Güncelleme Tarihi:
ALMANYA‘da holding mağdurları tarafından kurulan Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği, 22 mağdur için Kombassan ve Haşim Bayram aleyhine açarak kazandığı davalarda icraya gitti. Davaları 2009 yılında Konya 2. Asliye Mahkemesi‘nde açtıklarını söyleyen Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği‘nin Başkan Vekili Hasan Tepegöz, “4 Haziran 2010‘daki son duruşmada hakim Abdullah Çoban başkanlığındaki mahkeme, oy birliği ile bizi haklı bularak, davanın kabulune, davacı ile davalı şirketler arasında kurulmuş geçerli bir ortaklık ilişkisinin bulunmadığının tespiti ile yatırım ilişkisinin hükümsüzlüğüne karar verdi. Kombassan‘ın mağdurlara yasal faizi ile birlikte ana paralarını geri ödemesine hükmetti. Mahkemenin bu kararından sonra icra işlemlerine başladık" dedi.
ARAZİ SATIŞA ÇIKARILACAK
Ankara 8. İcra Dairesi İstanbul‘da Kombassan‘a ait yaklaşık 7 milyon lira değerindeki, 22 bin dönüm araziye haciz koydu. Hasan Tepegöz "Kombassan icranın önüne geçebilmek için yargıtaya başvurdu. Yasa gereği icra işlemleri başladıktan sonra, borçlu söz konusu borç tutarı üzerindeki miktara veya mala haciz koydurur. Bu doğrultuda Ankara 8. İcra Dairesi İstanbul‘da Kombassan‘a ait yaklaşın 7 milyon lira değerindeki, 22 bin dönüm araziye haciz koydu. Biz bu aşamadan sonra Yargıtay’ın kararını bekliyoruz. Ankara 8. İcra Dairesi haciz ettiği araziyi satışa sunacağız“ dedi.
HERŞEY TERSİNE DÖNDÜ
Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği‘nin avukatı Ünal Taşhan, Türkiye‘de yargıda yaşadıkları tüm sıkıntıları aştıklarını söyledi. Avukat Taşhan, “Açıkcası herşey artık tersine döndü. Geçmişte Türkiye‘de yerel mahkemeler açılan davaları ret ettiği için mağdurlar Yargıtay‘a giderlerdi. Şimdi gelinen noktada, yerel mahkemeler mağdurlar lehine karar verdiği için holdingler icraların önüne geçebilmek için Yartıgay‘a başvuruyorlar.
5 YIL SÜRDÜ
Tabi ki, Yargıtay‘ın daha önce mağdurlar lehine verdiği kararlar, yerel mahkemelerin bugünkü kararlarında etkili oldu. 5 yıl gibi uzun bir süreç sonucunda bu noktaya gelindiği bilinmelidir. 22 mağdurun dışında Almanya‘da kazanılan 300‘e yakın mağdurun davasını da Türkiye‘ye tanıma için intikal ettirdik. Kısa sürede bu davaların da icra işlemlerini başlatacağız“ diye konuştu.
USUL HATASINA DİKKAT
Avukat Ünal Taşhan, Almanya‘da davaları sonuçlanan mağdurları uyararak, tanıma davasını Adalet Bakanlığı üzeri ilgili Türk mahkemesine gönderilmesi gerektiğinin altını çizdi. Avukat Taşhan: “Almanya kazanılan tüm davalar, tanıma için Türkiye‘deki ilgili mahkemelere Adalet Bakanlığı üzeri tebliğ edilmelidir. Usulde yapılacak hata, tanıma kararlarının olumsuz etkilemektedir. Bu konuda mağdurlar dikkatli olmalıdırlar ve davaları yürüten avukatlarını uyarmalıdırlar.“