Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'nın Hessen Eyaleti'nde yapılacak eyalet meclisi seçimleri için geri sayım başladı. Önümüzdeki pazar günü yapılacak seçimlerde, 25 bini Türk kökenli olmak üzere 4 milyon 380 bin seçmen, 110 sandalyeli meclisi yeniden belirlemek için sandık başına gidecek.
27 Ocak 2008 tarihinde beş yıllığına seçilen Hessen Eyalet Meclisi, bir yıl içinde hiçbir siyasi parti tarafından meclis çoğunluğuna sahip bir hükümet kurulamadığı için kendini fesh etmiş ve 18 Ocak 2009 tarihinde yapılacak erken seçim yolunu açmıştı. Başbakanlık yarışı, CDU'lu Başbakan Roland Koch ile hükümet kurma girişimleri fiyaskoyla sonuçlanan SPD teşkilat başkanı Andrea Ypsilanti yerine aday olan Thorsten Schaefer Gümbel, Yeşiller Teşkilat Başkanı Tarek Al-Wazir, Hür Demokrat Partili Jörg Uwe-Hahn ile Sol Partili Willi van Ooyen arasında geçecek.
Dört Türk aday
Yaklaşık 200 bin Türk vatandaşının yaşadığı Hessen'deki seçim yarışına, dört Türk kökenli aday da katılıyor. Sosyal Demokrat Parti'den Frankfurt 37. bölge adayı (28. sıra) Turgut Yüksel, Hür Demokrat Parti'den (FDP) Frankfurt 37. bölge adayı Yankı Pürsün (23. sıra), Offenbach Land II 45. seçim bölgesi Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) adayı İsmail Tipi (67. sıra) ve Birlik 90/Yeşiller Partisi Lahn Diehl bölgesi adayı Mürvet Öztürk (9. sıra) de, eyalet meclisine girmek için mücadele veriyor.
Kimler oy kullanacak
Seçim günü 18 yaşını dolduran ve en az 3 aydır Hessen'de ikamet eden Alman ve Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşı, eyalet meclis seçimi için oy kullanabilecek. Seçim yasalarına göre her seçmenin iki oy pusulası olacak. Birinci oy pusulasında, seçime katılmalarına izin verilen dokuz siyasi partinin isimleri yazılı olacak. İkinci oy pusulasında ise, bölgelere göre belirlenen adayların isimleri yer alacak. Birinci oylar siyasi partiye, ikinci oy (tercihli oy) ise dokuz partinin hazırladığı 10 eyalet listesinde yer alan adaylara verilecek. Meclisteki 110 milletvekilinin yarısı birinci, diğer yarısı da tercihli oylarla belirlenecek. Türk kökenli adayların meclise girebilmesi için, özellikle alacakları tercihli oylara bağlı.
Hiçbiri kuramadı
Nisan 2008'den bu yana vekaleten başbakanlık görevinde bulunan Roland Koch'un lideri olduğu Hıristiyan Birlik Partisi (CDU), 27 Ocak 2008 tarihli son seçimlerde yüzde 36,8, muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti de yüzde 36,7 oranında oy alınca, iki büyük partiden hiçbiri tek başına hükümeti kuramadı. Meclis aritmetiği nedeniyle, ne CDU, oyların yüzde 9,4'ü alan Hür Demokrat Parti ile hükümet kurmaya yetecek çoğunluğa sahip oldu, ne de SPD'li teşkilat başkanı Andrea Ypsilanti, oyların yüzde 7,5'ini alan Yeşiller Parti ve yüzde 5,1 oyla meclise giren Sol Parti'nin dışardan desteğiyle hükümet kurabildi. Seçimlerden sonra Sol Parti ile kesinlikle işbirliğine gitmeyeceğini söyleyen Ypsilanti, Sol Parti destekli SPD-Yeşiller azınlık hükümeti kurma girişimi kendi partisindeki dört milletvekilinin desteğini çekmesi üzerine fiyaskoyla sonuçlanmıştı.
Dokuz parti yarışıyor
Daha önce meclise girmeyi başaran CDU, SPD, FDP, Yeşiller ve Sol Parti'nin yanı sıra Yurttaş Hakları ve Dayanışma Hareketi, NPD, Korsan Partisi ve Cumhuriyetçiler isimli girişim ve partiler de seçimlere katılıyor. 18 Ocak 2009 seçimlerinden sonra Hessen Eyalet Meclisi ilk oturumunu 5 Şubat'ta yapacak ve başbakanı belirleyecek.