Güncelleme Tarihi:
Hollanda seçime gidiyor
PvdA’da siyaset yapmayı önemli kılan nedenler nelerdir?
PvdA’nın ideolojisi sosyal demokrasi. Ben bir sosyal demokrat olarak, eşitliğe, adaletli olmaya, özgürlüğe ve dayanışmaya önem veriyorum. Herkese eşit davranılmalı ama ne yazık ki herkesin eşit imkanları yok. Özel politikalar uygulayıp herkese bir imkan verilmesi taraftarıyım. Zengin daha zengin, fakir daha fakir olmamalı. Bazı ailelerin ekonomik gücü olmasa da onların çocukları iyi eğitim alabilmeli ve iyi iş imkanlarına sahip olabilmeli.
Bir insan yaşadığı toplumda rengi, ırkı veya dininden dolayı önyargıyla karşılaşmamalı. Sosyal demokrasinin topluma en faydalı görüş olduğu düşüncesindeyim.
İşsizlik en büyük sorun
Türk toplumunun sahip olduğu oy potansiyeli sizce ne kadar önemli?
Türk kökenli seçmenler eğer oy haklarını tercihli olarak kullanırlarsa en az beş milletvekili adayı tercihli oylarla seçilir. Türk kökenli seçmen için 12 Eylül güç kazanabilmek için bir fırsattır. Stratejik oy kullanmasını bilen, tercihli oylarla adayını meclise taşır.
Çözüm bekleyen sorunlar sizce nelerdir?
Ekonomik kriz ve beraberinde getirdiği işsizlik en büyük sorun. Sağlık sektöründeki kısıtlamalar bu alandaki sorunları daha da tırmandıracak. Krizden dolayı sağlık sektöründeki özelleşmenin daha da artacağı endişesindeyim. Toplumsal hizmetlerin krizden dolayı özel sektörün eline geçmesine karşıyım. Gençlerin eğitim alanında karşılaştıkları sorunlar ve iş bulma olanaklarının kısıtlı olması ciddi sıkıntı yaratmakta. Yabancı düşmanlığı giderek artıyor. Krizden çıkabilmek için Hollanda’nın herkesin gücüne ve desteğine ihtiyacı var. Bilgi, güç ve gelir herkesin ulaşabileceği imkanlar olmalı. İşsizlere iş, işverenlere yatırım imkanları sağlanmalı. Kısıtlama politikaları 12 Eylül’den sonra da devam edecek. Ekonomiyi güçlendirebilmek için inovasyon, orta ve küçük ölçekli işletmelerin bilgi ekonomisine yatırım fonları oluşturulmalı ve Hollanda’nın bölgesel ekonomisi de kalkındırılmalı. Üretimi arttırabilmek için bölgesel ekonomiye yatırım şart. Artık ‘Made in Holland’ ürünlerini üretecek ve uluslararası alanda pazarlayabilecek girişimcileri desteklememiz gerekiyor.
Girişimcilerin, üniversite, meslek yüksekokulları ile daha fazla işbirliği yapmaları sağlamalı. Bu şekilde daha fazla iş imkanları sağlayabiliriz. Yabancı düşmanlığına ve önyargılara karşı ülkesel çapta daha etkin çalışmalar yapılmasını gerekli buluyorum. Bu konular üzerinde bölgesel çalışmalarım var ve bunu ülkesel boyutta devam ettirmek istiyorum.
Daha güçlü Hollanda
12 Eylül seçimlerinin Türkler açısından önemi nedir?
Seçimler bir fırsat ve seçmen bunu iyi değerlendirmeli. Dört yıl daha kaybımız olmasın. Önyargıya ve yabancı düşmanlığına oylarımızla ‘dur’ demeliyiz.
Kullanılmamış bir oy, ırkçılığa verilmiş bir oydur. Daha güçlü, daha sosyal bir Hollanda için mücadele edelim. Bugüne kadar Hollanda Meclisi yeterince toplumun aynası olamadı. Bu ülkede önyargı halen var. Bunun en açık örneği, ırkçılığı, İslamofobiyi ve önyargıyı besleyen Wilders’in partisinin Hollanda Meclisi’nde şuan 24 sandalye ile yer almasıdır. Artık Hollanda’da önyargıyı besleyen siyasiler değil, önyargıyı yıkacak siyasilerin olması gerekli. Bu ülke bizim de ülkemiz. Bu seçimlerde seçilmesi gereken adayların ne yazık ki sadece tercihli oylarla parlamentoya girme sansı var. Türk kökenli seçmenler bunu iyi değerlendirmeli.
Yasemin Çegerek kimdir?
PvdA'nın sözcüsü
10 Kasım 1977’de Apeldoorn’da doğdu. Twente Üniversitesi’nde kamu yönetimi okudu ve 2008 yılında mezun oldu. 2002-2006 yılları arasında Enschede Belediyesi’nde meclis üyeliği yaptı. Gelderland Eyaleti’nde ikinci dönem meclise girdi. Ekonomi, inovasyon, ulaşım ve çevre politikaları konusunda partinin sözcülük görevini yürütüyor.