‘Korona karşıtı değil devlet karşıtı’

Güncelleme Tarihi:

‘Korona karşıtı değil devlet karşıtı’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2022 12:22

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Thomas Haldenwang, koronavirüs onlemleri karşıtlarının katıldığı gösterileri değerlendirirken, ‘devlet karşıtı’ yeni bir tehdit grubu oluştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

FRANKFURTER Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine konuşan Haldenwang, yeni oluşumun ideolojik bir çerçevesi bulunmadığını ancak demokratik hukuk devleti ve onun temsili kurumlarını hiçe sayan bir anlayışı bulunduğunu ifade etti. Haldenwang, bu grubun korona salgınını sadece bir bahane olarak kullandıklarını, konunun ister koronavirüs ister doğa afetleri ya da isterse mülteci politikaları olsun amacın ‘devlet karşıtlığı’ olduğunu vurgularken, “Demokratik devletimizi temelden reddediyorlar” dedi. Bu insanların devleti başarısız ve insanlar yararına bir şey yapmıyormuş gibi göstermeye çalıştığını belirten Haldenwang, korona karşıtı gösterilerde aşırı sağın etkisinin giderek arttığına dikkati çekti. İstihbarat Başkanı, PEGIDA ve ‘korona yürüyüşleri’ arasında artan paralellikler olduğunu söylerken, gösterilerde zaman zaman aynı sloganların atıldığını belirtti.
Aşırı sağcıların uzun süre gösteriyi şekillendirmeye çalışıyormuş gibi göründüğünü ve başarılı olamadığını ifade eden Haldenwang, “Ancak bu şu anda değişiyor” dedi. Saksonya’dan örnek veren Haldenwang, küçük aşırı sağcı parti olan ‘Özgür Saksonya’nın bölgedeki çok yönlü protesto hareketi üzerinde önemli bir etki göstermeyi başardığını kaydetti. Haldenwang, salgın bittikten sonra bu aşırı sağcı grubun, nötr iklim için alınacak tedbirleri kendilerine konu edinebileceğini ve bunu kullanarak yine insanları sokaklara dökmeye çalışacaklarını kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!