Kreşlerde gettolaşma korkutuyor

Güncelleme Tarihi:

Kreşlerde gettolaşma korkutuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2006 00:00

Köln’de bir anaokulu Alman öğrenci bulamıyor. Tamamı göçmen çocuklardan oluşan anaokuluna Alman veliler çocuklarını kaydettirmiyorlar.

Haberin Devamı




Ev Savvidis
Alman ailelerin ilgilerini çekebilmek için sokak festivali bile düzenleyen kreş yönetimi gelişmelerden endişeli. Müdür Ev Savvidis, "Alman aileler çocuklarını göçmenlerin çoğunlukta olduğu bu anaokuluna kaydettirmiyorlar. İşte gettolar da böyle oluşuyor. Alman aileler korkularını artık yenmeliler" diye tepkisini dile getirdi.

Almanya’nın Köln kentindeki bir anaokuluna Alman öğrenci bulunamıyor. Başta Türkler olmak üzere yedi ülkeden 20 göçmen çocuğun bulunduğu anaokuluna çocuklarını kaydettirecek Alman aile bulamadıklarını belirten kreş yöneticileri, "Reklam bile yaptık. Ama Alman aileler çocuklarını göçmenlerin çoğunlukta olduğu bu anaokuluna kaydettirmiyorlar" diye konuştular.

Göçmenlerin gettolarda yaşamayı tercih ettikleri şeklinde eleştirilere maruz kaldıklarını belirten kreş müdürü Ev Savvidis, "Aslında Alman çocukları göçmen çocuklardan çok şey öğrenebilirler. Ancak bunu Almanlara anlatmak çok zor. Bu çocukların topluma uyum sağlamalarını istiyoruz. Ama uyum sağlayacakları ortamı onlara vermiyoruz. Hani Alman çocukları nerede? Farklı uluslar yine kendi aralarında" diye konuştu.

Festival bile düzenlediler

Kreşi tanıtıp Alman aileleri kazanmak amacıyla bir sokak festivali bile düzenlediklerini belirten Savvidis, sözlerini şöyle sürdürdü: "Festivale ilgi gösterenler yine yabancılar oldu. Kreşimize bu yıl bir kaç Alman aile baş vurdu, burada bir kaç saat oturup tüm çocuklarımızın göçmen kökenli olduğunu duyunca korktular.

Alman aileler tamamı yabancı çocuklarının olduğu kreşte kendi çocuklarının dil konusunda gerileyeceğini düşünüp korkuyorlar. Sonuç olarak çocuklarını kreşimize kayıt etmediler. Almanlar, ’biz yabancılara karşı değiliz ama dil, eğitim’ gibi mazeretler gösteriyorlar. Çok sürmez, yarın bir gün okullarda da aynı sorunu yaşayacağız. Bence asıl tehlike de bu.

Zaten gettolar da böyle oluşuyor. Eğer biz Alman çocuklarının göçmenlerle birlikte aynı ortamda yaşamasının onlar için bir kazanç olduğunu anlatamazsak bir kaç yıl sonraki durumumuz bu olacak. Zaten şimdiden bir çok kreş bu sorundan mustarip. İşin ilginç yanı aynı sokak üzerinde bir iki durak ilerdeki bir başka kreşte sadece Alman çocukları var. Bu kreşin yetkilileriyle görüştük, birlikte neler yapabileceğimizi düşünüyoruz. Geçenlerde bir sokak festivali düzenledik. Yine aynı insanlar, yine göçmenler ilgi gösterdi. Alman ailelere yine ulaşamadık."

Anadilin desteklendiği kreş

Göçmek Çocuklar İçin Çalışma Grubu'na (Arbeitskreis für das auslaendische Kind) bağlı kreşte göçmen çocuklarının ana dilleri destekleniyor. Her gün çocuklarla oyun şeklinde yirmi dakika Almanca dersi yapılıyor. Aynı dersler Türk ve İtalyan çocukları için kendi ana dillerinde tekrarlanıyor.

Kreşte çocuklara farklı ülkelerin kültürleri de tanıtılıyor. Örneğin farklı ülkelerin bayramları kutlanıyor, o ülkelerin damak tadını tanımaları için yemek haftası düzenleniyor. Aynı zamanda kreşte göçmen kökenli eğitmenler çalıştırılıyor. 25 yıldır bu kreşte çalışan eğitmen Servet Keskinkılınç, "Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz gerisi velilere kalmış" diye konuştu.

Almanları tanımadan büyüyorlar

Keskinkılınç sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çocuklar Almanlar'la iç içe büyüyemiyor. Sadece burada eğitmen olarak çalışan Almanları tanıyorlar. Ailelerin de Almanlar'la özel bir görüşmeleri yok. Çocuk üç ve altı yaş arasında Almanlar'la iletişim kuramıyor. Bunlar hep dezavantaj. Kreşte Alman çocukları olsa aileler de çocukları vasıtasıyla iletişim kurabilirler. Biz yine de elimizden geleni yapıyoruz. Örneğin üç yaşında kreşe başlayan bir çocuğumuz çok büyük korkular yaşamıyor.

Çünkü karşısında ana diliyle derdini anlatabileceği birini buluyor. Bu çok önemli. Çocuklarımızın istikbali için bu toplumla iç içe yaşamaya mecburuz. Ama bütün iş velilerde bitiyor. Kreşin ciddiyetini anlamadıkları sürece maalesef başarı oranı düşer. Biz aynı zamanda velilerimizi de yetiştirmeye çalışıyoruz.

Veli kreş olarak el ele verip bu işi yaptık mı zaten bir sorun kalmıyor. İnanın yirmi beş senedir pırlanta gibi çocuklar yetiştirdik ve okula verdik. Almanya’da başarılı bu çocuklar. Ben her zaman sorunu ailede buluyorum. Ailenin ilgilenmesi lazım. Maalesef yabancılar daha ilgisiz."

Aileler kaygılı

Kreşe dört yaşındaki oğlunu bırakan Fergül Almaç gelişmelerden endişe duyduğunu belirtti. Almaç, "Burada sadece yabancı çocukların bulunması çocuğumun geleceği açısından iyi değil. Almanca’yı tam öğrenemiyor, okulda da zorluk çekecek. Mesela kızım bu kreşe gelmişti, şimdi okulda zorluk çekiyor. Eşim ve ben Almanca’yı iyi bilmediğimiz için çocuklara yardımcı olamıyoruz.

Kreşte de tüm çocuklar yabancı olduğu için çocuğum iyi bir Almanca öğrenemeyecek diye kaygılıyım. Alman kültürünü öğrenmesi açısından da Alman çocuklarının burada olması iyi olur. Çocuk ilkokula başlayacak. Orda ilk kez Almanların içine girecek. Sanki başka bir ülkeye gitmiş gibi olacak."

Fidan ÖZEN / KÖLN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!