Güncelleme Tarihi:
Hakaret davasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Mainz başsavcılığı, Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında yüzlerce suç duyurusu aldıklarını açıkladı. Yetkili başsavcı Andrea Keller, “Suç duyurusu sayısı üç rakamlı bir sayının en üst seviyesine ulaştı” dedi.
Başsavcı Keller, Türk hükümetinin resmi suç duyurusu ve Alman hükümetinin cezai takip onayının kendilerine ulaştığını belirtti.
Mainz Başsavcısı Andrea Keller, Türk hükümetinin resmi suç duyurusu yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsi suç duyurusu ve öteki yüzlerce özel suç duyurularının hepsinin birleştirileceğini söyledi.
ÖNCE İFADE
Mainz savcılığı önce komedyen Böhmermann'ın ifadesini alacak. Ayrıca savcılık Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı aracılığıyla görüş belirtmesini bekliyor. Mainz savcılığı tüm bunları değerlendirdikten sonra Böhmermann hakkında hakaret davası açılması için yeterli suç unsuru bulunup bulunmadığına karar verecek. Kararın ne zaman çıkacağı üzerine henüz bir tarih belirlenmedi.
Alman ceza yasasının yabancı devlet adamlarına hakarete cezayı düzenleyen 103. maddesi 3 yıla kadar hapis veya para cezası öngörüyor.
KOALİSYONDA 103. MADDE KRİZİ
Alman ceza yasasının 103’üncü maddesi, yabancı devlet adamları ve organlarına hakarete 3 yıla kadar hapis ya da para cezası öngörüyor. Bu yasa çerçevesinde Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaretten soruşturma devam ediyor.
Başbakan Angela Merkel, hükümetin onayını açıklarken, aynı zamanda bu maddeyi 2018 yılında kaldıracaklarını da açıkladı. Ancak hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) grubu ise yasanın çağa uygun olmadığı gerekçesiyle hemen kaldırılması için karar aldı. Eğer yasa, mahkeme Böhmermann hakkında kesin hüküm vermeden kaldırılırsa, davanın düşecek.
Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) içinde ise yasanın 2018 yılında kaldırılmasına karşı çıkanlar var. CDU grubundan Michael Grosse Brömer ve koalisyonun küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Grup Başkanı Gerda Hasselfeldt, Başbakan Merkel'in yasanın kaldırılması kararının aceleye getirildiği görüşünde. Hasselfeldt “Aceleye getirip bu yasayı kaldırmak benim gö- rüşüme göre zaruri bir durum arzetmiyor” dedi.