Kötü anılar canlandı

Güncelleme Tarihi:

Kötü anılar canlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2013 12:15

ABD istihbarat birimlerinin Almanya Başbakanı Angela Merkel’in cep telefonunu dinlediği yönünde bulguların açıklanmasından bu yana büyük bir tartışma başladı.

Haberin Devamı

Ancak tartışmaların odağında Merkel’in bu dinlemeden özel olarak etkilendiği yer alıyor. Merkel, Doğu Almanya’da yetişmiş bir siyasetçi olduğundan dolayı dinleme ve izleme gibi casusluk faaliyetlerine karşı hassas bir isim.

VATANDAŞLARINI YILLARCA BÖYLE İZLEMİŞLER

1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ve bir yıl sonra iki Almanya’nın birleşmesinin ardından Doğu Almanya istihbarat servisi Stasi’nin arşivleri de halka açıldı.

Alman vatandaşları, Stasi’nin kendileri hakkında tuttuğu dosyalara, Federal Komiserliğe başvurarak alabiliyorlar. Stasi, 1950’li yıllardan itibaren halkın içinde yaygın bir casusluk ağı kurdu.

1980’li yıllara gelindiğinde Stasi’nin 80 bin tam zamanlı ajanı olduğu belirtiliyor. Bu rakam, 16 milyon nüfuslu Doğu Almanya’da oransal olarak Sovyet Rusyası’ndan bile daha fazla ajanın bulunduğunu gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!