Güncelleme Tarihi:
MEKTUPTA şu ifadelere yer verildi: “Nevruz hepimizin bayramıdır. Belli bir etnik gruba mal edilemez. Nevruz Bayramı, Türkiye’de 1995 yılından itibaren ‘Nevruz Bahar Şenliği’ olarak kutlanmaktadır. 2010 yılından itibaren Birleşmiş Milletler bugünü ‘Uluslararası Nevruz Günü’ olarak kabul etmiştir. Bu bağlamda Genel Kurul, Nevruz’un Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu’da 300 milyondan fazla insan tarafından kutlanan bir ‘Bahar Bayramı’ olduğunu kabul etmiştir. Eyalet Meclisi’nin göçmenlerle ilgili kültürel etkinliklere kapı açmasını olumlu buluyoruz ancak konu hakkında hiçbir bilimsel araştırma yapılmadan, Nevruz Bayramı’nın belli bir etnik gruba mal edilmesinden üzüntü duyuyoruz.”
‘DIŞLAYICI BİR TUTUMDUR’
“Resepsiyonda sadece Kürt kökenli derneklere yer verilmesi, siyasi bir yaklaşım, dışlayıcı ve entegrasyona ters bir tutumdur. Oysa bizim derneklerimiz, Türk toplumunun diğer temsilcileri de bu etkinlikte yer alabilirlerdi. Bu yaklaşım, ülkede yaşayan ve aynı bayramı kutlayan diğer etnik grupları dışladığı için birlikte yaşama kültürüne hizmet etmekten uzaktır. KRV’de diyalog ve hoşgörü ortamının sağlanması herkesin yararına olur. Bu tür etkinliklerin hazırlanmasında ve yürütülmesinde hassasiyet gösterilmeli ve yapılan etkinlikler toplumun geniş kesimlerini kapsamalı. Birleştirici günler, belirli bir grubun siyasi amaçlarına alet edilmemelidir.”
KRV’de 1.5 milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığını belirten eş başkanlar, KRV Meclisi’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümü münasebetiyle bir resepsiyon düzenlemesini, bu durumda ellerinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirttiler.