Kurbanlık hayvan fiyatları el yakacak

Güncelleme Tarihi:

Kurbanlık hayvan fiyatları el yakacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2008 08:11

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, büyükbaş hayvan fiyatları ge?en yıla göre aynı düzeyde seyrederken, kü?ükbaş kurbanlıkların fiyatlarında artış yaşanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et ?rünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Genel Başkanı Fazlı Yal?ındağ, Kurban Bayramı öncesinde kurban fiyatlarıyla ilgili tartışmaların gündeme geldiğini belirtti.

Kurban pazarlarının yavaş yavaş kurulmaya başladığını, ancak henüz kurbanlık hayvan fiyatlarının tam olarak netlik kazanmadığını ifade eden Yal?ındağ, büyükbaş hayvan fiyatlarının ge?en yılla aynı düzeyde kaldığını, herhangi bir artış ya da azalışın söz konusu olmadığını söyledi.

Yal?ındağ, büyükbaş hayvan i?in 12-12,5 YTL gibi kilogram satış fiyatı olacağını düşündüklerini dile getirerek, bu kapsamda bayramda büyükbaş hayvan kesmek isteyen vatandaşların en az 2 bin 500 YTL'yi gözden ?ıkarmaları gerektiğini vurguladı.

"K?Ç?KBAŞ HAYVAN VARLIĞI S?REKLİ AZALIYOR"

Kü?ükbaş kurbanlıkların fiyatlarının ise artmasının beklendiğini belirten Yal?ındağ, şöyle konuştu:
"Bu yıl kurbanlık kü?ükbaş hayvanların fiyatı pahalı olacak. Türkiye'de, kü?ükbaş hayvan varlığı sürekli olarak azalmaktadır. Kü?ükbaş hayvan varlığı, özellikle son yıllarda düşüş eğilimine girmiştir. Ge?miş yıllarda arkadaşlara şakayla karışık 'Bu gidişle ?ocuklarımıza kü?ükbaş hayvanları ancak hayvanat bah?esinde gösterebileceğiz' diyordum. Ancak bu şaka, yakın bir tarihte ger?ek olacak gibi gözüküyor. Her ge?en sene kü?ükbaş hayvan bulmakta zorlanıyoruz. Bulduğumuz zaman da pahalı oluyor. Kü?ükbaş hayvan üreticisi miktarında ciddi boyutlarda azalma var. ?reticiler, hayvanlarına bakacak ?oban bulmakta zorlanıyor. Çobanlık mesleğini artık kimse beğenmiyor, bu üretimdeki düşüşün en büyük nedenidir. Ayrıca, ilkbaharda doğan kuzular da bitti. Son zamanlarda üreme kabiliyeti olan hayvanlar da ?ok sık kesilmeye başlandı. Tüm bunlardan dolayı kurbanlık kü?ükbaş hayvan pahalı olacak. Kurbanlık öl?ütlerindeki bir ko?u, 300 YTL'den aşağı bulmak mümkün değil. Yaklaşık olarak 25 kilogram et verimi olan bir kü?ükbaş hayvanın 350 YTL'den aşağı alıcı bulabileceğini zannetmiyorum."

HATALI KESİMLER VE PARÇALAMA Y?Z?NDEN ET HEBA OLUYOR

Yal?ındağ, hatalı kesim ve par?alamalar nedeniyle kurban etinin büyük bir kısmının heba olduğuna dikkati ?ekerek, insanlara kurbanlık kesiminin nasıl yapılacağının iyi öğretilmesinin büyük önem taşıdığını bildirdi.

Kurbanın sadece boynunu kesmenin yeterli olmadığını, esas hünerin eti par?alamada ortaya ?ıktığını ifade eden Yal?ındağ, şunları kaydetti:
"Hayvanın par?alanması i?in ölüm katılığının ger?ekleşmesi ve etin soğuması gerekir. Katılaşma olmadan, et soğumadan par?alama yapılıyor. Sıcak sıcak naylon poşetlere konuyor. Et, sıcaklığı ile kendi kendisini bozuyor. Yanlış kesim ve par?alama yüzünden etin neredeyse yüzde 20'si heba oluyor. Yetkililer, konuyla ilgili olarak vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla bize ulaşırlarsa gerekli yardımı seve seve yaparız. Talep olduğu takdirde vatandaşları, kurbanı nasıl keseceklerini, par?alayacaklarını ve kurban etini nasıl değerlendirecekleri konularında bilgilendirebiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!