Köln ırkçılara karşı kenetlendi

Güncelleme Tarihi:

Köln ırkçılara karşı kenetlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2008 16:22

Pro Köln'ün Avrupa'nın önde gelen ırkçı liderleriyle dün Köln'de düzenlediği "İslamlaşma Karşıtı Kongre" halktan ve karşıt gruplardan gelen yoğun tepkiler üzerine yasaklandı. Polis, yasak kararına gerekçe olarak, "Halk güvenliğinin önceliğini" gösterdi.

Haberin Devamı

Almanya'nın Köln kentinde dün gövde gösterisi yapmaya hazırlanan aşırı sağcı Pro Köln ve yandaşları, Köln halkının direnişi ile büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Pro Köln, yaklaşık bin -bin 500 arasında katılımcı beklerken, saat 12.00'de başlayan sözde "İslamlaşma Karşıtı Kongre"ye sadece 50 ırkçı geldi. Pro Köln katılımcı sayısındaki yetersizliğin şokunu üzerinden atamadan, bu kez de saat 12.35'te kongrenin yasaklandığı haberiyle ikinci şoku yaşadı.

Polisi eleştirdi

3 bin polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı kongreye emniyet güçlerinin açtığı koridordan geçerek gelebilen Pro Kölncüler, burada yaptıkları konuşmada, emniyet ve belediye yetkililerini eleştirdiler. Katılımın az olmasına gerekçe olarak, 'Polisin yandaşlarını havaalanında bekletmesini' gösteren Rouhs, 'Polis bize zorluk çıkarıyor.

Gösteri hakkımız engelliyor. Havaalındaki davetlilerimizi bekleyeceğiz. Onlar buraya gelecekler' dedi. Havaalanında 150 kadar aşırı sağcının bulunduğu, ancak bunların Köln'e gelmelerine izin verilmeyeceği bildirildi.

Dağdelen ile tartıştılar

Karşı göstericileri 'solcu faşistler' olarak tanımlayan ırkçılar, yasaklama kararından önce meydana girmeyi başaran Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen ile de tartıştılar. Manfred Rouhs, Dağdelen'den meydanı terk etmesini istedi.

Dağdelen ise milletvekili olduğunu belirterek, 'Bu ülkenin bir vatandaşı olarak istediğim yerde durabilirim' diye yanıt verdi. Bunun üzerine Rouhs adeta alay edercesine, 'Küçük güzel kız, burası herkese açık bir toplantı değil. Lütfen buradan çık' deyince Dağdelen sinirlenerek, 'Bana bu şekilde hitap edemezsiniz. O zaman ben de size, 'Küçük çirkin adam' derim diyerek meydandan uzaklaştı.

Bunlar gizli kundakçı

Pro Köln gösterisinin yasaklanmasından önce etkinliği engellemek üzere Roncalli Meydanı'nda toplanan halka seslenen Köln Anakent Belediye Başkanı Fritz Schramma, Pro Köln yandaşlarını 'Euro Faşistler' olarak nitelendirerek, 'Köln'le gurur duyuyorum.

Onlara izin vermediniz. Bu kadar yoğun katılım beklemiyordum. Çok mutlu oldum' diye konuştu. Schramma, karşı gösteriye katılan DİTİB Başkanı ve Din Hizmetleri Müşaviri Sadi Arslan ve DİTİB Genel Müdürü Mehmet Yıldırım'la kol kola gezdi.

Schramma, camiye verdiği desteği kendini dinleyen onbinlerce kişinin önünde bir kez daha yineledi. Schramma, 'Bunlar halkın arasına karışmış, halktan biri gibi gözüken ırkçı ve kundakçılardır' dedi.

Polisle çatıştılar

Irkçıların toplanacağı meydanı çevreleyen karşı göstericiler zaman zaman polisle çatıştı. Bir polis yüzüne isabet eden maytap nedeniyle yaralandı. Polisin elindeki silahları almaya çalışan grup ise tazyikli su sıkılarak dağıtıldı. Gece ise polisle otonom gruplar arasında ufak çaplı olaylar çıktı. Çıkan olaylarda 8 polis yaralandı. Ancak yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle olayların büyümesi engellendi. Kent içinde bir çok cadde trafiğe kapatıldı, toplu taşıma araçları çalışmadı.

NOTLAR:
- Pro Kölncülerin Türk muhitlerine tur düzenlemek için anlaştıkları otobüs şirketi son anda otobüsleri vermeyeceğini açıkladı.

- Otobüslere binemeyen ırkçılar bu kez taksi çağrı merkezini arayarak araç istediler. Irkçıların taksi talepleri de reddedildi. Taksi merkezi, ırkçıları taşımayı reddetti.

- Irkçılar rezervasyon yaptırdıkları otellerine gidecek araç bulamanıyca polise sığındılar. Polis araçlarıyla ırkçılar kalacakları otellere taşındı.

- Ancak onları burada da kötü bir sürpriz bekliyordu. Otel yönetimleri aldıkları kararla Pro Köln adına yapılan tüm rezervasyonları iptal ettiklerini bildirdiler.

- Konaklayacak yer bulamayan ırkçılar Pro Köln yandaşlarının evlerinde gecelemek zorunda kaldılar. Akşam yemek için sokağa çıkmaya cesaret edemediler.

- Kongrenin ilk gününde Türk muhitlerine kışkırtıcı ziyaretler yerine 5 saat Ren nehrinde bir teknede mahsur kaldılar.

- Irkçı kongreye karşı düzenlenen mitinglere katılanlara çok sayıda yaşlı Kölnlü evlerinde hazırladığı yiyecek ve içecekleri getirdi.

Bakan Laschet: Irkçılara yer yok

Dün Köln'de yapılan karşı gösteride, 'Faşizme bir daha asla', 'Sinagog, kilise, cami hepsine evet', 'Türk ve Alman dosttur', aşırı sağcıların kullandığı renk kastedilerek, 'Kahverengi dışarı' yazılı pankartların açıldığı gösteride Köln’de ırkçılığa yer olmadığı vurgulanmıştı.

İslam düşmanlarına karşı düzenlenen protesto gösterisinde konuşma yapan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet, Köln’ü hiç bu kadar coşkulu görmediğini belirterek, şunları kaydetti:

Önemli mesaj

'Müslümanlarla bir araya gelmek için buraya geldim. Mesajımız; ’Köln’de kahverengi giyenlere yer yok’. Bugünkü aksiyon çok önemli bir sinyal. Buraya katılan tüm gruplar ve sivil toplum örgütleri Müslümanların yanında olduklarını gösterdi. Köln’de Neo Nazileri istemiyoruz. Köln çok kültürlü bir kent. Bir avuç ırkçının bu imajı bozmasını istemiyoruz. Bugüne kadar böyle bir dayanışma Müslümanlar için olmadı. Tüm topluma barış mesajı vermek istiyoruz.'

Bakan, cami yapımından çok, cami içinde neler olduğunun önemine işaret ederek, 'Camide nefret mi yoksa sevgi ve uyum mu işleniyor bu önemli. Burada da uyum için çok şey yapıldığını biliyoruz. Köln’deki sivil toplum örgütlerinin bu ırkçı örgüte tepki göstermesi çok önemli. Umarım hafta sonunu güzel geçiririz' diye konuştu.

Lale Akgün: Boyun eğmeyeceğiz

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Milletvekili Lale Akgün de, farklı fraksiyonlara ait insanların burada dayanışma içinde olmasını çok olumlu bulduğunu belirterek, şunları söyledi:

'Köln asla böyle ırkçılara boyun eğmedi ve eğmeyecektir. Bu şehirde herkesin yaşama hakkı var ve herkese eşittir. Aslında aşırı sağcılar kendi emelleri için cami ve Köln’ü kullanmak istiyor. Avrupa çapında ırkçılara bir konu lazımdı. Biz de bu konunun kullanılması ve istismar edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Bundan sonra da başta Türkler olmak üzere bütün Müslümanlar kenetlenmeli ve Neonazilere geçit vermemelidir' dedi.

Kimler katılmıştı:

Dünkü gösteriye Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Uyum Bakanı Armin Laschet, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Başkanı Sadi Arslan, Alman Sosyal Demokrat Parti Federal Milletvekili Lale Akgün, Köln Belediye Başkanı Alfi Scho-Antwerpes, Anakent Belediye Başkan adayı Jürgen Rottgers, Ehrenfeld Belediye Başkanı Josef Wirges, Köln’ün eski Anakent Belediye Başkanı Norbert Blum, Alman Belediyeler Birliği Müdürü Stephan Articus, Alman Sendikalar Birliği (DGB), kiliseler, Musevi Cemaati temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!