Kolat: Bu yasa AB hukukuna aykırı

Güncelleme Tarihi:

Kolat: Bu yasa AB hukukuna aykırı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2011 21:11

Hükümetin, ülkeye gelecek yeni göçmenlere verilecek ikamet iznini, dil testi şartına bağlama girişimi vatandaşın tepkisini çekti. Muhalefet de öneriye tepki verirken, ATT Genel Başkanı Kenan Kolat, yasanın AB hukukuna aykırı olacağını savundu.

Haberin Devamı

Almanya'da hükümetin, ülkeye gelecek yeni göçmenlere ikamet iznini, Almanca dil testine bağlama yönündeki girişimi ülkede yaşayan Türklerin ve muhalefetin tepkisini çekti. Vatandaşlar, Alman hükümetinin Almanya'ya göçün 50.yılında böyle bir yasa çıkarmasının Türklerin istenmediği anlamına geleceğini belirtti. Berlinli Türkler, “Bazı partiler her seçim döneminde, yabancıların ve özellikle de bizim sırtımızdan oy toplamaya çalışılıyor. Bu yıl Almanya'ya Türklerin göçünün 50.yılı. Sert açıklamalarla bizi hedef gösteriyorlar” dedi.

Almanya Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat ise yasanın bu haliyle AB hukukuna aykırı olduğunu kaydetti. Kolat, Adalet Divanı'nın 9 Aralık 2010'da, Türkiye ile AB arasında yapılan Ankara Sözleşmesi Ek protokolüne dayanarak aldığı kararda, T.C. vatandaşlarının AB ülkelerindeki haklarının daha da kötüleştirilemeyeceğine dikkat çekti. Kolat, “Adalet Divanı'nın bu kararına göre, hükümetin bu yöndeki yasası T.C. vatandaşlarına uygulanamaz. Bu yasayla mağdur duruma düşecek bir kişi, mahkemeye başvurarak itiraz edebilir. Biz de her türlü desteği kendisine veririz” dedi.

Öte yandan muhalefet partileri de hükümetin yasa değişikliği önerisine tepki gösterdi. Yeşiller Federal Meclis Milletvekili Memet Kılıç, hükümetin önerisinin Guttenberg'in gidişini telafi etmeye yönelik popülist girişim olarak değerlendirdi. Memet Kılıç, “Bu sivri söylemlerin ardında biraz da Guttenberg'in sözde 'onurlu gidişi'ni az da olsa telafi etme niyeti yatıyor. Böylesine basit popülist söylemlerle gerçekleri örtbas edemezler. Yeni göçmenlerin sadece entegrasyon kurslarına değil, topluma entegre olabilmek için sağlam bir ümide de ihtiyaçları var. Hükümetin tasarıları sadece popülist değil aynı zamanda entegrasyon önünde büyük bir köstek” dedi.

SPD milletvekili Aydan Özoğuz ise hükümetin bu önerisinin insanlar arasında sınıf farkı yaratacağını kaydetti. SPD Meclis Grubu Uyum Politikaları Sözcüsü olan Aydan Özoğuz, “Hükümetin yabancılar yasasında sertleştirmeyi öngören değişiklik planını göz boyamaktan başka bir şey değildir” dedi. Özoğuz, yasanın Almanya'ya gelecek kalifiye göçmenleri de ürküteceğini belirtirken, “Binlerce iyi eğitimli insan kızgın bir şekilde ülkemizi terk ediyor. Almanya'nın geleceği için üzücü bir durum” değerlendirmesinde bulundu. Aydan Özoğuz, ayrıca, hükümetin dil testi yerine uyum kurslarına maddi kaynak ayırması gerektiğini de ifade etti.

Birlik Partileri ile birlikte yasa taslağını hazırlayan hükümetin küçük ortağı FDP milletvekili Serkan Tören ise, “Göçmenlerin sırtından puan toplamaya yönelik girişimlere üzülüyorum” şeklinde konuştu. Federal Meclis'in perşembe günü yapılacak oturumunda oylanarak karara bağlanacak olan yasa tasarısına göre, ülkeye gelen yeni göçmenlere oturum izni, Almanca dil sınavını başarıncaya kadar geçici olarak verilecek. Dil sınavının başarılamaması durumunda ise ikamet izni verilmeyecek.

Federal Meclis'in pazartesi günü yapılacak oturumunda, yabancılar yasasındaki sert tedbirleri öngören yasa değişikliği önerileri ele alınacak. Bunlar arasında, aile birleşiminde, eşten bağımsız süresiz ikamet izninin, 2 yıldan 3 yıla çıkartılması yönündeki öneri de yer alıyor. Bilindiği gibi SPD-Yeşiller hükümeti döneminde bu süre 2 yıla indirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!