneğinden yetkililer, HMC Protector ve HMC Seeker’ın görevine son verilmesinin Avrupa’nın bu çok endişe verici günlerde kurtarabileceği hayatların sayısını önemli oranda azaltacağını dile getirdi.
 
Afrika, Orta Doğu ve Avrupa’da göç etmek zorunda kalmış çocukların haklarını korumak ve onlara daha iyi yaşam fırsatları sunmak için çalışmalarda bulunan derneğin yöneticisi Justin Forsyth “Genellikle havalar soğumaya başladığında deniz yoluyla Avrupa’ya geçmek isteyenlerin sayısında bir düşüş gözlemleriz, bu sene bu düşüş yaşanmadı” dedi ve gemilerin geri çekilmesinin önümüzdeki aylarda ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.
 
Suriyeli Aylan Kurdi’nin cesedinin Türkiye’de kıyıya vurmasından sonra Avrupa toplumunda daha güçlü hale gelen “mültecilere yardım” talebi bir çok AB ülkesinin mültecilerin güvenliğini sağlamak için harekete geçmesine neden olmuştu.
 
Save The Children, söz konusu fotoğraf kitleleri ayaklandırmış olmasına rağmen Aylan’ın ölümünden sonra 15 çocuğun daha Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken boğulduğunu açıkladı.
 
İngiltere İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili yayınladığı açıklamada HMC Protector ve HMC Seeker’ın geri çekildiğini doğruladı ancak HMS Enterprise’ın halen Libya kıyısında görev yapmakta olduğuna dikkat çekti.
 
Bakanlık “Bu gemileri geri çekmemiz buradaki işimizin bittiği anlamına gelmiyor.  Birleşik Krallık halen HMS Enterprise sayesinde suç çeteleri ile savaşta önemli bir rol oynuyor ve on binlerce hayat kurtarıyor. Biz Avrupalı müttefiklerimiz ile birlikte istihbarat çalışmaları yürütmeye devam ediyor ve ihtiyaç duyanlara destek ve koruma hizmeti veriyoruz. Ancak bizim bu problemi kaynağında, düzenli bir program uygulayarak çözmemiz gerekiyor. Bu organize suçla savaşmanın ve insanların sefaletinden kar sağlamaya çalışanları durdurmanın en etkili yolu” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!