Güncelleme Tarihi:
Konya'nın Taşkent İlçesi'ne bağlı Balcılar Beldesi'nde 17 yıldır Kur'an Kursu verilen Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'ndaki patlamanın LPG tankıdan mutfak ve banyo bölümüne giden borulardaki gaz kaçağından meydana geldiği saptandı.
İki bölüm halinde yapılan 3 katlı betonarme binanın dışında bulunan LGP tankının, mutfak ve banyo bölümüne giden borularda gaz kaçağı oldu, sabah namazı için abdest almak isteyen bir öğrenci elektrik düğmesini açınca içeri dolan gaz alev aldı. Korkunç patlamayla birlikte bu bölümdeki kızlar kendilerini bir anda alev topu içinde buldu.
Patlamada binanın 1990 yılında yapılan bölümü yerle bir olurken, daha sonra yapılan bölüm ağır hasar gördü. Bu bölülmde ve binanın dışında bulunan LPG tankının infilak etmemesi, facianın boyutlarının daha da büyümesini önledi.
DERNEK BAŞKANI GÖZALTINDA
Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nun, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talabelerine Yardım Derneği tarafından 17 yıl önce açıldığı ve burada Kur'an Kursu eğitimi verildiği belirtildi. Dernek Başkanı ve aynı zamanda Yurt Müdürü olan Hüseyin Çömlekçi, olayla ilgili gözaltına alındı.
Balcılar Beldesi'nde ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı'nca açılan Kur'an Kursu buluduğu, ancak facianın meydana geldiği Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nda kalanların Diyanet'in kursuna gitmediği, kaldıkları binada Kur'an Kursu gördükleri belirtildi.
DEPREM VE İTFAİYE RAPORU YOK
Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, patlamada tamamen çöken Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu'nun deprem ve itfaiye raporunun bulunmadığını söyledi.
Binanın 1990 yılında belge alıp erkek öğrenci yurdu olarak hizmete girdiğini kaydeden Şahin, Balcılar Kasabası Kurs ve Okul Talabelerine Yardım Derneği yetkililerinin kendilerine 4 ay önce başvurarak binayı kız yurdu olarak kullanmak istediklerini anlattı. Şahin, binada yapılan incelemede, deprem ve itfaiye raporlarının bulunmadığını, bu nedenle yeni çıkan yönetmelik gereği izin verilmediğini söyledi.
BİNA TAMAMEN YERLE BİR OLDU
Konya'ya 160, Taşkent'e 20 kilometre uzaklıkta bir vakfa ait Kuran Kursu binasında 03.45 sularında patlama meydana geldi.
Enkaz altından sağ çıkarılan 3 öğrenci Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait helikopterle Konya'ya gönderildi. Yaralılardan 8'i Hadim Devlet Hastanesi'nde diğerleri ise Konya'daki hastanelerde tedavi altına alındı.
İlk gelen bilgilere göre 17 öğrenci öldü, 27 öğrenci yaralandı. Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, enkazda hala 5 çocuğun daha bulunduğunu söyledi.
Arazi çok dağlık olduğu için göçük sabah erken saatlerde olmasına rağmen ambulanslar daha geç saatlerde olay yerine varabildi.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Başer Cander, hastanelerine gelen yaralılardan 3'ünün hayati tehlikesinin olduğunu söyledi.
Cander, gazetecilere yaptığı açıklamada, üzücü bir olayla karşılaştıklarını, olayla ilgili 3'ü hava ambulansıyla, 7'si de kara ambulansıyla olmak üzere toplam 10 yaralının hastanelerine geldiğini söyledi.
Bu sabah saat 08.00'den sonra yaralıların hastanelerine gelmeye başladığını ifade eden Cander, 'Hastanemize gelen yaralılardan 3'ünün hayati tehlikesi var. Vücudunda yanıkları olan Fatma Özbağrıaçık (16) ve Teslime Dağtekin (15) Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi yanık ünitesine sevk edildi. Büşra Güneş'in (14) ise tedavisi hastanemizde sürüyor. Hastanemize ilk gelen yaralılarda bacaklarında kırık, kafatasında çatlak, karın içinde zedelenmeler vardı. Hastaların tedavileri sürüyor' dedi.
Sevk edilen Fatma Özbağrıaçık ve Teslime Dağtekin'in vücutlarının yüzde 40-50'sinde ikinci derece yanık olduğunu belirten Cander, hastanelerinde tedavisi süren Büşra Güneş'in ise vücudunun yüzde 20'sinde ikinci derece yanık olduğunu söyledi.
Öte yandan, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, MHP İl Başkanı Ali Yücel ile hastaneye gelerek yaralıları ziyaret etti.
ANKARA'DAN KURTARMA EKİBİ GELDİ
Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde çöken yurt binası enkazında arama kurtarma çalışmaları, canlı belirtisi olan bir noktada devam ediyor.
Ankara'dan 4 askeri helikopterle gelen yaklaşık 30 kişiden oluşan jandarma arama kurtarma ekibi, enkazda çalışmalarını sürdüren diğer ekibe dahil oldu.
Çalışmalarda helikopterle Ankara'dan'dan getirilen K-9 arama kurtarma köpeği de kullanılıyor. Jandarma enkaz çevresinde güvenlik çemberi oluşturdu.
Enkazdan yaralı olarak 3 öğrencinin çıkarılmasının ardından, yurt enkazının yukarısından geçen yol boyunca toplanarak çalışmaları izleyen vatandaşlara megafonla canlı dinleme çalışmasının başlayacağı belirtilerek, sessiz olmaları ve 10 dakika boyunca yere oturmaları istendi.
16 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENEMEDİ
Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar beldesinde yurt binasının çökmesi sonucunda hayatını kaybedenlerden 1'inin isminin Elif Tuğyan olduğu, 16 kişinin kimlik tespit çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonuyla arama-kurtarma çalışmaları kapsamında Konya Sivil Savunma Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı Afet Yardım Kurtarma Timi'nden 2'şer ekip, Karaman Sivil Müdürlüğü ve Konya Belediyesi Sivil Savunma'dan 1'er ekip, Jandarma Genel Komutanlığı'na ait 2, Özel Kuvvetler Komutanlığı'na ait 3 arama-kurtarma helikopteri, İl Sağlık Müdürlüğü'ne ait acil sağlık ekibinin çalışmaları yürüttüğü kaydedildi.
Şu ana hayatını kaybeden 17 kişiden 1'inin isminin Elif Tuğyan olduğu, 15 kişinin de kimlik tespit çalışmalarının devam ettiği belirtildi.
Yaralıların isimleri ve tedavi gördükleri hastaneler ise şöyle:
-Asude Akdere, Teslime Akcan, Cennet Tatmaz, Meryem Özbağrıaçık, Ünzile Semerci, Meryem Semerci, Semra Kambur, Züleyha Kulu, Zahide Kambur, Dilek Türker (Numune Hastanesi),
-Fadimana Toz, Aysun Erdoğan, Teslime Gümüştekin, Zehra Parlatıcı, Seher Sümer, Selma Doğrul, Z. Büşra Demirtaş, Tuba Güllü, Tuba Özçömlekçi (Hadim Devlet Hastanesi),
-Şerife Atayer, Fatma Özbağrıaçık, Teslime Dağtekin, Büşra Güneş, Ayşe Semerci, Zehra Uysal (Tıp Fakültesi Hastanesi), -Fadime Dağtekin, Menekşe Vural (Konya'ya sevk).
KURAN KURSU AÇMA YETKİSİ DİYANETE AİT
Konyada Kuran kursu eğitimi veren bir binanın patlama sonucu çökmesi ve 15 kız öğrencinin yaşamını yitirmesi, gözleri yeniden kaçak açılan Kuran kurslarına çevirdi. Resmi kayıtlarda bulunmayan Kuran kursu, din eğitimi almak isteyen 15 masum öğrenciye mezar olurken, bu tür kursların 'öğrenci yurdu" kisvesi altında kaçak açıldığı gerçeğini de gündeme getirdi.
Konyada Kuran kursu eğitimi veren bir binanın patlama sonucu çökmesi ve 15 kız öğrencinin yaşamını yitirmesi, gözleri yeniden kaçak açılan açılan Kuran kurslarına çevirdi. Resmi kayıtlarda bulunmayan Kuran kursu, din eğitimi almak isteyen 15 masum öğrenciye mezar olurken, bu tür kursların 'öğrenci yurdu" kisvesi altında kaçak açıldığı gerçeğini de gündeme getirdi.
ANKAnın derlediği verilere göre, Kuran kurslarını açma ve kapama yetkisi Diyanet İşleri Başkanlığına ait. Bu konuda tek yetkili olan Diyanet dışında, hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kuran kurs açılamıyor.
Diyanetten edinilen bilgiye göre, Başkanlık, Kuran kurslarını en az 15 öğrenci müracaatı sonrasında, Milli Eğitim Müdürlükleri, Sağlık Müdürlükleri ve Başkanlık Müfettişlerinin yerinde yaptıkları inceleme sonunda verdikleri raporlara göre açıyor. Sadece Diyanet İşleri Başkanlığının açma yetkisine sahip olduğu bu kurslar, yeterli öğrencinin olmadığı ya da gerekli fiziki koşulların sağlanamadığı yerlerde kapatılıyor. Türkiye genelinde Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı 7 bin 36 adet Kuran Kursu hizmet veriyor.
Halen bin 817 Kuran kursu aranan şartlara uygun olmadığı için kapalı tutuluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, ihtiyacın bulunduğu yerlerde Başkanlıkça kurs açılmasının ve resmi denetim altında bu hizmetlerin yürütülmesinin, 'kaçak Kuran kursu" adıyla anılan faaliyetlerin önlenmesini de engelleyeceğine işaret ediyor.
DENETİMLER MÜFTÜLER TARAFINDAN YAPILIYOR
Kuran kurslarının denetimi, Başkanlık müfettişleri, il/ilçe müftüleri ve diğer yöneticiler tarafından yapılıyor. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, mülki amirler ilgili yasalar gereği gözetim ve denetim yapıyor ya da yaptırıyor. Öte yandan, eğitim dönemlerinin başlarında ve ara dönemlerde kurslardaki faaliyetlerin ilgili yasalara uygun olarak yürütülmesi amacıyla öğreticilere, ilgili müftülüklerce ve eğitim uzmanlarınca rehberlik hizmetleri de veriliyor.
ÖÐRENCİLERİN YÜZDE 26SI 15-17 YAŞ ARASI
Diyanetin verilerine göre, Türkiye genelinde 7 bin 36 Kuran Kursu hizmet veriyor. Kurs sayısı, vatandaşın ihtiyaç duyup talep etmesine, gerekli şartları taşımasına, yitirmesine göre azalıp artabiliyor. Mahalle, köy ve kasabalarda da vatandaşların hizmetinde olan Kuran kurslarına, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında 228 bin 39u kadın, 21 bin 934 ise erkek öğrenci olmak üzere toplam 249 bin 973 öğrenci katıldı. Öğrencilerin; yüzde 57sini 23 yaş ve yukarısı, yüzde 17sini 18-22 yaşları arası, yüzde 26sını ise 15-17 yaşları oluşturdu. 2007 yaz tatilinde tam 1 milyon 436 bin 168 öğrenci Yaz Kuran Kurslarına katıldı.
YURT KİSVESİ ALTINDA AÇILIYOR
Öte yandan, kaçak Kuran kurslarının yurt kisvesi altında açıldığı bildirildi. Yurt kisvesi altında açılan Kuran kursları da hiçbir denetime tabi tutulamıyor. Yurt adını taşıması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığının denetimine giren bu kurslara ilişkin inceleme ve denetiminde, bakanlığın taşra teşkilatı tarafından yapılması gerekiyor.
Konyada patlama sonucu çöken binanın da 'öğrenci yurdu" adı altında faaliyet gösterdiği belirlendi.