Güncelleme Tarihi:
AVRUPA'da yaşayıp da farklı ülke pasaportu taşıyan çiftler, 2012 yılından itibaren daha kolay boşanabilecekler. Yıllar süren çalışmanın sonunda dün Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği adalet bakanları, aralarında Almanya'nın da bulunduğu 14 AB ülkesinde, farklı ülkelerden gelen çiftlerin boşanmaları durumunda, hangi ülkenin ulusal kanunlarının dikkate alınacağını düzenleyen yeni uygulamayı onayladı. Yılda 140 bin çiftin boşandığı Avrupa'da 2012 yılında uygulamaya konulacak yeni düzenlemeler, aynı ülke pasaportu taşıyıp da başka bir Avrupa ülkesinde yaşayanları da kapsayacak.
ZAYIFA KORUMA
Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Alman Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP), yeni alan kararla ilgili "Şimdi boşanan çiftlerde iki tarafın da memnun kalmalarını sağlayacak imkanlar bariz bir şekilde artırıldı. Önceleri boşanma davaları genellikle erkeğin çıkarına olan ülke mevzuatına göre açılıyordu" dedi. AB'nin Adaletten sorumlu komiseri Viviane Reding de, "Alınan karar, boşanma davalarının daha büyük bir sükunet içinde sonuçlandırılmasını sağlayacağı gibi, çiftlerde zayıf olan taraf daha çok koruma altına alınacaktır" diye konuştu.
Boşanmada kolaylık getiren düzenlemeler, bu ay içinde Avrupa Parlamentosu'nun görüşüne sunulduktan sonra AB üyesi ülkelerin onayına sunulacak.
NELER DEĞİŞECEK ?
Alınan karar uyarınca, çiftler hangi ülke kanununa göre boşanacaklarını ortak karar verebilecekler. Eğer çift, bu konuda ortak bir karara varamazsa, o zaman ağırlıklı olarak ikamet ettikleri ülkenin mevzuatı geçerli sayılacak. En kötü ihtimalle ise, davanın açıldığı mahkemenin bulunduğ ülke kanunları dikkate alınır.
Avrupa Birliği tarihinde ilk kez birlik ülkeleri adalet politikasında farklı bir yol izleyecek. Aralarında Fransa, İspanya ve İtalya gibi ülkeler kolay boşanma uygulamasına karşı çıkıyor. Alman Adalet Bakanı Leutheusser Schnarrenberger, "Şimdi daha çok sayıda üye ülkenin bu uygulamaya taraf olacağını bekliyorum" dedi.
Avrupa Birliği yaklaşık 4 yıldan beri üzerinde tartıştığı kolay boşanma uygulaması, İsveç'in vetosu yüzünden yürürlüğe konulamıyordu.