Kretschmer’den o isme destek: ‘Adayımız belli’

Güncelleme Tarihi:

Kretschmer’den o isme destek: ‘Adayımız belli’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2023 12:06

Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer, CDU/CSU’nun Almanya’da olası bir erken seçime hazır olduğunu söyledi. “Başbakan adayımız belli” diyen Kretschmer, Markus Söder ile Alexander Dobrindt’in de Friedrich Merz’in adaylığını desteklediğini belirtti.

Haberin Devamı

ALMANYA’da son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarında halkın yarıya yakınının erken seçimden yana olduğu ortaya çıktı, ana muhalefet CDU/CSU’da başbakan adayı arayışı hızlandı. CDU Genel Başkanı Friedrich Merz ile ‘kardeş parti’ CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder, şu aşamada arka planda kalmayı yeğlerken, bazı CDU’lular gönüllerinden geçen adayları ilan etmeye başladılar. Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer (CDU), “Ana muhalefetin başbakan adayı açıklık kazandı mı?” sorusuna “Evet, öyle düşünüyorum” yanıtı verirken, “Friedrich Merz CDU’nun Genel Başkanı ve CDU/CSU Federal Meclis Grubu Başkanı’dır. Merz’in adaylığını Markus Söder de Alexander Dobrindt (CSU Federal Meclis Grup Başkanı) de ben de destekliyoruz” dedi. Kretschmer, normal olarak 2025’te yapılacak genel seçimler için başbakan adayının gelecek yıl sonbaharda  Brandenburg, Saksonya ve Thüringen’deki eyalet seçimlerinden sonra belirleneceğini hatırlatırken, “Ama biz olası bir erken seçim için de hazırlıklıyız. Başbakan adayımız da belli” diyerek Friedrich Merz’in idealindeki aday olduğunu gizlemedi.

Kretschmer’den o isme destek: ‘Adayımız belli’
Saksonya Başbakanı Michael Kretschmer

Haberin Devamı

DOBRINDT DE MERZ’İ İŞARET ETTİ
Alexander Dobrindt de kısa bir süre önce şu aşamada başbakan adayının ilan edilmesi için erken olduğunu belirtirken, zamanı gelince iki parti arasında ortak karar alınacağını söyledi. Ancak favori adayın Friedrich Merz olduğunu Dobrindt de gizlemedi. Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrik Wüst (CDU) ise şu aşamada başbakan adayı tartışmalarının yersiz olduğunu söyledi. Merz’in adaylığına sıcak bakmadığını daha önceki aylarda ima eden Wüst’ün kendisinin aday olmayı düşündüğüne işaret edildi. 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimler öncesi defalarca “Benim yerim Bavyera” dediği halde, tutum değiştirerek başbakan adaylığını ilan eden, ancak CDU’nun karşı çıkması üzerine vazgeçmek zorunda kalan Markus Söder’in yeniden aday olabileceği de ileri sürüldü. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!