Güncelleme Tarihi:
20. Yüzyılın en önemli kuramsal fizikçisi Albert Einstein, İzafiyet Teorisi'ni geliştirmiş ve 1921"de Nobel Fizik Ödülü"ne layık bulunmuş. Aynı Einstein"ın "Dünyada anlaşılması en zor şey gelir vergisidir" dediği söyleniyor. Bu ne kadar doğru bilmiyorum.
- Dr. Tobias Taetzner'e soruyorum. Vergi sistemi fizikçi Einstein'ı dahi korkutacak kadar karışık mı acaba ?
Dr. Taetzner 38 yaşında. Evli ve üç çocuk babası. Dört yıldır Frankfurt Wolfgang Goethe Üniversitesi İşletme Fakültesi"nde öğretim görevlisi. Uluslararası vergilendirme üzerinde ders veriyor. "Vergi sistemi olmazsa tüm sistem işlemez. Korkulacak kadar karışık değil ama iyi de bilmek gerekir" diyor.
* * *
Dr. Taeztner, dünyanın bir numaralı denetleme ve danışmanlık firması PricewaterCoopers"ın (PwC) Almanya'daki 400 partnerinden biri. Yani yılda 1.47 milyar Euro ciro, yaklaşık 1800 çalışanı olan firmanın sahiplerinden biri. Ayrıca 16 kişilik ekibiyle yönetici ortak olarak firmada aktif görev yapıyor.
PwC, Türkiye'de dahil dünyada 153 ülkede yaklaşık 155 bin çalışanıyla kamu ve özel kuruluşlara değer yaratma, risk yönetme, performans artırma gibi hemen her alanda "Connected Thinking" (Ortak düşünme) adı verilen uygulama ile hizmet veriyor. Araştırmalar yapıyor. PwC, dünyada "Big Four" (Dört büyükler) olarak adlandırılan denetleme firmalarının en büyüğü.
* * *
Vergi sevimsiz bir konu. Winston Churchill de "İyi vergi diye bir şey yoktur. Politikacıların bir hüneri de yeni vergilere yeni gerekçeler yaratmak" demiş.
Dr. Taetzner'e "Almanya'da vergi oranları yüksek mi? diyorum. Hemen cevaplıyor. "Dünya Bankası'nın 180 ülke arasında yaptırdığı bir araştırmaya göre orta sıralardayız. Ama herkes ödediği doğrudan vergiyi düşünüyor. Bir de dolaylı vergileri düşünün. Adımınızı atsanız dolaylı vergi ödüyorsunuz. Bunları tek tek düşünürseniz. Çok daha yüksek olduğunu görürsünüz" diyor.
* * *
Almanya'nın önde gelen ekonomi dergilerinden Wirtschaftswoche (Ekonomi Dünyası) tarafından daha 33 yaşında iken Almanya'da "35"in altında 35 en iyi yetenek" olarak seçilen ve PwC'nin dünyada en genç partneri olan Dr. Taeztner"in Türk firmalarıyla ilgili düşüncesini soruyorum.
"Çok sayıda Türk girişimci müşterimiz var. Hepsi alanlarında başarılı. Uluslararası arenadalar. Kendilerine dünyanın önde gelen bağımsız denetçileri olarak hizmet veriyoruz. Ama çok sayıda Türk girişimci ise henüz danışmanlık ve denetim hizmeti alacak düzeyde değil. Ama bu gelecekte mutlaka artacaktır"
* * *
2006"da PwC firması 2050 yılına ait bir tahmin yayınlamıştı. Avrupa Birliği (AB) üyeleri ve global ekonomiye yönelik tahminlerin yer aldığı bu raporun gelişmekte olan piyasalar bölümünü kaleme alan John Hawksworth"un "Türkiye'nın genç nüfusu ekonomisinin güçlü bir şekilde büyümesinde avantaj. 40 yıl içerisinde İtalyan ekonomisine yetişirsiniz" dediğini hatırlatıyorum.
Dr. Taetzner, "Bu görüşe katılmamak mümkün değil. Ama küresel kriz Türkiye'yi ne kadar etkiledi bilemiyorum. Almanya'yı özellikle de otomotiv sektörünü önemli ölçüde etkiledi. Bunu müşterilerimizden de gözlüyoruz. Krizin sonu şimdilik görünmüyor" diyor.
* * *
Sözü PwC'nin yaptığı son araştırmaya getiriyorum. Türk girişimcilerinin sadece döner satanlar olmadığının PwC tarafından yapılan araştırmada ortaya çıktığını hatırlatıyorum.
- Şirketimiz bunu gözler önüne serdi. Türkler çok çalışkan. 350 bin istihdam yaratıyor. Yıllık yaratılan ekonomik güç 40 milyar Euro civarında. Yan sanayii, ulaşım, transport, inşaat, toptancılık gibi hemen her dalda varlar.
Dr. Taetzner sözlerine ekliyor; "Türk şirketleri Alman şirketlerine göre daha fazla risk alıyor. Risk alma oranı Türkler arasında yüzde 78 iken Alman girişimcilerin sadece yüzde 19'u risk alabilme cesareti gösteriyor" diyen Dr. Taetzner, "Ancak şuna da dikkat etmek gerekir. Risk ancak kontrollü olmalı. Gözü kapalı girişilen işlerin hemen hepsi hüsranla sonuçlanıyor. Biz şirket olarak deneyimlerimizden biliyoruz. Türk girişimciler Almanlara göre daha fazla iletişime açık. Bu yüzden girişimciler için her türlü imkandan yararlanıp bir de denetim ve danışmaya da önem verirlerse başarılı olmamaları için pek bir engel göremiyorum."