Güncelleme Tarihi:
Koalisyon Görüşmeleri
SPD Potsdam’da, CDU/CSU da Berlin’de önceki gün ayrı ayrı yaptıkları toplantıda, şu ana kadar yapılan görüşmeleri değerlendirdi.
Özellikle 2007 yılında dengeli bir bütçe sunulabilmesi için hedeflenen tasarruf ve girdilerin artırılması amacıyla Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yükseltilmesi ile SPD’nin talep ettiği `Zengin vergisinin’ hayata geçirilmesi yüzünden ciddi sıkıntılar yaşandığı kaydedildi.
Aynı zamanda dış politikada Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği konusunda bilinen görüş ayrılığının aşılamadığı, ancak ortak bir metin üzerinde uzlaşmaya varılmasından hareket edildiği de belirtildi.
Koalisyon Görüşmeleri
Bakan Schmidt, SPD’nin 14 Kasım’da Karlsruhe’de yapacağı kurultaya kadar CDU/CSU ile Koalisyon Anlaşması’nın imzalanmasından hareket ettiğini de dile getirdi.
Fırtınalı dönem
Koalisyon Görüşmeleri
``Fırtınalı bir dönemden geçiyoruz’’ denilen mektupta, parti içinde her şeyin tartışılmasını, ancak partinin bütünlüğüne zarar vergici davranış ve açıklamalardan kaçınılması da talep edildi.
Koalisyonda planlar
CDU/CSU ile SPD arasında sürdürülen koalisyon görüşmelerinde özellikle şu alanlarda büyük ölçüde görüş birliği sağlandı.
* Aile: 2008 yılı itibariyle gelir durumuna dayalı ``Ebeveyn parası’’ ödenecek. Fakir ailelerin çocukları için ayda 140 Euro ek ödeme yapılacak.
* Emeklilik: Emeklilik yaşı kademeli olarak 2012 yılı itibariyle 65’ten 67’ye yükseltilecek. ``Riester Emekliliği’’ çerçevesinde çocuklar için yapılan ödeme 185 Euro’dan 300 Euro’ya yükseltilecek. Emeklilik sigortası prim oranı yüzde 19.5’te kalacak.
* Sağlık: Hastalık sigortalarının ilaç ödemelerinde 2 milyar Euro tasarruf yapılacak. Bu yükü ilaç sanayi üstlenecek.
* Iş Piyasası: İşsizlik Parsı II ödemelerinde 1.85 milyar Euro tasarruf yapılacak. Özellikle evli olmadan birlikte yaşayanlar ve gençlerle ilgili düzenlemelerde aleyhte düzenlemeler yapılacak.
* Işten Çıkarma: İşe yeni başlayanların işten çıkarılmaları kolaylaştırılacak. Deneme süresi iki yıla kadar uzatılabilecek.
* Ekonomi: İşletme reformu 2008 yılında hayata geçirilecek. O zamana kadar işletmelere giderlerini toplam 4.3 milyar Euro’ya kadar vergiden düşme imkanı sağlanacak. Araştırma bütçesi 2007 yılı itibariyle her yıl 500 milyon Euro artırılacak. Eski konutların ve binaların onarımı için yılda 300 milyon Euroluk bir bütçe ayrılacak.
* Çevre: Doğa enerjisine destek devam edecek. Doğa enerji oranı 2010 yılına kadar toplam tüketimin yüzde 12’sine 2020 yılına kadar da yüzde 20’sine yükseltilecek.
Şu alanlarda ise hala uzlaşmaya varılamadı:
* Bütçe:35 milyar Euro’su bütçe açığı olmak üzere 43 milyar Euro’luk bir kaynak yaratılması konusunda görüş birliği hakim olduğu halde, finansmanı konusunda farklı tutum devam ediyor.
SPD vergi tavanının yüzde 42’den yüzde 45’e yükseltilip, yılda 250 bin Euro kazanan bekerlar ile 500 Euro´nun üzerinde kazanan çiftlerden ``Zengin vergisi’’ alınmasını, CDU/CSU ise Katma Değer Vergisi’nin (KDV) artırılmasını öneriyor. Ayrıca konut teşvik primi, evle işyeri arasında ödenen kilometre parası uygulamasına son verilmesi de hala tartışılıyor.
* Sağlık: SPD, serbest çalışanlar ve memurların da emeklilik sigortası primi ödeyeceği bir ``halk sigortası’’ sistemine geçilmesini, CDU/CSU ise gelir ve kazanç durumuna bakılmaksızın kişi başına belirli bir miktar ödemeye dayalı sigorta sistemini savunuyor.
* Nükleer Santral: CDU/CSU nükleer santrallerin daha uzun süre üterim yapmasını istiyor. SPD ise Yeşiller’le ve enerji şirketleriyle kararlaştırıldığı şekilde Almanya´daki tüm nükleer santrallerin 2020 yılına kadar kapatılmasında ısrar ediyor.
* Dış Politika: Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliği konusunda yaşanan görüş ayrılığı giderilemedi. SPD Türkiye’nin öngörülen koşulları yerine getirmesi durumunda AB’ye tam üye olmasını desteklerken, CDU/CSU ``imtiyazlı ortaklık’’ talebinde kararlı.
Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN