Güncelleme Tarihi:
Mülteci krizi Almanya'da üçlü koalisyon hükümetini tehlikeye soktu.
HANGİ KONULAR
Üç ortak şu konularda uzlaşamadı: CSU, Almanya'nın alabileceği mülteci sayısının belirlenmesini, bu sayının üzerinde mülteci alımına Almanya'nın sınırlarını kapatmasını istiyor. Başbakan Merkel ise bir tavan sınırı belirlenmesine karşı, çünkü insan hakları olarak ilticaya tavan sınırı konulamaz diyor. Bu konuda iki kardeş parti arasına derin anlaşmazlık var.
Bunun yanında CDU ve CSU Almanya sınırlarında mülteciler için “Transit Bölgeler” kurulmasını, mültecilerin burada kayıt altına alınıp iltica başvurularının incelenmesini, başvurusu reddedilenlerin hiç Almanya'ya girmeden geri gönderilmesini istiyor.
Hükümet ortağı SPD ise Transit Bölgeleri'ni “Tutuklama Bölgeleri” olarak niteliyor ve bunun bürokrasiden başka bir şey getirmeyeceğini, pratikte uygulanmasının mümkün olmadığını savunarak, karşı çıkıyor. SPD bunun yerine Almanya içinde merkezi olmayan “Giriş Merkezleri” kurulmasını, mültecilerin ilk kayıtlarının buralarda yapılmasını talep ediyor, bunun daha akıllı bir yöntem olduğunu savunuyor. CSU, SPD'nin önerisine karşı çıkarken, CDU sıcak bakıyor.
AŞIRI SAĞA YARIYOR
Mülteci krizi ise en çok yabancı karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisine yarıyor. Afd, yabancı ve mülteci karşıtı söylemlerle oylarını artırıyor. Emnid Enstitüsü'nün yaptığı ankete göre AfD oylarını bir puan artırarak, yüzde 8'e çıkardı.
Doğu Almanya'da ise oy oranı yüzde 15. Araştırmaya göre Başbakan Merkel'in partisi CDU ile kardeş parti CSU'nun oyları yüzde 36'da kalırken, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) bir puan kaybederek, yüzde 25'e geriledi. Muhalefet partileri Sol Parti ile Yeşiller yüzde 10 oy oranını korudu.