Güncelleme Tarihi:
Aralarında Vecih Yaşaner ve Deniz Yıldırım’ın da bulunduğu üyeler, oy çoğunluğu ile göçmen gençlere iki vatandaşlık arasında seçim yapma zorunluluğu getiren ‘Opsiyon Modeli’ne’ karşı olduklarını açıkladılar. Genel kurula konuyla ilgili önerge verenler arasında bulunan Deniz Yıldırım “Bu uygulamanın Hessen ve Almanya genelinde kaldırılmasını istiyoruz. Korsanlar Hessen Eyaleti’nde de meclise girerse bu yönde çalışma kararı aldı” dedi.
Seçimlere hazırlanıyoruz
Alınan kararın Hessen’deki Korsanlar Partisi programına alınacağını söyleyen Yıldırım “Hessen’de bu yönde başlatacağımız çalışma Federal Meclise de yansıyacaktır. Bu önergelerin parti içinde kabul edilmesi, göçmenlere ve uyuma yönelik uygun bir politika yapmak istediğimizin güçlü bir göstergesidir. Bu kurultayın kararları ile programımızı geliştiriyor ve 2013’deki eyalet seçimleri için hazırlanıyoruz. Opsiyon modeli uyuma karşıdır. İnsanları sınıflandırdığı için Anayasa ile bağdaşmayan bir uygulama olduğunu savunuyoruz” diye konuştu.
Yıldırım, Korsanlar olarak Almanya’da süresiz oturum hakkı alma şartlarının kolaylaştırılmasını ve Alman vatandaşlığına geçiş süresinin de kısaltılmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Hessen’de de iddialılar
Berlin, Schleswig Holstein, Saarland ve Kuzey Ren Vestfalya eyaletlerinde yapılan seçimlerde meclise girmeyi başaran Korsanlar Hessen Eyalet seçimlerinden de umutlu. Ancak kurultayda “Hessen’de meclise seçilsek de hükümette yer almak istemiyoruz” kararı alındı. Partinin Hessen Eyalet Başkanı Karbalai Assad “Biz politik güç peşinde değiliz” dedi. Kurultayda partinin Hessen merkezinin Frankfurt’ta açılması kararı da alındı.
23 yaşına kadar
Almanya ’da 2000 yılında yürürlüğe giren ‘Opsiyon Modeli’, Almanya’da doğan herkesin ailesinden aldığı vatandaşlığın yanısıra, otomatik olarak Alman vatandaşlığını almasını, dolayısıyla ‘çifte vatandaş’ olmasını sağlıyor. Ancak, bu kişilerin çifte vatandaşlığına ancak 23 yaşına kadar izin veriyor ve onları bundan sonra iki vatandaşlıktan birini seçmeye, diğerinden vazgeçmeye zorluyor. 2008 yılında bu durumla karşı karşıya olan göçmen çocukların sayısı 3300’ü buldu. Bu sayının 2018’de ise 50.000’i bulması bekleniyor.
İlticacılara özen gösterilmeli
İki gün süren kurultayda ayrıca, Almanya’ya iltica edenlerin durumlarının gözden geçirilmesi kararı da alındı. Özellikle 18 yaşından küçükler olmak üzere genel olarak ilticacıların sınırdışı edilmesi uygulamasına son verilmesi talep edilirken “Uzun süre Almanya’da kalmasına izin verilen ilticacıların oturum almaları, hatta Alman vatandaşlığına geçmeleri kolaylaştırılmalı” denildi. Kurultayda ayrıca her türlü yabancı düşmanlığına karşı olunduğu da vurgulandı.