Güncelleme Tarihi:
İkinci el otomobil pazarında arızalı araçları ``arızalarını belli etmeden\'\' satmayı başaran kişilerin arttığına dikkat çekilirken, bu işin artık ``çete işi\'\' olmaya başladığı ve otomobil alımında çok dikkatli olunması gerektiği kaydedildi. ADAC´ın hazırladığı ``arıza listelerinin\'\' çok yardımcı olabileceği ve satın alınacak araçlarda en çok göze çarpan arızalara dikkat edilmesi halinde riskin önemli ölçüde azaltılabileceği belirtildi. ADAC, ikinci el otomobil almak isteyenlere uzmanları iyle yardımcı oluyor.
Satın alacaklar için öneriler
1- Eğer kullanılmış bir araç satın almak istiyorsanız en az riske, tanınmış bir galericiden alışveriş yaparak girersiniz. Burada aracın daha önceden elden geçirilip gerekli onarımların yapıldığına emin olabilirsiniz.
2- İlanla kullanılmış otomobil satın alanlar genelde daha fazla riske girmis oluyorlar. Bu nedenle aracı görmeye gittiğinizde iyi inceleyin ve mutlaka bir deneme s³r³ş³ yapın. Aracı görmeye giderken yanınızda mutlaka birisini daha g÷t³r³n. Bir kişinin g÷remediğini belki de diğeri g÷rebilir.
3- ADAC´nin sunduğu ``Kullanılmış otomobil denetimi\'\' satan kişiye olduğu kadar size de aracı satın almadan önce yardımcı olacaktır. Araç hakkında alacağınız rapor size satış öncesi b³y³k kolaylık sağlayacaktır. Üstelik aracı satan kişinin saklayacak bir şeyi yoksa, bu teklifinizi hemen kabul eoecektir. Bu da sizin için ikinci bir g³vence olur.
4- Eğer aracı satın almaya karar verdiyseniz mutlaka yazılı bir anlaşma yapılması için ısrar edin. Anlaşmada araç hakkında b³t³n bilgiler, kilometre sayısı ve aracın kaza yapmamış olduğuna dair bilgiler yer almalı. Paranın tamamını anahtar ve araçla ilgili ÷nemli belgeleri aldıktan sonra ödeyin.
Neler dikkat edilmeli?
Otomobili sattıktan sonra, yeni sahibinin mutlaka aracı kısa süre içinde kendi adına trafiğe kaydını yaptırmasına dikkat edin. Çünkü yeni sahibi kaydı geciktirirse, bu süre içindeki vergilerden veya trafik cezalarından siz sorumlu olursunuz.
Normal şartlarda otomobil sahibi için vergi zorunluluğu, aracı elden çıkarttığına dair belgeyi Trafik Tescil Dairesi´ne bildirilmesiyle sona eriyor. ( 27 Abs. 3 StVZO). Eski sahibi bir an önce, aracı sattığını, aracı yeni sahibine ne zaman devrettiğini ve yeni sahibinin adresini Trafik Tescil Dairesi´ne bildirmeli. Bazı Trafik Tescil Daireleri ise buna ek olarak yeni araç sahibinin kimlik-pasaport numarasının da bildirilmesini istiyor. Bu nedenle satın alan kişinin kimlik-pasaport numarası not edilmeli.
Taksitle yapılacak olan ödemelerde ise satıcının bütün taksitler ödenene kadar aracın asıl ruhsatının (Fahrzeugbrief) kendisinde kalmasına dikkat etmeli. Bu nedenle satın alan kişiyle bir anlaşma yaparak aracın tescilinin ardından ruhsatın (Kfz-Brief) Trafik Tescil Dairesi tarafından eski sahibine gönderilmesi şart koşulmalı.
Vergi zorunluluğu ne zaman kalkar?
Satan kişinin vergi zorunluluğu, arabayı sattığına dair belgeyi Trafik Tescil Dairesi´ne bildirmesiyle, satın alan kişinin aracı trafiğe kayıt yaptırmaması halinde de sona eriyor. Satış ilanının Trafik Tescil Dairesi´ne verilmemesi halinde ise vergi zurunluluğu, aracın trafiğe bildirildiği gün sona eriyor. ( 5 Abs.5 KraftStG). Aracı sattığınıza dair belgeyi Trafik Tescil Dairesi´ne bildirmemeniz ve aracın yeni sahibi tarafından trafiğe kaydı yapılmaması halinde şu hususlara dikkat edilmeli:
1- Aracı sattığınız kişi Almanya´da yaşıyorsa ve trafiğe kaydını yaptırmadıysa, aracın eski sahibinin zaman kaybetmeden Trafik Tescil Dairesi´ne giderek satış işlemini bildirmeli. Trafik Tescil Dairesi bunun ardından aracın yeni sahibini bulmaya çalışarak onu aracı trafiğe kayıt ettirmeye çalışıyor. Daire´nin ikazı sonucunda araç yine de kayıt edilmesse, Daire aracın plakasını iptal edebilir. Bu durumda eski sahibinin vergi zorunluluğu sona eriyor.
2- Araç, satın alan kişinin adresi alınmamış veya yanlış olduğu için bir yıl içinde kayıt ettirilemesse, zorunlu olarak tragiğe çıkışı yasaklanıyor. ( 27 Abs. 5 ve 6 StVZO). En geç bu durumda satıcının vergi zorunluluğu sona eriyor. Hamburg´da 1 yılık bekleme süresi 3 aya düşürülebiliyor.
3- Otomobiller, trafik kaydı silinmeden ya da yeni sahibinin üzerine geçirilmeden yurtdışına satılırsa ve eğer aracın trafikten çekilmesine yönelik Alman Büyükelçilikleri´nden talep edilen yardım bir yıl içinde sonuçlanmazsa, bu araç trafik dairesindeki bilgi bankasından çıkartılır. Bu durumdan Vergi Dairesi de haberdar edilir ve eski araç sahibinin vergi zorunluluğu sona erer. Sadece Hamburg´da bu süre kısaltılabilir.
Sorunlar önceden nasıl önlenir?
Daha sonra sorun yaşanmaması için satış öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken unsurlar şunlar:
1- Satış öncesi
Araç sahibi, satış öncesi aracının trafikten kaydını geçici olarak sildirirse hiçbir şekilde hiçbir şekilde birşeyden sorumlu tutulamaz. Vergi zorumluluğu sona erir, trafik cezası alma ihkimali kaydı bilgi bankasından silindiği için ortadan kalkar ve sigorta sorunu yaşamaz. Geçici kaydını silmesi halinde de araç sahibi satışı Trafik Tescil Dairesi´ne bildirmek zorundadır. Satın alan kişi bu durumda aracı devralmaya gittiğinde beraberinde bir geçici bir plaka götürmelidir.
Sorunları önlemenin başka bir yolu da aracı satın alan kişi ile birlikte Trafik Tescil Dairesi´ne giderek aracı kişinin üzerine geçirmek olur. Böylelikle işi garantiye alıp daha sonra oluşacak sorunları engellemiş olursunuz.
2- Satış sonrası
Aracınızı satıp devrettikten sonra yeni sahibinin üzerine geçirilmemesi ve satıldığına dair belgenin Trafik Tescil Dairesi´ne verilmememesi durumunda satan kişi, sigortayı, Trafik Tescil Dairesi´ne otomobil sigortası bulunmadığı yönünde şikayet etmeye yönlendirebilir. Sigorta, otomobil sigortası bulunmadığı kanaatine varırsa şikayette bulunabilir. Bu durumda ise Trafik Tescil Dairesi, 29d Abs. 2 StVZO gereği kağıtları çekip plakayı kapattırabilir. Yeni sahibi belirtilen adreste bulunamıyorsa, Trafik Tescil Dairesi aracı aratır ve bulunamassa en geç bir yıl sonra trafikten kaydını siler. Sigortanın, otomobil sigortası olduğu kanaatine varması sonucu şikayette bulunmaması halinde ise direkt olarak Trafik Tescil Dairesi´ne başvurup gelişmeleri anlatarak sorunun çözülmesi sağlanabilinir.
Sigortadan kim sorumlu olur?
1- Prim
Aracı satın alan kişi, aracı üzerine geçirmeyip bildirilen adresten kendisine ulaşılamıyorsa, sigorta primlerinden sigorta yılı sona erene kadar aracın yeni ve aynı zamanda eski sahibi sorumlu tutulur. Bu durum karşısında satıcı, aracı devrettiği tarihten itibaren ödedeği primleri sattığı kişiden geri talep edebilir.
Zorunlu Trafik Sigortası Yasası gereği ( 3 Nr. 4) trafik kazasında mağdur olan kişiden, satış sırasında aracın sigortalı olduğu zorunlu trafik sigortası sorumludur. Bunda sigortalı olan kişinin sigortadan çıktığını bildirip bildirmemesi önem taşımaz. Fakat sigorta daha sonra sigortayı yapan kişiden tazminat talebinde bulunabilir. Satışla birlikte satın alan kişi, aracı satın aldığı kişinin sigortayla ilgili hak ve görevlerini de devralmış olur. Satışın ardından hem aracın eski, hem de yeni sahibi sigorta şirketini satıştan haberdar etmek zorundadır. Sigortanın bir taraf tarafından haberdar edilmesi yeterli oluyor.
Bu nedenle araç sahibinin, sigortaya bildirilmek üzere aracı satın alan kişinin isim ve adresini dikkatlice not alması tavsiye edilir. Bunun haricinde kimlik-pasaport numarasının da alınmasına önem gösterilmeli. Satın alan kişinin yabancı olması halinde, oturum müsadesi ve Almanya´daki ikametkah kağıdının da istenmesi çok önemlidir. Aracı satın alan kişinin yurt dışında yaşaması halinde aracın geçici olarak trafikten çekilerek satılması tavsiye edilir.