Kredi kartında borç tuzağı

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartında borç tuzağı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2008 11:10

Türkiye 'deki kredi kartı sayısının 38 milyonu, borç miktarının 18 milyar doları aştığına dikkat çeken The New York Times, kredi kartlarının kullanımının yayılmasıyla borç sorununun ağırlaştığını kaydetti

Haberin Devamı

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times, pazar günkü sayısında borçlanma ve dünya ekonomisine ayırdığı sayfalarda Türk ekonomisinin büyümesindeki kredi kartı etkisine geniş yer verdi. Yayımlanan makalede, Türkiye ’de kredi kart kullanımının önemli ölçüde yayılması ve borçlanan insanların yaşadığı ciddi sorunlar ele alındı.

Yazıda, borçlanmanın yakın zamana kadar aile içi bir sır olduğu Türkiye’de şu anda 38 milyon kredi kartının bulunduğu ve borç miktarının 18 milyar dolara ulaştığı belirtildi. Makalede, Türkiye ’de 30 yıl önce 10 binden daha az kredi kartı sayısı olduğu da hatırlatıldı.

Kredi kartlarının 2006’da geçirilen yasaya rağmen hâlâ ayaküstü başvurularla verilebildiğine dikkat çeken yazıda, 'Akmerkez gibi alışveriş merkezleri kredi kartı kullanıcılarını bonus puanlarla çağırıyor. Buzdolabı gibi büyük kalemler bile kartla alınınca taksite bölünüyor ' denildi.

‘Güney Kore gibi olur mu?’

Türkiye’nin kredi kartı krizinin Güney Kore’ye benzediği belirtilen yazıda Kore’de yüzde 28’lere varan batak kredi kartı borcunun sektörü neredeyse batma noktasına getirdiği hatırlatıldı. Yazıda, Çin ’de yaşanan krizde de benzerlikler olduğunun altı çizildi. Gazetenin haberinde, konuyla ilgili bölümde, 'Şimdi sektör uzmanları, Türkiye ve Çin gibi hızla yükselen piyasalarda benzer tehlike görüyor' diye yazdı.

New York Times makalesi, 3 yılda kredi kartı borcu nedeniyle intihar edenlerin sayısının 41’e ulaştığını belirtirken, Türkiye’deki batak kredi kartı borcu oranının yüzde 6.3 olduğu hatırlatıldı.

Değişim yaşanıyor

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer’in 'Ülke bir değişimden geçti' sözlerine yer veren makale, kart piyasasındaki rekabetin ve Akbank’ın kredi kartı piyasasındaki yerinin Citibank’ı Akbank’ta yüzde 20 hisse almaya ittiğine de dikkat çekti.

Yazıda, Nazlı adlı bir genç kadının babasının 10 kredi kartına yaptığı borç yüzünden neredeyse intihar etmeyi düşündüğü, Halim Uzel isimli bir tekstil sektörü çalışanının da 6 bin dolarlık borcunu yedi yılda zor kapattığı anlatıldı.

ABD’nin en iyi ihraç ürünü, kart!

The New York Times gazetesi, pek az ABD’li ihraç ürünün kredi kart kadar popüler hale geldiğini belirtirken de halen dünyadaki 3.57 milyar kredi kartından üçte ikisinden fazlanın ABD dışında kullandığına işaret etti.

Visa’nın geçen mart ayında ABD’nin tarihinin en büyük hisse arzını tamamladığını, MasterCard hisselerinin de, şirkete halka açıldığı 2006 yılından bu yana yüzde 500’e yakın değer kazandığını vurgulanan haberde, ’Küresel alışveriş çılgınlığı Visa ve MasterCard’ı Wall Street Harikaları haline getirdi’ ifadesine yer verildi.

Gazete, Türkiye’deki kredi kartları ile ilgili olarak, ‘İş, Türk bankaları için kârlıdır: Kart başında kâr, Amerika’dan daha yüksek. Bu, bankaları, yabancı yatırımcılar için çekici hale getirdi' değerlendirmesini yaptı.

Türk ekonomisinin adeta çöktüğü 2001 krizinden sonra devlete borç vermenin artık kârlı olmadığı için bankaların tüketici kredilerine odaklandığını kaydeden gazete şöyle yazdı: 'Sadakat programları ve her demografik gruba uygun kartlar ile Türk piyasası, yabancılar için bir modeldir.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!