Güncelleme Tarihi:
Hürriyet Gazetesi, ``Aile Içi Şiddete Son!'' kampanyası çerçevesinde dördüncü toplantısını 19 Kasım 2005’te Köln’de düzenledi. Toplantıyı himayesi altına alan Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Jenerasyon Aile, Kadın ve Uyumdan Sorumlu Bakanı Armin Laschet, şiddetin hiç bir türünün kabul edilemez olduğunu belirtti. Laschet, toplantıda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:
Vuran gider
``Şiddete uğrayan evde kalır, şiddet uygulayan ise gider. Aile içi siddet söz konusu olduğunda polis 10 günlük evden uzaklaştırma cezası veriyor. Aile bir insanın kendini güvende hissettiği yerdir. Eğer kadın ve çocuklar aile içinde şiddete maruz kalırsa kendilerine öz güvenleri kaybolur.
Çocuklar ailelerine güvenemezlerse kime güvenecekler? Aile içi şiddet her gün karşılaştığımız bir konu. Hatta çocukların cinayete kurban gittiklerini görüyoruz. Şiddet zorla evlendirme, hakaret şeklinde de olabiliyor. Eyalet hükümeti olarak konuyu önemsiyor ve kaynak ayırıyoruz.''
Global Sorun
Hürriyet Kurumsal Iletişim Direktörü Temuçin Tüzecan ise, toplantıda yaptığı konuşmada, Almanya’da yaşayan Türkler arasında aile içi şiddetin Türkiye’deki kadar yaygın olduğuna işaret etti. ``Şiddet ortamında büyüyen çocuklar daha sonra şiddetin kaynağı oluyorlar'' diyen Tüzecan, ``Kadına ve çocuklara yönelik şiddete sıfır hoşgörü ile yaklaşmalıyız. Şiddet evrensel bir sorun. Zengin ülkelerde de fakir ülkelerde de kadına yönelik şiddet var. Medeni olmanın yolu şiddete sıfır hoşgörü ile yaklaşmaktan geçiyor'' şeklinde konuştu.
Köln Baskonsolosu Asım Temizgil de artan refahın aile içi şiddeti engellemediğini ve dünyada her dört kadından birinin şiddete maruz kaldığını söyledi.
Sıkı takip
Köln Emniyet Müdürlüğü Mağdurları Koruma Dairesi’nden Başkomiser Susanne Stroeve, şiddete maruz kalanların yüzde 90’ının kadınlar olduğunu dile getirerek şunları söyledi ``Şiddet dendiğinde sadece vücuda uygulanan şiddeti anlamamak gerekir.
Bir kadının evden dışarı çıkartılmaması, çalışmasının engellenmesi de şiddettir. 1 Ocak 2002’de yürürlüğe giren Şiddete Karşı Koruma Yasası’na göre, polis şiddet uygulayan tarafa 10 gün evden uzaklaştırma cezası verebiliyor.
Ihlal durumuna kişinin tutuklanması veya 100 Euro’dan 2000 Euro’ya kadar para cezasına çarptırılması söz konusu. Cezaya uyulup uyulmadığını sıkı şekilde takip ediyoruz.
Mağdura giderek erkeğin eve gelip kendisini rahatsız edip etmediğini, bir sorun olup olmadığını soruyoruz. Şiddetten Koruma Yasası’nın iyi uygulanmasının bir sonucu olarak polise şikayette bulunan mağdur sayısı her geçen yıl artıyor.''
Ailelere görev
Aile içi şiddetin en yaygın insan hakları ihlali olduğunu belirten Federal Patlamento SPD Milletvekili Lale Akgün ise, ``Türk ailelerinde sorunlar dışa vurulmuyor. Ailenin şerefinin söz konusu olduğu düşünülüyor. Ancak bu tabu mutlaka yıkılmalı.
Türk ailelerinde kız ve erkek çocuklar aynı koşullarda yetiştirilmiyor ve kızlar her zaman kısıtlanıyor. Bu konuda annelere ve eğitimcilere büyük görevler düştüğüne inanıyorum. Erkek çocuklara küçük yaşlardan itibaren, kızlar gibi, görevleri oldukları öğretilmeli'' dedi.
Toplantıda ayrıca sosyal hizmet uzmanı Neşe Hacısalihoğlu konuklara ``Aile Içi Şiddete Son!'' kampanyası hakkında bilgi verdi. Köln Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki toplantıya, Doğan Media International Genel Müdürü Sevda Boduroğlu, DITIB Genel Başkanı Rıdvan Çakır, Köln Baskonsolos Yardımcısı Ece Öztürk Çil, dernek temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Hotline! 01805 / 22 77 06
Kampanya boyunca aile içi şiddet mağdurlarının başvurabileceği telefon yardım hattı ise pazartesi 10.00-13.00, çarşaba günleri 13.00 - 17.00 ve cuma günleri 16.00 - 20.00 arasında hizmette olacak.
Hat için görev yapan bir uzman psikolog, şiddet mağdurlarına bilgi verip yönlendirecek.