Güncelleme Tarihi:
Ekonomist dergisi bu haftaki sayısında, bürokratların masasında daha mürekkebi kurumamış bu kararları ilk kez kamuoyuna aktardı. Alınan kararlara göre KOSGEB, yeni dönemde altı önemli teşvik-destek paketini devreye sokuyor. Bunun için 500 milyon TL’lik bir kaynakla hareket edecek olan kurum, 100 bin KOBİ’ye destek olmayı planlıyor. Bu ay itibarı ile il il dolaşarak destek paketlerini KOBİ’lere anlatacak olan KOSGEB ilk toplantısını geçen hafta İstanbul İkitelli OSB’de yaptı.
Türkiye ekonomisinin, yaşanan global kriz ortamında iyi bir sınav verdiği rahatlıkla söylenebilir. 2009’da tüm gelişmiş ülkelerde ciddi bir resesyon ortamı oluşurken, Türkiye ticari ve endüstriyel yaşamı ile krize dirençli çıkan birkaç ülke arasında yer aldı. Türkiye’nin tüm dünyayı etkileyen bu krizde iyi sınav vermesinde, 2001 yılında yaşadıklarından büyük dersler çıkarmış ve yeniden organize edilmiş mali yapısı kadar, ekonomisinin belkemiğini oluşturan küçük ve ortay boy işletmelerinin de payı çok büyük.
Kuşkusuz bu şirketler global krizden büyük yaralar aldı. Özellikle dış pazarlara yönelik çalışan tekstil, konfeksiyon, deri, otomotiv yedek parça ve benzeri alanlardaki küçük işletmelerin çoğu kapısına ya kilit vurmak zorunda kaldı, ya da ciddi bir küçülme içine girdiler. Bu sektörlerde 10 binlerce kişi işini kaybetti. Fakat yıkım beklendiği kadar, bir başka deyişle diğer ülkeler kadar büyük olmadı.
SIFIRDAN BİR DESTEK PROGRAMI
Bugün etkileri sürse de Türkiye global finans krizinden yavaş yavaş çıkıyor. İşte bu çıkışta ekonomik büyüklüğünün yüzde 95’ini oluşturan KOBİ ölçeğindeki şirketlerin payı büyük.
Bu işletmelere, sahibi kalfası ve çırağı ile birlikte çalışan Urfa’daki bir demirci atölyesi de dahil olabiliyor, 30 kişilik istihdamı ile üretiminin tamamını dış pazarlara satan Bolulu hazır giyim şirketi de, ameliyathanelerdeki neşteri üreten Samsunlu sıhhi ürünler üreten fabrika da dahil olabiliyor. Yani çok geniş bir kesimden mamul ve hizmet üreten şirketler KOBİ çatısı altında konumlanabiliyor.
… Ve bu KOBİ’leri krize karşı korumak için son yıllarda çok önemli teşviklerle bezeyen KOSGEB (Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı) ve KGF (Kredi Garanti Fonu) gibi önemli kuruluşlar şimdi yepyeni kredi, hibe ve teşvik paketleriyle yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.
YENİ PAKETİN ÖZELLİĞİ
KOBİ’lerin Türkiye’deki en büyük destekçisi hiç kuşkusuz KOSGEB. Devletin bu önemli kurumu yıllardır küçük ve ortay boy işletmelerin gelişimi için çaba gösteriyor. Maddi kaynak sağlıyor, yol, yöntem gösteriyor.
Tüm ekonomi medyasının olduğu gibi Ekonomist’in de yıllardır merceği altında KOSGEB. Attığı her adım, alınan her karar dergimiz tarafından titizlikle takip ediliyor. KOSGEB, 1 Temmuz tarihinden itibaren devrim niteliğinde bir dizi kararı uygulamaya koydu. Sağlanan maddi desteklerden tutun da başvurulardaki koşullar, destek ağındaki sektörlere kadar pek çok konu başlığı sil baştan yenilendi. Artık daha çok miktarda maddi destek, daha uygun koşullarda ve geniş şekillerde KOBİ’lere aktarılabilecek.
KOSGEB üst yönetimi, tüm Türkiye’yi karış karış dolaşarak kurumlarındaki yeni kararları, sayıları 100 binleri bulan işletmelere anlatmaya başladı. Ekonomist, bürokratların masasında daha mürekkebi kurumamış bu kararları ilk kez kamuoyuna aktaran yayın olma gururunu bir kez daha yaşıyor.
Öncelikle hemen şunun altını çizelim. Bu dönem; daha kolay destek alınan, daha geniş bir destek yelpazesine sahip ve eski dönemlerin aksine yeni girişimci ve hizmet sektörlerini de içine alan yepyeni bir dönem.
KOSGEB, bu yeni süreci 1 Temmuz itibari ile başlattı ve 500 milyon TL’lik bütçesini sıfırdan kullanıma açtı. Kullanıcı sayısı olarak tahmin edilen rakam 100 binin üzerinde KOBİ’ye destek olunması.
START GEÇEN HAFTA VERİLDİ
Yapılanmanın mimarı KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise şimdiden il il gezerek değişimi işletme sahiplerine anlatmaya başladı bile. İlk start geçtiğimiz Perşembe İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nden verildi. İki ay içinde başta Anadolu olmak üzere 40 ayrı durakta çeşitli seminerler düzenlenecek.
Öte yandan yeni dönem hakkındaki bilgileri sıcağı sıcağına Ekonomist ile paylaşan Mustafa Kaplan “Yeni dönem, KOSGEB tarihinin destekler konusunda zirve yaptığı bir süreç olarak anılacak” diyor. KOSGEB’i adeta sil baştan yenilediklerini anlatan Kaplan, konuyla ilgili şu mesajları veriyor:
“Öncelikle proje bazlı destekleme sürecine giriyoruz. Artık eski alışkanlıklar unutulmalı. Örneğin Ar-Ge-inovasyon yapan işletmelere ayrıcalıklı bir destekleme paketi sunuyoruz. Bu işletmeleri 250-300 bin liraya kadar hibe şeklinde destek vereceğiz. Yine işbirliği, güçbirliği, destek programıyla biraraya gelen 5 işletmeye 250 bin lirası hibe, 500 bin lirası 0 faizli geri ödemeli destek veriyoruz. Böylece ortak iş yapma kültürünü aşılamayı amaçlıyoruz. Yine Tematik Proje Destek Programı ile oda, borsa, birlik, dernek, vakıf gibi meslek kuruluşlarına dahi destek verebilir hale geldik. 'Girişimciliği Geliştirme Destek Programı ile de yeni iş kuran girişimcilere 27 bin lirası hibe, 70 bin lirası geri ödemeli yaklaşık 100 bin liralık destek vereceğiz.”
KREDİ GARANTİ FONU DA BÜYÜYOR
KOBI’lere kefil olmak yolu ile kredi kolaylığı sağlayan Kredi Garanti Fonu’nun Genel Müdürü Hikmet Kurnaz da KOSGEB’in yeni döneminin oldukça önemli olduğunu söylüyor.
KOBİ’lerin özellikle proje bazlı desteklenmesinin geleceğe daha iyi bir iş kültürü taşıyacağını belirten Kurnaz, kendi kurumunun da hızla büyümeye ve daha fazla KOBİ’ye kredi kullandırmaya başladığını söylüyor.
“2010 yılında kredi daralmasının önüne geçebilmek için 750 bin liralık kefalet limitini de 1 milyona çıkarttık” diyen Kurnaz, KOBİ’lerin kendileri ile iletişime geçmesini istiyor.
Aşağıda Türk KOBİ’leri için milat olarak kabul edilen yeni teşvik ve destek paketinin ayrıntılarını, içeriklerini ve nasıl başvurulabileceğini bulabilirsiniz.