Kombassan ödemeye başladı

Güncelleme Tarihi:

Kombassan ödemeye başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2010 09:51

Hürriyet'in "Kombassan para ödemeye başladı" haberi mağdurları umutlandırdı. Mağdurlar avukatlara koşarak paralarını geri almanın yollarını ararken yeşil sermaye holdinglerinin kapısını çalmaya başladılar.

Haberin Devamı

AVRUPA'daki yeşil sermaye mağdurları Hürriyet'in "Kombassan para ödemeye başladı" haberi sonrası harekete geçtiler. Kombassan ve İttifak başta olmak üzere yıllarca Avrupalı Türkler'in parasını "İflas ettik" bahanesiyle ödemeyen holdinglerin Yargıtay korkusu ile geri adım atması herkesi umutlandırdı. Kombassan'ın Essen ve Remscheid'li mağdurlara Ankara'da parasını yasal faizi ile birlikte ödemesi üzerine diğer mağdurlar da avukatlarına koştular.




Avukat Ünal Taşhan, Türk Yargıtay’ında Kombassan, Yimpaş, Jet-Pa, İttifak Holding başta olmak üzere farklı farklı holdinglere ait 200’e yakın davanın sonuçlanma aşamasına geldiğini söyleyerek, “Kombassan gibi diğer holdingler de köşeye sıkıştı. Kısa süre sonra bu holdingler de ya anlaşma yoluna gidecekler, ya da icra yolu ile bizler paraları tahsil edeceğiz. Bizim burada korkumuz, en azından halen ayakta olan holdinglerin içinin boşaltılmasıdır. Türkiye’de ilgili kurum ve kuruluşlar buna müsaade etmesin. Biz uzun da olsa yargılama sonucu mağdurların parasını geri alacağımızı biliyoruz. Fakat en büyük endişemiz karşımıza boş bir şirketin çıkmasıdır“ dedi.

Haberin Devamı



Mal varlıkları var
En fazla parayı toplayan Kombassan ve Yimpaş’ın mal varlığı olduğunu söyleyen avukat Taşhan, “Kombassan'ın bugün 800 milyon Euro mal varlığı gözüküyor. Yimpaş’ın 450 milyon Euro. İki şirketin toplam mağdur ettiği kişi sayısı 200 binin üzerinde, fakat açılan dava sayısı yüzde 2 kadar. Bu göz önüne alındığında şu anda dava açanların tamamı sorunsuz şekilde paralarını geri alabilir“ şeklinde konuştu. Taşhan, “Alacak davalarının zaman aşım süresi 10 yıl. Ancak bir şekilde Almanya’da açtığımız davalarda yasalar çerçevesinde zaman aşımı sorununu aşıyoruz. Önerimiz, davanın önce Almanya’da açılması, devamında da Türkiye'de tenfiz edilmesidir“ dedi.




Köşeye sıkıştılar
Sadece Kombassan’ın değil tüm para toplayan holdinglerin köşeye çıkıştığını söyleyen avukat Acun Papakçı ise, “Bu paralar Türkiye’deki ana şirketlerde mevcut. Dolayısı ile Yartıgay’ın son dönemde mağdurlar lehine verdiği kararlar çok önemli. Bu doğrultuda holdingler köşeye sıkıştı. Bu noktadan sonra holdinglerin kaçış yolu kalmadı. Eğer ödeme yolunu seçmeselerdi, mağdurlar kararın kesinleşmesi ile icra yoluyla paralarını geri alacaktı.”

Haberin Devamı



Davamız yargıtayda
Hüsniye Osman Namazcı şöyle konuştular: “2000 yılında merkezi Lüksemburg’da olan Kombassan S.A’ya 20 bin mark, merkezi Konya’da olan Kombassan İnşaat ve Tarım A.Ş.'ye 30 bin mark yatırmıştık. O dönemde çevremizdeki herkes ağız birlikteliği etmişcesine aldıkları kar payından söz ediyorlardı. Bir gün kapımızı çalan ailece görüştüğümüz komşumuz, yanında tanımadığımız biri ile bize geldi. Kombassan temsilcisi olarak kendini tanıtan bu kişi bizlere saatlerce Kombassan’ın yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı. Dağıttıkları kar payından söz etti ve istediğimiz an paramızı geri çekebileceğimizi söyledi. Komşumuz da bize, 'Ben de paramı Kombassan'a yatırdım. Helal kar payımı da alıyorum. Siz de kazanın diye bu temsilciyi getirdim' diye ifadeler kullanınca, tereddüt içinde olsak da, bütün birikimiz olan 50 bin markı bu kişiye verdik.

Haberin Devamı



Türkiye'deki parayı bekliyoruz
Fakat gelişmeler hiç de anlatılan gibi olmadı. Kısa süre sonra temsilci ortadan kayboldu. Konya ile irtibata geçtik. Onlar da bizi 'kriz', 'dolar yükseldi' gibi türlü bahaneler ile oyaladılar. Bu sürede komşumuzla da kötü olduk. Ailede huzurumuz kalmadı. Baktık bir sonuç çıkmayacak bizler de en azından bu kişiler cezasız kalmasın diye hakkımızı mahkemede aramaya karar verdik. Avukatımız 2006'da dava açtı. 2007'de İsviçre’deki Kombassan’a yatırdığımız paranın yüzde 60’ını anlaşma yolu ile aldık. Türkiye’deki Kombassan’a yatırdığımız parayı alamadık. Bizim de davamız Yargıtay’da. Kombassan’ın ödeme yapmaya başlaması bizleri sevindirdi. Faizinden vazgeçtik. Ana paramızı bize versin yeter."

Haberin Devamı



Ana paramızı versinler yeter
Hasan Demirbaş (37): “Bütün birikimimi Kombassan’a yatırdıktan sonra işyerimi kaybettim ve kendi iş yerimde işçi oldum. Şimdi işsizim. Açık söylemek gerekirse, bu olay benim bütün psikolojimi bozdu. Sadece benim değil, çevremdeki bir çok mağdur yakınımın psikolojisi bozuldu. Ailesi dağılan oldu. Bu holdingler bizleri üç kuruşa muhtaç ettiler. Ama herşeye rağmen Kombassan’ın ödeme yapmaya başlaması bizleri çok sevindirdi. Ben de bir çok mağdur gibi, faizinden vazgeçtim. Ana paramı bana versinler yeter.“




Konya'ya gideceğim
Halil Akgüzel (59): “90'lı yıllarda dini kullanarak, işsize iş vereceğiz diye bizden para topladılar. Sonuçta bizi para kazanmak için geldiğimiz Almanya’da üç kuruşa muhtaç ettiler. Yatırdığım paraya çok ihtiyacım var. Zaten hemen Konya’ya gideceğim. Veriyorsanız beni uğraştırmayın, paramı verin diyeceğim.“

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!