Köln Radyosu'nun kader günü

Güncelleme Tarihi:

Köln Radyosunun kader günü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2009 10:42

Almanya'da Türkçe yayın saatini haftada 11'den beşe düşürmeyi planlayan WDR Köln Radyosu'nda karar yarın veriliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA'da Batı Alman Radyo ve Televizyon Kurumu (WDR) yönetimi yarın (perşembe) Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti'nin başkenti Düsseldorf'da toplanarak, Türkçe ve diğer anadillerdeki yayın akışı ile ilgili kararını verecek. WDR üst düzey yönetilicileri ve eyalet Radyo Televizyon Üst Kurulu üyelerinin de katılacağı bu toplantıda çıkacak kararda, Köln Radyosu'na yönelik kısıtlama planları ele alınacak.
45 yıldır Türkçe yayınlanan WDR Köln Radyosu'nda haftalık yayın saatinin 11'den beşe düşürülmesi kararından sonra İspanyolca, İtalyanca, Sırp-Hırvatça ve Yunanca yayınların da tamamen kaldırılması gündeme geldiği öğrenildi. WDR, Türkçe ile ilgili aldığı kararında da sabah bir saatlik Türkçe yayınların kaldırılmasını, bunun yerine günlük Almanca yayında Türklere yönelik daha fazla konuya yer verilmesini planlıyor.

KAMPANYA SÜRÜYOR
Karara tepki gösteren Avrupalı Türkler, kampanya başlatarak WDR yönetimini gerek e-mail gerekse telefon ile protesto etmeye başladılar. İnternette çeşitli site ve forumlarda açılan başlıklarla, WDR yönetimine baskı yapıp bu düşünceden vazgeçirmeye çalışan Köln Radyosu dinleyicilerinin Facebook üzerinde açtıkları “Finger weg von Köln Radyosu” başlıklı grup ise 500 kişiye ulaştı. Aynı şekilde Sevenload adlı çok dilli internet sitesi de üyelerine tepki göstermeleri çağrısında bulundu.

ÇALIŞANLAR ENDİŞELİ
Radyonun serbest çalışan muhabirleri ise yaptıkları basın açıklamasında şunları söylediler: “Berlin ve Brandenburg eyaletlerinde yayın yapan RBB’ye bağlı Türkçe Multikulti programı geçen yıl aynı gerekçeyle tamamen kapatılmıştı. Almanca yayınlar aynen devam ederken, neden her defasında Alman Radyo yayınları içinde çok küçük bir yeri olan Türkçe yayınların tasarruf önlemlerine kurban gittiği ayrı bir soru. Bu kabul edilemez kararın tam da Köln Radyosu’nun 45. yılı kutlamalarına denk gelmesine ise diyecek bir şey bulamıyoruz. Köln Radyosu’nda bu vesileyle söz alan bütün dinleyiciler, yayın saatlerinin artırılmasını talep ederken WDR yönetimi Türkçe radyo dinleyicilerine adeta kötü bir şaka yapıyor. Bu kısıtlamalar kanaatimizce Türkçe yayınların Alman devlet radyolarından tamamen kaldırılması için atılmış bir adım. Türkçe Radyo yayınlarının bir oldu bittiyle kaldırılmak isteniyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!