Kölner Express Gazetesi´nin sahibine anti-siyonist suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Kölner Express Gazetesi´nin sahibine anti-siyonist suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2006 00:00

Almanya´da Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti’nin en çok satan gazetelerinden Kölner Express, Kölner Stadtanzeiger ve Kölnische Rundschau gazetelerinin sahibi Dumont Ailesi´ne, Nazi rejimine gizli destek verdiği gerekçesiyle suçlamalarda bulunuldu.

Haberin Devamı

Sessiz kalındı iddiası

Almanya’nın ciddi haftalık siyasi dergilerinden \"Der Spiegel\" de tarihçi Ingo Niebel’in araştırmaları delil gösterilerek ortaya atılan iddialara göre, Express Gazetesi´nin sahibi Alfred Neven Dumont’un babası Kurt Neven Dumont’un, dış ülkelerdeki muhabirlerine Hitler rejimini aşağılamaması yönünde talimatlar verdiği öne sürüldü. Ayrıca, Naziler´in gerçekleştirdiği kitap yakmalara da sessiz kalındığı iddiası ortaya atıldı.

Kurt Neven Dumont, Adolf Hitler’in iktidara gelmesinin eleştirilmesini kesinlikle yasakladı. Express Gazetesi´nin, Nisan 1933’deki \"Musevi Boykotu´ndan sonra \"Almanya’da sükunet ve barış\" var diye yazdığı belirtildi.

Der Spiegel’de yer alan başka bir iddiaya göre, Yahudiler´in ellerinden zorla alınan üç arazinin Kurt Neven Dumont tarafından satın alındığının yazılması.

Hitler´e destek

1937 yılında Hitler’in partisi olan Nasyonal Sosyalist Demokrat Parti’ye (NSDAP) katılan Kurt Neven Dumont, yalnızca bir arazi satın aldığını itiraf etmişti.

Dumont, gazetenin şu andaki merkezinin bulunduğu Köln’ün Breite Caddesi’ndeki araziyi satın aldığını gizlediği ve savaştan sonra arazinin sahibiyle alelacele anlaştığı sonradan ortaya çıkartılmıştı.

Kurt Neven Dumont, 1936-1940 yılları arasında Hitler’i 500 Reichsmark ile desteklerken, 1941 yılından itibaren 6 bin 500 Reichsmark ile desteklemeye başladı. Dumont Yayınevi tarafından yapılan açıklamada, iddialar yalanlanmadı. Ancak 6 bin 500 Reichsmark’lık bağışın bir kez yapıldığı kaydedildi.

Murat GÖKMEN / KÖLN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!