Küresel kriz Almanya'yı da vurdu

Güncelleme Tarihi:

Küresel kriz Almanyayı da vurdu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2008 14:04

Almanya hükümeti küresel kriz yüzünden Alman ekonomisinin önümüzdeki yılki büyüme rakamlarını düşürmeye hazırlanıyor. Alman Spiegel dergisinin haberine göre ABD'nde patlak veren ve giderek tırmanan mali kriz yüzünden Alman hükümeti de önümüzdeki yılki ekonomik büyüme tahminlerini aşağıya çekecek.

Haberin Devamı

Habere göre Ekonomi Bakanlığı önümüzdeki yılki büyüme oranını yüzde 0.5 olarak açıklayacak. Daha önce 2009 için ekonomik büyüme oranı yüzde 1.2 olarak belirlenmişti. Ekonomi Bakanlığı'ndan bir sözcü dpa'ya verdiği demeçte, haberi tamamen doğrulamazken, "Bunlar spekülasyon" diye konuştu.

16 Ekim'de açıklanacak

Ekonomi Bakanı Michael Glos önümüzdeki yılki büyüme rakamlarını 16 Ekim'de yapılacak basın toplantısıyla kamuoyuna açıklayacak. Ekonomi Bakanı Michael Glos dün Federal Meclis'teki bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, ABD'ndeki banka krizinin Alman ekonomisini de olumsuz etkileyeceğini teslim etmişti.

Glos Alman ekonomisinin dünya ekonomisinden etkilenmemesinin mümkün olmayacağını söyleyerek, "Özellikle son üç yılda dünya ekonomisinden yararlandık. Şimdi yaşanan son olumsuz gelişmelerden etkilenmememiz mümkün olmayacaktır" diye konuştu.

Merkel denetimlerin artmasını istedi

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel dünya genelinde yaşanan ekonomiz krizin ardından finans piyasalarının daha sıkı kontrol edilmesi önerisini dile getirdi. Merkel Münchner Merkur gazetesine verdiği demeçte, finans piyasalarının uzun süre daha şeffaf olmaları yönündeki kurallara karşı çıktığını, ABD ve İngiltere'nin de bunu desteklediğini belirtti.

Geçen yıl Almanya'da yapılan G8 Zirvesi'nde bu konudaki eleştirilerini dile getirdiğini anımsatan Başbakan, ABD ve İngiltere'nin bu konuda kendisine destek vermediğini söyledi. Birkaç yıl önce küresel yeni düzende politikanın rolünün zayıflamasının neredeyse moda haline geldiğini söyleyen Merkel, "Bu bakış açısına hep karşı oldum.

Politik düzen güvenliğin ve refahın sağlanması için hala çok önemli. Finans krizi yüzünden insanların duyduğu kaygıları çok iyi anlıyorum" dedi. Merkel finans piyasalarındaki spekülasyonların önlenmesi için uluslararası düzenlemelere daha fazla ağırlık verilmesini istedi.

Berlin'de mali kriz toplantısı

Öet yandan ABD’ndeki finans krizi, spekülasyon balonundan pay almak amacıyla Amerikan yatırım bankalarıyla iş yapan Alman kamu bankalarının da başına iş açtı.

Lehman Brothers şirketinin iflas ettiğini sağır sultan bile duyduktan sonra bu yatırım bankasına yüz milyonlarca euro havale eden Alman İmar ve Kredi Kurumu (KfW), tartışmaların odağı haline geldi.

Berlin'deki önceki günkü kriz toplantısının ardından, Lehman Brothers’in iflas etmesi nedeniyle parasını geri alamayan İmar ve Kredi kurumu adlı Alman kamu bankasının iki yönetim kurulu üyesi açığa alındı. İdare heyeti, yüzde 80’i Hazine’ye, yüzde 20’si ise eyaletlere ait olan kamu bankasının yaptığı fahiş hatadan çıkarılacak sonuçları görüşmek üzere 4 saat süren bir toplantı yaptı.

Buluşmanın ardından Almanya Ekonomi Bakanı, müflis Amerikan yatırım bankasına 350 milyon Euro yatırılmasını büyük bir aksilik olarak nitelendirirken Maliye Bakanı Peer Steinbrück Alman kamu bankasındaki kontrol mekanizmasının, aslında bu hataya fırsat vermemesi gerektiğini söyledi:

'Hafta başında Lehman Brothers’e yapılan havaleyi sadece ürkütücü bir hadise olarak görmemek lazım. İmar ve Kredi Bankası’nda risk idaresi ve risk kontrolünün işlemediği anlaşılıyor. Bunun sorumluluğunu taşıyan şahısların tahkikat tamamlanana kadar açığa alınmasını kararlaştırdık

Kayıp 500 milyon euroyu geçiyor

Yetkili bakanlar tarafından doğrulanmamış da olsa, bu Alman kamu bankasının toplam 536 milyon Euro’yu bir kalemde batırdığı bildiriliyor. Lehman Brothers’den alınan borç senetlerinin, iflas nedeniyle tahsil edilemeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Federal Ekonomi ve Maliye Bakanları ile Hessen Eyalet Başbakanı’nın da katıldıkları idare kurulu toplantısının ikinci gündem maddesi de, ABD’deki ipotek krizinde büyük paralar kaybeden ve kamuya ait olan Sanayi Bankası İKB’nin Amerikan yatırım şirketi Lonestar’a satışıydı. İdare kurulunun muhalefet partili üyeleri kendilerine ayrıntılı bilgi vermeden satış için yapılan oylamaya katılmalarını isteyen koalisyon ortaklarını eleştirirken Ekonomi Bakanı Michael Glos şu açıklamayı yaptı:

'Satış iki ret oyuna karşı çoğunlukla onaylandı. Böylece Sanayi Bankası faslı bizim açımızdan kapanmış oluyor. Finans piyasasındaki durum açısından bu bankanın İmar ve Kredi Kurumu (KfW) tarafından desteklenmesi doğru bir karardı. Bankanın sağlığa kavuşturulup faaliyetlerini sürdürebilmesi için özel sektöre devredilmesi de.'
Vergi mükelleflerine yük

Sanayi Bankası’nın Amerikan şirketine kaça satılacağı ve bu satışın Alman İmar ve Kredi Bankası için saklı riskleri olup olmadığı uzun uzadıya tartışıldı. Çünkü bu bankaların zararı hep vergi mükellefi tarafından karşılanıyor.

Satış şartlarının Hazine açısından bundan daha iyi olamayacağını belirten Maliye Bakanı Steinbrück, müflis kamu bankasının şimdiye kadar devlete milyarlara mal olduğu şeklindeki iddiaları şöyle değerlendirdi:

'11 milyar euro’ya yakın zararın devlet tarafından karşılandığı doğru değildir. Bu süreç için şimdiye kadar bütçeden 1,2 milyar euro harcandı. İmar ve Kalkınma Bankasının üstlendiği kefalet bu bankanın gelecekteki kârlarıyla kapatılacak. Bütün bu meblağı mükellefin cebinden çıkan para olarak göstermeye çalışmak doğru değildir.'


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!