Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Adalet Divanı’nın kararına rağmen Avrupa’ya gelen Türk vatandaşlarından vize istenmesi konusu aralık ayı sonunda Ankara’da, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da katıldığı toplantıya işadamı Osman Çat, avukatlar Temel Nal, Ejder Köse ve TIR şoförü Mehmet Soysal da katıldı. Avrupa’nın haksız vize uygulamasına artık son vermesi gerektiğine vurgu yapılan toplantıda ‘birlikte mücadele etme’ kararı alındı.
Adalet Divanı kararları hiçe sayılıyor
Türkiye’den Avrupa’ya ‘hizmet sunumu’ için gelecek Türk vatandaşlarına vizesiz seyahat hakkı tanıyan Avrupa Adalet Divanı’nın 19 Şubat 2009 tarihli ‘Soysal Kararı’nın alınmasını sağlayan işadamı Osman Çat, konuyla ilgili şunları söyledi: “Şoför, işadamı, sanatçı, sporcu gibi hizmet sunumu için Avrupa’ya gelmek isteyenlerden vize alınmaması gerektiğine karar veren Avrupa Adalet Divanı hiçe sayılıyor. Toplantıda sivil toplum örgütleri, akademisyen, hukukçular ve bakanlık yetkilileri ile birlikte şu ana kadar yaşanan sorunları ele aldık. Bakan Bağış, vize sorunu çözülene kadar hiçbir taviz verilmeyecegini, hatta Geri Dönüş Yasası’nı bile imzalamayacaklarını vurguladı.”
Türkler var olan hakkını istiyor
Türk hükümetinin artık vize sorununun bilincinde olduğunu belirten Çat, şöyle devam etti: “Toplantıda yapılan konuşmalardan Türk hükümetinin konuyu yakından takip ettiğini gördüm. Bakan Egemen Bağış, ‘Var olan hakkımızı istiyoruz. Bunun uygulanması için hükümet olarak elimizden geleni yapacağız. Kolaylık istemiyoruz. Vize kalkmalı. Bunun için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Türkiye ve Avrupa’daki sivil toplum örgütlerine de büyük görev düşüyor’ mesajı verdi. Atılan bu adımı çok faydalı buluyorum.”
Örnek davalar açılmalı
YAPTIKLARI toplantının son olmayacağını ve yeni gelişmeleri sürekli değerlendireceklerini belirten Münihli avukat Temel Nal ise konuyla ilgili şunları söyledi:
“Yeni yöntemler araştırılacak. Ankara’da herkes sorunları dile getirdi ve genel bir değerlendirme yapıldı. Avukat olarak biz de bilgi verdik. Ortada iki sorun var; ‘Turistler’ ve ‘hizmet sunmak için gelenler’ için vize. Biz bunlarla ilgili hangi davaların açılması gerektiğini önerdik. Adalet Divanı kararı çok açık. ‘Hizmet vermek için gelenlerden vize istenmemeli’ diyor. Ancak yine de aynı muamele devam ediyor. Örnek davalar açılması gerektiğini, insanları dava açmaya teşvik etmemiz gerektiğini vurguladık. 2012’de vize konusunda güzel gelişmelerin olacağı düşünüyorum.”
Hollanda bu ay içinde kaldırabilir
TOPLANTI için geç kalındığını belirten Hollandalı avukat Ejder Köse, buna rağmen çok verimli geçtiğini söyledi. Vize konusunda koordineli bir çalışma yapcaklarını belirten Köse, şöyle konuştu:
“Sorunlar konuşuldu, çözümler önerildi. Vize olayının iki ayağı var. Birincisi siyasi, diğeri ise hukuki ayağı. Beni hukuki ayağı ilgilendiriyor. Çalışma grupları oluşturulacak. Avrupa’da yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için bu gruplar uğraş verecek. Mesela vize olayının yanında diploma denklik sıkıntısı var. Onun için de farklı bir çalışma grubu oluşturulacak. Hollanda’nın Türklere uyguladığı vizenin bu ayın içerisinde kaldırılmasını bekliyoruz. Bu konu hakkında 25 Ekim 2011’de Danıştay’da görülen duruşmanın kararı bu ay içeresinde açıklanması bekleniliyor. Kararın bizim lehimize olacağını düşünüyorum. Heyecanla bekliyoruz. Hollanda’da çıkacak karar, diğer Avrupa ülkelerine de örnek teşkil edecek.”