Güncelleme Tarihi:
Danimarka'da hükümet tarafından hazırlanan ve göçmenleri köle gibi çalıştırmayı amaçlayan yeni yasa tasarısına tepkiler büyüyor. Çalışma Bakanı İnge Stöjberg, göçmenlerin sağlık ve sosyal yardımlar, eğitim haklarından yararlanabilmeleri için 4 yıl boyunca puan toplamalarını gerektiren yasa tasarısını savunurken, işverenler ve iktidar ortağı Muhafazakar Parti'nin tepkilerine, ülkenin önde gelen hukukçuları ve profesörleri de katıldılar. Arhus Üniversitesinden Prof. Nina Smith, hükümetin, ülkeye yeni gelen göçmenlerin, sosyal, ekonomik, eğitim ve sağlık haklarından yararlanmalarını önlemesi durumunda kendi ayağına kurşun sıkmış olacağını hatırlatarak ”göçmenlerin refah düzeninden yararlanabilmeleri için puan toplamalarını gerektiren yasa tasarısının yasallaşması durumunda, devletin tasarruf edeceği paranın miktarı çok küçük. Ancak ülkemizin kaybı çok daha büyük olur. İşverenler ve Muhafazakar Parti, uygulamanın gerçekleşmesi durumunda ülkemize vasıflı ve yüksek eğitimli iş gücünün gelmeyeceğini söylerken çok haklı bir görüşü savunuyorlar. Ben de onlara katılıyorum. Ülkemizin vasıflı yabancı iş gücüne büyük ihtiyacı var. Hazırlanan yasa tasarısını benimsemek mümkün değil”dedi.
Nina Smith, ülkeye yeni gelen göçmenlerin ilk 4 yıl kendi imkanlarıyla sağlık sigortası yaptırmaları ve doktor muayenesi, tedavi gibi sağlık giderlerini kendilerinin karşılamasının çok pahalı olan Danimarka'da kolay olmayacağını belirterek ”tasarı ile tüm dünyaya kötü sinyaller vermiş oluyoruz. Tabi sadace tüm dünyaya değil ülkemizde halen yaşayan ve bu haklara sahip olan göçmenleri ilgilendirmediği halde, sembol haline gelen kötü yabancılar politikası ile onların da ülkemizi benimsemelerini engelemiş oluyoruz. Hükümet kötü hesaplar yaparak kendi ayağına kurşun sıkıyor”dedi.
Eknomi Profesörü Jan Rose Skaksen de hükümete sert uyarılarda bulunarak, Danimarka'nın sadece yabancılara refah düzeninden kolayca yararlanma imkanları sunması durumunda vasıflı yabancı işçilerin ülkeye gelmesini çekici hale getirebileceğini söyledi. Jan Rose, örneğin Hindistandan gelecek mühendislerin Danimarka'ya sosyal ve ekonomik haklardan yararlanmak için gelmediklerine dikkat çekti. Başbakan Lars Lökke Rasmussen ise haftalık basın toplantısında konuyla ilgili sorulara yanıt verirken ”biz, bu yasayı çıkarmak isterken belli miktarda tasarruf yapmak için çıkarmak istemiyoruz. Sadece ülkemize gelecek yabancılara, ekonomimize katkıda bulunmak isteyenler gelsin, katkıda bulunmak istemeyenler gelmesin diye sinyal vermek için çıkarmak istiyoruz”dedi.