Kulak çınlamasını hafife almayın

Güncelleme Tarihi:

Kulak çınlamasını hafife almayın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2010 11:32

Almanya genelinde 10 milyon kişinin kulak çınlamasından rahatsız olduğunu anlatan Dr. Fahri Yıldız, “Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Bu yüzden mutlaka bir kulak, burun ve boğaz uzmanı bir hekime başvurun” tavsiyesinde bulundu.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Köln kentinde uzun yıllardır çalışan Kulak, Burun, Boğaz (KBB) ve Anestezi Uzmanı Operatör Dr. Fahri Yıldız, kulak çınlanmasının dikkate alınması gereken ciddi bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Dr. Yıldız, tıp dilinde Tinnitus olarak bilinen ve genelde sadece hasta tarafından duyulan çınlama, ıslık sesi, motor ya da dere şarıltısı sesi gibi algılanan bu rahatsızlığın, Almanya genelinde yaklaşık 10 milyonun üzerindeki insanda görüldüğünü söyledi.

Nedenleri farklı

Kulak çınlamalarının çok değişik nedenleri olduğuna dikkat çeken Dr. Yıldız, “Dış kulak yolu tıkanmaları, beyne giden damarların kulağa yakın mesafelerdeki darlıkları ve beraberindeki yüksek tansiyon, orta kulak iltihapları, orta kulağa has bir hastalık olan damar tümörleri (Glomus tümörü) ve Otoskleros hastalığı dışında, özellikle iç kulakta kanlanma bozukluğundan kaynaklandığı kabul edilen değişik nedenler kulak çınlamalarına yol açabilir. Damarlardan kaynaklanan kulak seslerinin en önemli özelliği nabızla senkron bir şekilde olmalarıdır, yani kesintili bir sestir” diye konuştu.

Stres önemli faktör

Dr. Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca Meniere hastalığı olarak adlandırılan ve kulak sesiyle birlikte baş dönmesi, ses duyulan kulakta işitme kaybıyla seyreden ve sıklığı gittikçe artan baş dönmesi krizleriyle hastayı daha çok rahatsız eden bu hastalık bugün teşhisi kolay hastalıklardan biridir. Bunun dışında iç kulakta kanlanma bozukluğuna neden olan şeker hastalığı, değişik zehirlenme türleri, stres, aşırı sigara içmeye bağlı nikotinin damarlarda yaptığı daralmalar ile özellikle kulağa çok yakın şiddetli patlamalar da kulak seslerine neden olabilir. Aşırı gürültülü iş yerinde çalışanlar da iç kulak tipi işitme kaybına uğrayabilir."

Yaşlılık sağırlığı nedir

Dr. Fahri Yıldız, yaşlılık sağırlığı denilen ve özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan iç kulak işitme kayıplarında kulak seslerine sık rastlandığını vurguladı. Dr. Yıldız, "Özellikle tek taraflı olan kulak sesleri nadir olmakla birlikte kulak sinirinin beyine giden yolu üzerinde, iyi huylu ama zamanla büyüyüp baş dönmelerine de neden olabilen urlardan da kaynaklanabilir. Kulak sesleri çoğunlukla stresli insanların hastalığı olarak kabul edilmekte birlikte, dış ve orta kulaktan kaynaklanan kulak seslerinin tedavisi erken teşhis edildiğinde kolay ve başarılı olmaktadır. Bu Bu nedenle kulak çınlaması şikayeti olanların bunu hafife almayıp fazla gecikmeden bir KBB uzmanına görünmelerini öneririm.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!